Speedcubing på Youtube

youtubecube
Speedcubing är väldigt stort på Youtube. Där delas olika typer av rekord, både från lösningar hemma och officiella rekord från kubtävlingar. En annan stor kategori är “unboxings”, där man visar upp olika sorters kuber och kubrelaterade prylar. Utöver det finns det all möjlig underhållning som t.ex kubrelaterade “challenges” eller sketcher. Mycket är på engelska, men det finns även ett stort utbud på svenska.

Svenska videor

Underhållning

Det finns ingen gräns på underhållning, även när det gäller kuber. I videoexemplet nedan ser ni Viktor Strindell göra en “Toe of Satan” challange. Fast med en liten twist!

Rekord

Svenska speedcubers blir konstant snabbare. På Youtube delas många rekord. I videoexemplet nedan ser ni Daniel Wallin slå sitt personliga rekord i grenen feet på en kubtävling i Flen.

Recensioner

Tycker du det är svårt att välja vilken kub du ska köpa? Det finns många recensioner på Youtube. I videoexemplet nedan recenserar Friterade Apelsinen Dayan TengYun M.

Unboxings

Unboxing är en av de största kategorierna inom speedcubing på Youtube. Tanken med en unboxing är att dela känslan av att öppna ett paket med nya roliga prylar. Delad glädje är dubbel glädje!

Guider

Det är inte alltid lätt att beskriva lösningen av en kub med text. Därmed har det blivit mycket vanligt med kub- och pusselguider på Youtube. I videoexemplet nedan går Kubskolan igenom Ortega-metoden.

Modifikationer

Man kan modifiera kuber på olika sätt. Genom att slipa på bitarna i en kub kan man göra den bättre. Man kan också skapa egna pussel, vilket du kan se ett exempel på i videon nedan.

Videor på Engelska

Många väljer att göra videor på engelska eftersom det är ett internationellt språk där man kan nå ut till en större publik. På Youtube finns det i princip oändligt med kubrelaterade videor i alla möjliga kategorier på engelska. Speedcubing har verkligen fått en plattform på Youtube, det finns flertal kanaler som har över 100 000 följare och vissa videoklipp får miljoner visningar. Nedan finner du två videoexempel på engelska.

Svenska kanaler

Cuboss

Cuboss har en Youtube-kanal på svenska där du kan få chansen att se lite behind the scenes på Cuboss och videor om kuber som ännu inte släppts på marknaden. Viktor som driver kanalen gör också videor med underhållning, guider och unboxings. Kolla in kanalen

Matheo Stauffer

Matheo Stauffer är en svensk Youtube-kanal som lägger upp diverse kubrelaterade videor. Det kan vara unboxing, videor från kubtävlingar eller bara generell underhållning. Nedan finner du ett exempel från kanalen. Kolla in kanalen

Kubskolan

Kubskolan är en kanal som under många år var den största svenska Youtube-kanalen. På kubskolan ligger fokus på guider. Du hittar du guider för väldigt många olika kuber och pussel, både för nybörjare och för dig som redan är snabb och vill bli ännu snabbare. Kolla in kanalen

Daniel Wallin

Daniel Wallin är en av sveriges snabbaste speedcubers. På kanalen brukar Daniel ladda upp sina bästa tider, så om du vill hålla dig uppdaterad på nya svenska rekord kan det vara en bra idé att prenumerera på Daniel Wallins kanal! Videoexempel från Daniels kanal finner du nedan. Kolla in kanalen
Alla de videor och kanaler som du fått se ovan är bara några få exempel. På Youtube hittar du väldigt mycket mer, du kan sitta och titta i timmar och åter timmar på intressanta kub-videor. Söker du på ordet “Speedcubing” på youtube får du upp ungefär 100 000 resultat! Här är en länk till sökresultatet. ⟵ Tillbaka till mer Speedcubing