2x2 PLL Algoritmer

Det här är det trejde steget i den avancerade layer by layer metoden för 2×2. För att se de tidigare delarna kan du klicka här. Om du vill lära dig den lättaste metoden att lösa 2×2 på kan du klicka här. För att kunna följa med i den här guiden behöver du kunna notationerna för speedcubing.

Så funkar det

PLL står för Permutation of Last Layer. Det betyder att du ska byta plats på bitarna på det översta lagret samtidigt som du bevarar bitarnas orientering (OLL). Detta gör du genom att identifiera vilket av de två nedanstående fallen du har på din kub och sedan utföra tillhörande algoritm.

cuboss-2x2-pll-j-perm-t-perm
J-perm: Det här fallet känner du lätt genom att en av sidorna har två matchande klistermärken (med samma färg). Se till att dessa ligger till vänster innan du utför algoritmen. Om du lärt dig 2×2 via vår nybörjarguide så har du lärt dig att göra en A-permutation istället, den fungerar också – men är något långsammare/svårare att utföra snabbt.

(R U R’ F’) (R U R’ U’) (R’ F) (R2 U’ R’ U’)

T-perm: T-permutation är ett bra alternativ till J-perm. Algoritmen är lika lång och går precis som J-perm riktigt snabbt att utföra.

(R U R’ U’) (R’ F) (R2 U’) (R’ U’ R U) (R’ F’)

cuboss-2x2-pll-y-perm
Y-perm: Det här fallet känner du igen genom att ingen sida har två klistermärken med samma färg. Du kan utföra den här algoritmen från valfri sida och när du är klar behöver du bara vrida till det översta lagret med ett U, U’ eller U2 drag. Notera att första halvan av algoritmen (som är grön) är exakt samma som OLL-algoritmen L, som du kanske lärde dig i vår OLL guide.

(F R U’) (R’ U’ R U) (R’ F’) (R U R’ U’) (R’ F R F’)

Extra tips för att bli snabbare

Här kommer två tips för dig som har lärt dig Layer by layer metoden och vill bli snabbare.
  1. Färgneutralitet: Att vara färgneutral innebär att man inte börjar lösa kuben med samma färg varje gång. Om du har lärt dig lösa kuber genom att alltid börja med vit så kan det kännas svårt att börja lösa med andra färger – men med 2×2 är det ganska lätt att bli färgneutral, särskilt jämfört med 3×3. Att vara färgneutral på 2×2 är extremt fördelaktigt eftersom du nästan alltid kan hitta en sida på kuben som kan lösas med bara några få drag. Ett tips när du ska börja är att du tittar efter ett par som redan är löst. Om du redan har ett par så innebär det att du bara behöver lägga dit två extra bitar för att lösa det första lagret.
  2. Du kan lära dig att känna igen PLL algoritmer utan att behöva rotera eller titta runtom kuben och därmed spara tid. Du kan alltid se vilken av de två ovanstående fallen du har genom att bara se två sidor. För att göra det behöver du kunna färgschemat på en kub. Färgschemat på en kub referar till kubens utseende när den är löst. Det ser ut som följande: Vit och Gul sida sitter på motsatta sidor. Grön och blå sitter på motsatta sidor. Orange och röd sitter på motsatta sidor. Titta på algoritmerna ovan och anta att du bara ser sidan som pekar mot dig (ner) och den högra sidan. J-perm känner du då igen genom att den högra sidan har ett motsatt färgpar (Grön och blå ) och sidan som pekar mot dig har inte ett motsatt färgpar (Grön och Orange). När det gäller J-perm så har de två matchande klistermärkena (de två röda i fallet ovan) alltid ett motsatt färgpar på motsatt sida. Y-perm känner du lätt igen genom att alla sidor har motsatta färgpar. Så om du ser ett motsatt färgpar som pekar mot dig och ett motsatt färgpar på höger sida så innebär det att du ska göra Y-perm. Nedan kommer övningsexempel.
2x2-j-perm-up-grey
2x2-j-perm-up
J-Perm: Det motsatta färgparet pekar mot dig. Det betyder att det matchande färgparet pekar från dig.
2x2-y-perm
Y-perm: Motsatt färgpar både mot dig och till höger innebär att du behöver göra Y-perm.
2x2-j-perm-left-full
J-perm: Det motsatta färgparet sitter på höger sida. Det betyder att det matchande färgparet sitter på vänster sida.
2x2-j-perm-right
2x2-j-perm-right-full
J-perm: Eftersom du har ett matchande färgpar betyder det att du har J-perm.

17 thoughts on “2×2 PLL Guide

  1. Ossian Granåsen says:

    Jag vet inte vilket smörjmedel jag ska använda jag vill att det ska vara kontrollerbart och tyst

    Vet du något bra smörjmedel för mig

    • Daniel Wallin says:

      Hej! Baserat på din beskrivning så tror jag att jag har tre huvudsakliga alternativ. Cubicle Silk är en klassiker, som både gör kuben mjuk och tyst utan att vara ett för snabbt lube. Därefter tipsar jag om Luboss Medium, som delvis fungerar mjukgörande, men också (även på sikt) kan göra din kub mer kontrollerbar. Är det däremot verkligen åt det mer kontrollerbara hållet du vill så får rekommendationen bli Cuboss Weight 5 eller 6, men där är det viktigt att du tar små mängder smörjmedel åt gången och varvar med break-in så att inte kuben blir *för* långsam.

  2. Ivar_11 says:

    Detta är en riktigt snabb j-perm

    L’2 U L F’ R U’2 R’ U R U’2

    PS. Detta är en j-perm b på 3×3 så jag rekommenderar den till pll guiden för 3×3

  3. En Glad Kubare says:

    Vilken går snabbast att utföra J-Perm eller T-Perm, och vilken använder du personligen??
    Ps… jag föröker att lära mig detta på en Rubik´s så att det är lite trögt. 😀

    • Viktor Strindell says:

      Jag använder personligen J-perm. Den är något snabbare för mig, men båda fungerar bra faktiskt. Jag kan dock tillägga att jag inte är en expert på 2×2 och löser den nästan aldrig. Du skulle kunna prova algoritmen som Ivar_11 postade här. Den ser spännande ut, dock inte en algoritm som jag övat in.

  4. Sakarias says:

    Kan du göra en guide med ortega pbl. Jag kan layer by layer metoden och snittar på 5 sek. Är det värt att lära sig ortega metoden när man så bra på layer by layer metoden.

    • Sakarias says:

      Fattar, jag tänker själv inte lära mig det men jag vet att väldigt många andra vill lära sig det. Och eftersom ni cuboss har en del guider kanske många tror att de bara kan gå in på cuboss.se och lära sig. Vet du någon annan guide på youtube. Kubskolan tror jag har en va.

    • Siggerobot says:

      Jag tycker Ortega är mycket bättre än LBL, jag har gått ner mycket i tid när jag började använda Ortega

    • Viktor Strindell says:

      Det funkar det med. Men det kan vara smart att lära sig Y-perm ändå. Det är en riktigt bra algoritm. Delar av den används i OLL, Y-perm används också i blindlösning, och i 3×3 PLL såklart! 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *