Rubik’s kub

Cuboss Wiki Logo


Rubik’s kub

Rubik's kubRubik’s kub är världens mest sålda leksak med över 350 miljoner sålda exemplar!

Rubik’s kub blev uppfunnen år 1974 av den ungerska skulptören och arkitekten Ernő Rubik. Först kallades den för Magic Cube men snart blev den känd som Rubik’s kub. Pusslet är en kub med 6 sidor där varje sida har 9 färgade klistermärken. Kuben har tre olika lager både vågrätt och lodrätt. Dessa lager går att vrida på för att flytta på klistermärkena. Efter bara några slumpmässiga lodräta och vågräta drag  har kuben blandats om och har blivit ett extremt svårt pussel. Pusslet är löst när kuben återgått till sin originalposition då varje sida endast har en färg. Kuben är gjord av mestadels plast förutom vissa delar i kärnan. Alla sidor är 5,7 centimeter vilket passar mycket bra för händerna.

Varför är pusslet så svårt?

Det simpla svaret på detta är att när man vill flytta på en bit/klistermärke så måste 18 andra klistermärken också flytta sig. Detta blir ett problem när du redan löst några av dessa.

Youtuber RedKB har gjort en mycket intressant video om varför kuben är så svår:

Kuben kan alltså vara blandad i 43 252 003 274 489 856 000 olika positioner inklusive den lösa positionen. Kuben är nästan aldrig likadant blandat och därmed blir pusslet extremt svårt. Det går heller inte att skriva ner dragen på ett papper med någon slags formel som alltid fungerar. Kuben ska alltid lösas annorlunda för varje blandning. Detta betyder dock inte att det är omöjligt att lösa den, det är bara extremt svårt på egen hand. Här på Cuboss kan du lära dig lösa den med hjälp av vår guide.

Intressant läsning: Måste man vara smart för att lösa Rubik’s kub?

För dig som vill lära dig lösa Rubik’s kub: Lär dig lösa Rubik’s kub!

Det går också att tävla i Rubik’s kub: Vad är speedcubing?

Funderar du på att köpa en Rubik’s kub så läs detta först

 

Källor: 

Cuboss.se

Rubiks.com

Inlägged postades i . Lägg till ett bokmärke för permalänken.