Vanliga frågor om kuben och speedcubing

Här svarar vi på alla dina frågor om kuben och speedcubing i form av ett kort svar och ett längre blogginlägg. Hittar du inte svar på din kubfråga så skriv en kommentar så ska vi ta hand om det!

En Rubik’s kub är ett 3D-pussel i formen av en kub. Pusslet består av tre lager mindre block som kan roteras runt en kärna gömd inuti pusslet. Varje block har en, två eller tre färger och när man vrider på kubens lager flyttas blocken omkring på kuben och färgerna blandas om. När kuben är blandad är målet är att få varje sida enfärgad igen.

Rubik’s kub

Här kan du lära dig mer om den klassiska Rubik’s kuben. Allt från dess lösning, uppkomst och Rubik’s kub idag.

De flesta speedcubes har en skruv i mitten på varje sida av kuben. Dra åt eller släpp efter skruvarna för att justera kuben.

Hur man justerar en Speedcube

I denna video får du lära dig hur man justerar en speedcube. Justering av kuben kan innebära flera olika saker, till exempel: Kuben blir snabbare. Kuben skär hörn bättre. Kuben låser sig mindre. Kuben poppar (faller isär) mindre. Kuben får...

12 Comments

Nästan alla speedcubes och pussel vi säljer har fjädrar som tillsammans med skruven sitter fast i kubens kärna. Direkt från fabriken kan dessa ibland gnissla och göra oljud när du vrider på kuben. För att undvika detta behöver du smörja kubens kärna, se guiden nedan.

Hur man smörjer kuber

I videoguiden nedan får du lära dig hur man smörjer kuber. Både simpel och avancerad smörjning. I guiden tar vi även upp hur man smörjer större kuber, så som t.ex 5×5. Teorin bakom den här smörjningsprocessen gör att du kan applicera den på alla typer av kuber. T.ex Pyraminx, Megaminx och Cuboids.

De flesta snabba Speedcubers använder magnetiska kuber. För nybörjare spelar det inte någon större roll. Vi besvarar frågan mer djupgående i artikeln nedan.

Vanlig eller magnetisk kub?

Varför vi magnetiserar kuber Själva grundtanken med magnetiska kuber är ganska simpel. Målet ligger i att slippa låsningar på grund av att lagren på kuben inte ligger i linje med varandra. Vi vill alltså att kuben ska hålla sig i...

Du hittar lättast magnetiska kuber genom att titta efter den lilla magnet-ikonen längst ner till höger av produktbilden när du bläddrar i vår shop. Många leverantörer väljer även att lägga till ett M i namnet på produkten.

Köpa magnetiska speedcubes

Här kan du hitta tips om du är ute efter att köpa magnetiska speedcubes. Vi går igenom de populäraste magnetiska kuberna, hur man hittar dem och ger fler resurser.

“Dual Adjustment” är ett koncept som populariserades av MoYu, och som synts till i de flesta av deras speedcubes de senaste åren, inklusive bästsäljaren hos MoYu RS3M 2020. Det innebär att det inte bara finns en skruv under mittbitens lock, utan även något form av system för att justera fjäderstyrkan på kuben. Hur detta system fungerar kan se väldigt olika ut bland olika modeller och företag, men vi kan ta MoYu’s populära implementation som exempel. Till att börja med så kan du använda själva skruven för att justera hur hårt kuben ska vara åtskruvad. Skruvar du upp skruven kommer kuben bitarna glida mindre tight mot varandra, vilket ger en lösare känsla. Det kommer minska friktionen mellan bitarna och göra kuben snabbare (förbättrar förmågan att skära hörn), men ökar och risken för pops och corner twists. Skruvar du däremot åt skruven så sker effekten i motsatt riktning. Kuben blir tightare, och mer corner twist- och poppsäker. En justering av fjäderstyrkan har däremot ingen påverkan exempelvis på kubens poppsäkerhet. Istället kommer det bara påverka hur snabb eller långsam (kontrollerbar) kuben kommer upplevas. På MoYu’s 3×3-kuber så sker denna justering med hjälp av ett litet blått medföljande verktyg samt den blåa ring som omsluter skruven under varje centerbit. I läge 0 (grundläget) så är fjädern så lång som den kan bli, och kuben kommer upplevas väldigt snabb. För varje steg som ringen snurras motsols så kommer fjädern att tryckas ihop, vilket gör att fjäderstyrkan ökar och kuben kommer kännas mer och mer kontrollerbar. På MoYu’s kuber finns åtta steg, så när du gått runt ett varv så glider ringen tillbaka till läge 0 igen. Detta gör det mycket lätt att justera hur snabb eller kontrollerbar kuben ska kännas utan att behöva påverka dess poppsäkerhet, vilket gjort systemet väldigt populärt bland kubare världen över. Möjligheten att justera både skruv (ibland kallat exempelvis center travel eller axis distance) och fjäderstyrka därmed också vad som givit upphov till namnet “Dual Adjustment”.

De flesta speedcubes kommer i dagsläget med små magneter förinstallerade inuti pusslet. I tillägg till det så börjar fler och fler flaggskepp att komma i något som brukar kallas “Maglev”-utförande. Det innebär att det finns två ringmagneter runt skruven som repellerar mot varandra, istället för den fjäder som vanligtvis sitter där. Detta löser problemet med fjäderljud (spring noise, se ovan) som annars kan vara ganska irriterande på vissa produkter. Dessutom minskar det mängden underhåll som behövs för att kuben ska prestera på toppnivå, och gör generellt kuben snabbare jämfört med en variant utan MagLev.

Det finns dock vissa nackdelar även med MagLev, vilket gör att valet mellan “vanliga” fjädrar samt MagLev inte alltid är självklart. För det första så är MagLev-kuber alltid dyrare än standardvarianten, en prisskillnad om cirka 40-100 kr. Många av dagens speedcubes är redan naturligt oerhört snabba, där MagLev-varianten tyvärr kan ha motsatt effekt och göra kuben okontrollerbart snabb istället. Slutligen så försämras ofta förmågan att skära hörn (corner cutting) en aning om man jämför kuber med MagLev jämfört med utan.

Magnetiska kuber (med kant till hörn-magneter) har tagit kubvärlden med storm ända sedan de först började släppas. Så kallade “Ball Cores” är dock en nytt fenomen som blir allt vanligare i de absolut bästa kuberna på marknaden, de som är tänkta att vara pussel med flaggskeppskvalité, anpassade för tävlingslösning. Här har kuben fått en liten boll allra längst in i kärnan med åtta magneter riktade ut mot hörnen. I basen av hörnbitarna finns också magneter monterade, som attraheras till magneterna i den boll-formade kärnan. Det ger en förstärkt magnetisk känsla som uppskattas av många speedcubers. Notera att vissa modeller (exempelvis MoYu WeiLong WR M V9 3×3 Ball Core) inte bara har attraherande kärna till hörn-magneter, utan även repellerande kant-kärna magneter. Principen är likt ovan, med skillnaden att de magneter som är fästa under kantbiten ska repellera mot kärnans magneter. Det gör att kuben hela tiden strävar efter att återgå till sin kubiska form när man är mitt i ett drag, och gör att lagret får en extra skjuts i rätt riktning när ett drag håller på att slutföras. Detta ger ytterligare en starkare magnetisk känsla, och gör det nästintill omöjligt att få låsningar för att ett lager råkar ligga i fel position när du vill påbörja nästa drag.

UV-coating har på senare tid populariserats av företag som GAN och MoYu som ett sätt att göra pussel i flaggskeppskvalité ännu mer lyxiga. UV-coating innebär att ett skyddande lack har lagts ovanpå de färgade bitarna på utsidan av kuben. Detta ger din kub ett stilrent och glänsande utseende som ser riktigt coolt ut. Dessutom skyddar denna lack mot repor och andra skador, vilket gör att kuben kommer se ny ut under en längre tid och förlänga dess livslängd.

Eftersom det finns så många förkortningar och uttryck har vi gjort en guide där vi förklarar de som används mest.
Kolla in den nedan!

Vanliga uttryck och förkortningar inom Speedcubing

Det finns en mängd olika förkortningar och uttryck inom speedcubing som man kanske inte alltid förstår sig på. I artikeln kan du ta reda på vad de betyder.

Man kan tro att kuben har gått sönder, men i de allra flesta fall går det att sätta ihop en kub som ramlat isär. Principen är oftast densamma, men den inre strukturen kan se lite olika ut.

Hur sätter man ihop en kub som fallit isär?

Om din kub inte är tillräckligt åtdragen kan den falla isär när du löser den. På alla sex centerbitar finns det ett lock som man kan lyfta på för att finna skruvar. Med hjälp av dessa sex skruvar kan du...

17 Comments

Så här sätter du ihop och justerar din 2×2

Med hjälp av den här videon ska du kunna sätta ihop och justera din Dayan 2×2.

8 Comments

Hur man sätter ihop en MoYu Weipo 2×2

Att bygga ihop en MoYu Weipo är inte lika lätt som vissa andra kuber, men med den här guiden ska det inte vara något problem! Du behöver en skruvmejsel och ett gummiband eller hårsnodd eller liknande.

2 Comments

Så här sätter du ihop din 4×4 speedcube

Att sätta ihop sin ShengShou 4×4 speedcube: Hur sätter man ihop en ShengShou 4×4 som har poppat? Du kanske bara har plockat isär den för att göra justeringar eller för att smörja din kub, eller så var du bara lite...

6 Comments

Man slår inte världsrekord med nybörjarmetoden. Det finns lite olika metoder för att göra lösningen snabbare, CFOP är den populäraste och har använts för att slå flera världsrekord.

CFOP? – Den snabbaste metoden att lösa Rubik’s kub på!

CFOP står för Cross F2l OLL PLL och är den populäraste metoden att lösa Rubik’s kub 3×3 med. CFOP är även det snabbaste sättet att lösa kuben på. Nuvarande världsrekordet på 3.13 sekunder utfördes med denna metod. Metoden utformades på...

21 Comments

Idag finns det mängder av kuber från många olika märken, som alla är bra. Vilken som är bäst kan variera från person till person. På länken nedan kan du hitta rekommendationer från några av Sveriges bästa speedcubers.

Speedcubers rekommenderar

På denna sida kan du se vilka kuber som några av Sveriges bästa speedcubers använder sig av. Det gäller alla WCA-pussel (exempelvis 2×2, 3×3 och Megaminx).

Ta bort de gamla klistermärkena. Se till att ytan är ren, särskilt från fett / fingeravtryck. Applicera de nya klistermärkena (rakt!). Se till att inga kanter sticker upp eller ut, då kan de nya klistermärkena rivas bort.

Hur byter man klistermärken på en kub?

Klistermärken från Cuboss: Klistermärkena du kan köpa på Cuboss är av hög kvalitet och sitter bra efter att du applicerat dem. Det är dock viktigt att veta att klistermärken är en förbrukningsvara. Om du använder din kub mycket så kommer klistermärkena till...

14 Comments

Det finns inga specifika regler för det, men här är några riktlinjer:
2×2: 50 sekunder.
3×3: 2 minuter, 30 sekunder.
4×4: 4 minuter, 30 sekunder.

Hur snabb ska jag vara för att tävla i en kubtävling?

Det finns inget tidskrav för att delta i en kubtävlingKan jag sitta och lösa i 2 timmar då? Nej, tyvärr. Även fast det inte finns något officiellt tidskrav för att delta så måste alla deltagare på tävlingen hinna tävla. På...

44 Comments

Köp en speedcube i vår webbutik!

Att en kub kan skära hörn innebär att man kan vrida på kuben trots att alla lager inte ligger i en perfekt linje. Det gör att man kan vara snabbare i sina lösningar, eftersomlägre precision krävs.

Vad betyder “skära hörn” (corner cutting)

Corner cutting ("skära hörn" på svenska) är en vanlig speedcubing-term, och betyder att man vrider på kubens lager utan att de ligger i linje med varandra. Bra corner cutting kräver lägre precision, vilket tillåter snabbare drag.

1 Comment

Speedcubing är i grunden att man löser kuben på tid. Men det kan också vara tävlingar, experiment och annat roligt!

Vad är Speedcubing?

Speedcubing är sporten som går ut på att lösa Rubik’s kub och liknande pussel på så kort tid som möjligt. Här kan du läsa mer om tävlingar och de spännande grenarna som man kan delta i utöver lösning av den klassiska Rubik’s kuben.

Originalkuben var inte gjord för att lösas snabbt, man skulle sitta och klura på den länge. Dagens speedcubes är tillverkade för att vara så snabba som möjligt så att det kan användas för tävling – och skillnaderna är stora!

Vad är en Speedcube?

I den här artikeln får du lära dig de stora skillnaderna mellan Rubik’s kub och Speedcubes. Vi tar upp åtta olika aspekter som man kan ta hänsyn till när man ska välja kub.

Smörjmedel, ofta kallat lubes, kan användas för att ge flera olika effekter. Till exempel kan ett lube göra kuben långsammare och ett annat lube göra kuben snabbare. Kolla gärna in vår jämförelse av 20 olika lubes nedan!

 

Jämförelse av Speedcube lubes

 

Vi gjorde ett stort test på Cuboss där vi jämförde 20 olika smörjmedel (lubes) och gav dem poäng i olika kategorier. Här kan du få en bra överblick och tips för dig som ska köpa lube.

Nej! Om du vill räkna ut hur man löser den alldeles själv behöver du vara väldigt smart. Men gör som oss, lär dig metoderna och fixa kuben på bara någon dag, nästan helt utan att tänka!

Måste man vara smart för att lösa Rubik’s kub?

Du kan lösa Rubik’s kub! När Rubik’s kub år 1974 kom ut under namnet “Magic Cube” så trodde många att kuben var omöjlig att lösa. Även långt efter att den hade blivit väldigt populär så var många frustrerade över att...

En Stickerless kub är en variant av en kub som inte har några klistermärken. Istället har själva plasten på varje sida olika färger. I andra fall är plasten enfärgad istället, oftast svart.

Stickerless Speedcubes

Här kan du läsa mer om stickerless kuber och vad det innebär. Du finner också köptips på stickerless speedcubes.

Ja, det är tillåtet att tävla med stickerless kuber. Om du hört att man inte får det så är det gammal information. Det var nämligen inte tillåtet att tävla med stickerless kuber förr, men reglerna har ändrats.

Stickerless Speedcubes

Här kan du läsa mer om stickerless kuber och vad det innebär. Du finner också köptips på stickerless speedcubes.

När bitar fallit ut ur din kub har du precis varit med om en så kallad pop. Detta betyder inte att din kub har gått sönder, det går att sätta tillbaka bitarna igen och kuben kommer att fungera precis som vanligt. Om din kub poppar ofta går det att motverka, läs artikeln nedan!

Vad betyder “pop”, “popping”?

Att en kub poppar  betyder att en eller flera bitar hakar loss och faller ut ur kuben. Oftast är kuben inte trasig när det händer. Lösningen på problemet är att bygga ihop kuben igen för att återfå full funktion.

2 Comments

Corner twist betyder att ett hörn vrider på sig runt sin egen axel. Det går att motverka corner twists så att det inte händer lika ofta, läs mer om det i artikeln nedan.

Vad betyder “corner twist”?

Får man en "corner twist" betyder det att en hörnbit har vridit sig runt sin egen axel. Kuben blir då olöslig tills man har vridit tillbaka biten igen. Det kan bli förvirrande om det händer utan att man lägger märke...

5 Comments

Det finns många olika bra val beroende på vad du är ute efter. Vi rekommenderar att du tar en titt i vår köpguide.

Köpguide

Här hittar du en köpguide för dig som tycker det är svårt att välja bland mängden kuber som du finner i shoppen. Guiden täcker alla WCA-pussel.

Det finns många olika frågor relaterat till kubtävlingar. Därmed har vi gjort en guide som går igenom allt om kubtävlingar. Se artikeln nedan.

En guide till kubtävling

På denna sida får du lära dig allt från tävlingsinstruktioner till anmälning och regler. Du finner också vanliga frågor och svar relaterade till kubtävlingar.

På Cuboss har vi valt att ta in Giiker cube och GAN 356i, som vi anser är de bästa smarta kuberna på marknaden. Se en jämförelse av dem nedan.

En jämförelse av Giiker cube och GAN 356i Carry

Här tar vi en ordentlig genomgång av två av de bästa smarta kuberna på marknaden. Se en fullständig jämförelse av GAN 356i Carry och Giiker cube.

Fysiska träffar sker framför allt på kubtävlingar. Du kan också få kontakt med kubare i Facebook-gruppen Speedcubing Sweden och i vår Discord.

Ett nytt sätt att träffa andra Speedcubers

Vill du hitta nya kubintresserade vänner? Idag släpper vi en plattform där du kan socialisera med svenska kubare över hela landet. Nämligen Cuboss Discord, en online kubklubb!

Hur länge ett smörjmedel håller beror på många olika faktorer. Först och främst vilket smörjmedel det är. Generellt så håller tyngre smörjmedel med högre viskositet längre än lätta smörjmedel med låg viskositet. Silikonbaserade smörjmedel håller även längre än vattenbaserade smörjmedel. Sedan beror det på hur mycket du använder kuben samt hur den förvaras. Förvarar du kuben i en liten box eller dess förpackning så kommer det att hålla längre än om den ligger öppet. Sen är det så att effekten minskar gradvis dag för dag och efter användning.

Så hur vet man när kuben behöver smörjas igen? Smörj den helt enkelt när du känner att effekten du var ute efter försvunnit. T.ex om den känns för långsam, snabb eller torr igen. Vill du få hjälp att hitta det perfekta smörjmedlet för dig så finns en bra länk för det här nedanför.

Jämförelse av speedcube lubes

I detta inlägg så jämför vi alla så gott som alla smörjmedel vi säljer här på Cuboss, allt för att du lättare ska hitta det smörjmedel som passar dig bäst.

514 kommentarer på “Vanliga frågor om kuben och speedcubing

 1. Milan Lamaa skrev:

  Hej Cuboss! Jag heter Milan och ska till min första kubtävling i Örebro den 4 maj. Jag undrar om det finns någon tidsgräns i 5×5 grenen på hur snabb man är.

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Vad det gäller tidsgränser på tävlingar så bör man alltid kolla in denna flik på tävlingshemsidan. I fallet för Örebro så visar det sig vara 32,5 minuter för alla lösningar ni vill göra i grenarna 5×5, 6×6 och 7×7. Gör man bara 5×5 har man alltså 32,5 minuter på sig i ren lösningstid innan man inte får göra klart fler lösningar.

 2. rubikskuberarbra skrev:

  Hej! Jag har många kuber och har inte så många sätt att förvara de på. Jag är säker på att många andra har samma problem, och därför skulle jag ge förslaget att lägga in QiYi Warrior S PLUS Max Box. Den finns bara på utlänska hemsidor t.ex The Cubicle, där frakten kostar en förmögenhet. Jag vet att den kostar skjortan (350$!!) men jag är säker på att flera skulle älska detta. Bara ett förslag!!

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Vi har den faktiskt på ingång, kommer finnas i shoppen i sinom tid! Vågar dock inte lova något datum riktigt än, men det är bara att hålla utkik 🙂

 3. sandra.rosen skrev:

  Hej! Jag undrar ifall ni skulle kunna ta in o-ringar till kubtimers? Sådana små gummiringar man sätter runt knapparna på sin timer.

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Tack för ett bra tips. Vi kan kika på det, men har tyvärr en känsla för att projektet kommer falla på att det inte är tillräckligt många kunder som väntas vara intresserade av o-ringar. Under tiden så kan jag rekommendera att kika in på närmsta Biltema-butik, de brukar ha o-ringar i olika passande storlekar.

 4. rubikskuberarbra skrev:

  Jag köpte en Gan 356 M E för ett tag sen. Det var min första speedcube, så jag var glad för den. Dock som det puckot jag är adjusterade jag spänningen på en sida. Efter det bara exploderade den sidan och efter att ha satt ihop det igen går det sönder igen. Vad ska jag göra??

  PS: skulle vara tacksam för snabbt svar

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Såg att du skickade ett mail också, så jag svarade den vägen. Tyvärr så har jag aldrig varit med om något liknande på denna modell, så jag har tyvärr inte så mycket mer tips att ge än att jämföra hur det ser ut under de andra centerbitarna. Se som sagt din mail för ett mer utförligt svar.

 5. Haixia Chen skrev:

  Hej Cuboss! när jag pressar på min tornado v3s gula centerbit åker den ner. Och jag har spring noice på kuben. Finns det några lösningar?
  Tack!

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Spring noise brukar vara lätt att lösa genom att spruta in lite tungt silikonbaserat smörjmedel (ex Weight 5) in i centerkonstruktionen – du behöver antagligen inte ens plocka isär några delar utan det räcker att spruta in i de hål som just öppnar upp sig i de olika sidorna av centerkonstruktionen när du öppnar upp centerlocket.

   Det andra problemet förstår jag dock inte riktigt, kan du förklara lite mer vad du menar där? Kanske kan det bli enklare att förstå om du skickar en bild?

 6. Christoffer2011 skrev:

  Hej!
  Jag har råkat få lub på utsidan av min kub och jag kan inte torka bort det med hjälp av papper. Har ni nåt sätt att få bort den oljiga känslan på utsidan av kuben?
  Mvh,
  Christoffer

 7. Henke2010 skrev:

  Funkar v9 bra fast det är lätt att få corner twists och behöver man smörja mycket eller räcker det med lubossdrive och rapid?

  • Daniel Wallin skrev:

   Jo jag skulle säga att den fungerar bra ändå, men med tanke på att det händer lite oftare än på andra speedcubes i samma prisklass så är det ändå något att ha i åtanke.

   Vad det gäller smörjning så skulle jag varmt rekommendera att införskaffa Cuboss Weight 5 om du tänkt att börja använda V9:an. Den är så naturligt snabb att i alla fall jag tycker det är nödvändigt att smörja med lite tyngre silikonsmörjmedel (i små mängder och med break in däremellan) för att hålla den på en rimlig snabbhet. Även om Tornado V3 är lite mer lagom snabb (så det potentiellt räcker med Drive och Rapid för smörjning) så använde jag personligen även hyfsat stora mängder Weight 5 även i den för att hålla den lagom snabb.

 8. Henke2010 skrev:

  Är weilong wr m v9(2022) maglev bc eller xman tornado v3 bäst, har hört att det är lätt att få corner twists på weilong wr m v9. Nu har jag en super rs3m 2022 och tycker inte om den.

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Skulle personligen säga att det är ganska personligt vad man gillar bäst. Jag gillar V9 mycket mycket mer än Tornado V3, men vet många som gillar Tornado V3 bättre. I mina ögon har V9:an större potential, så är du duktig på att meka med kuber så är denna kub den bästa på marknaden just nu i mina ögon. Särskilt den nya “Special Edition” är riktigt bra. Tornado V3 är däremot lite enklare att tycka om utan några större justeringar samt komplicerad smörjning, så vill man ha en kub i världsklass som är lite enklare att använda så rekommenderar jag den. Hoppas det hjälpte!

 9. Rita skrev:

  Hur kan man känna igen sin Rubik 11M PRO hur vet man att just denna Rubiks kub är sitt, finns det något serienummer eller nåt

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! GAN brukar visserligen ofta skicka med individuella samlarkort, men dessa är ju inte märkta på själva kuben. Därför är det ofta svårt att veta vems som äger vilken kub, särskilt på stora kubtävlingar där det ofta finns hundratals kuber av olika slag (ofta av samma modell) i tävlingslokalen. Vanliga sätt att särskilja kuber är därför exempelvis att sätta ett unikt klistermärke som logo på kuben, eller kanske skriva något litet på *undersidan* av en centerbit.

  • Daniel Wallin skrev:

   Det enkla (men kanske inte helt tydliga) svaret är: så ofta du känner att det behövs. Känns kuben torr / sandig / tråkig att använda så är det hög tid att smörja den. Efter det kommer ju kuben kännas bra ett tag, och då finns ingen större anledning att smörja den igen i närtid. Men effekten brukar avta med tid, och när du tycker det verkar som att pusslet behöver smörjas igen så är det antagligen dags.

 10. Joar Brüggemann skrev:

  Hej, igen men jag undrar om ni kan göra en rewiew om moyu super rs3m alla verisioner även fast den är lite gammal

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Eftersom kuben börjar bli lite gammal (i kubvärlden i alla fall!) så kommer vi nog inte att göra det. Men personligen så tycker jag att det är en riktigt bra kub, en av mina favoriter faktiskt. 🙂 Sticker ut som en riktigt stabil kub, kanske lite blockig. Det finns mängder med recensioner av den på engelska på Youtube om du vill kika. 🙂

  • Anton Strindell skrev:

   Just nu har vi ingen aktiv giveaway. Om / när vi har en aktiv giveaway så kommer du kunna hitta koden där vi promotar vår giveaway, till exempel på Instagram, Facebook, YouTube eller TikTok.

 11. Hanna Lilja skrev:

  Om man köpt en kub av er och sen skulle vilja ha den smörjd, justerad osv, går det att skicka den till er i efterhand för detta ändamål? Köpte tex en ny 3×3 på Cuboss open i helgen som vi skulle vilja få tillfixad.

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Ja visst går det bra att göra så. Men det är ändå en lösning som vi inte brukar rekommendera, just för att det blir så dyrt med frakt ToR till Uppsala (98 kr totalt). Lägger man på både smörjning och justering så landar det ju på 167 kr, alltså dyrare än att köpa en ny flaska smörjmedel och använda den riktigt länge. Istället skulle jag rekommendera att leta ut valfri guide här på Cuboss.se / Youtube som förklarar både hur man justerar och smörjer kuber, samt investera i en flaska smörjmedel så kommer du kunna njuta av en perfekt smord kub mycket längre 🙂

  • Anton Strindell skrev:

   Om man inte vill använda smörjmedel avsett för kuber kan man använda silikonolja eller någon annan typ av smörjmedel som inte är skadligt att få på händerna.

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej!

   Pops på större kuber kan du läsa mer om här: https://cuboss.se/fixa-storre-kuber-pops-lasningar/

   Redi cubes har länge varit väldigt svåra att få tag på från tillverkaren, men det verkar som att de är påväg tillbaka igen. Isåfall kommer vi förstås ta in dem igen, vilket är kul eftersom det är ett populärt pussel.

   Ja, ibland gör man det, exempelvis om man kan PLL eller 2 look PLL, och använder exempelvis en H-perm.

 12. John skrev:

  Hej!
  Jag vill ha en bra pyraminx som är bra pris och som man kan tävla med.
  Jag vill också ha en skewb som är en bra speed kub och är prisvärd.

 13. Jan Kuusela skrev:

  Hej,

  Jag har en glad nybörjare som har kört med med en MoYu Super RS3M, standard varianten och tänkte köpa mig en ny kub för mellan 300-400kr. Jag har stora händer och MoYu:n känns liten. Jag undrar vad för kuber som ni rekommenderar för oss med rediga labbar Mvh, Janne

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej!

   Inte en alltför lätt fråga att besvara tyvärr. Alla riktigt bra speedcubes (och alla kuber i just den prisklassen) är i den numera standardiserade storleken 55-56 mm per sida. Vore det bara för prisklassen så skulle rekommendationen därmed bli X-Man Tornado V3 Flagship. Sen finns det ju förstås större kuber, men inte i samma kvalité som ovan förslag. Qiyis Sail 6,0 cm och 6,8 cm kub fyller visserligen kravet på storlek, men kostar snarare 69 / 79 kr, och är alltså långt ifrån lika bra. Hoppas det ändå gav lite stöd i funderandet.

  • Daniel Wallin skrev:

   Tja! Jag kommer tyvärr inte vara med där. Det är ju tävling i Hudiksvall samma helg, och jag kommer vara med där istället. Hoppas vi syns en annan gång!

 14. Neo Friberg skrev:

  Hej! Jag undar vilka bra alternativ av 3×3 kuber som finns utan märket permanent på centercapen? Har en Gan 11 M pro men läste på WCA att man inte fick ha loggor på BLD och behöver därför en ny? Tack på förhand!

  MVH Neo

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Det varierar lite grann beroende på vilken tävling du ska tävla på. Låt oss säga att det skulle vara den i Hudiksvall i mars, ja då går du in på den flik på WCA-sidan som heter “events”. Sen kollar du vad 5×5 har för time limit (tidsgräns per enskild lösning), i detta fall 6 minuter. Dessutom är det bra att ha koll på att många av de lite större / mer speciella grenarna brukar ha en cutoff, alltså en tid man behöver slå på någon av sina två första lösningar för att få göra klart alla lösningar i snittet. Även det syns i den fliken på varje tävlingshemsida.

  • Anton Strindell skrev:

   Oftast kan smörjmedel ge lite av en motsatt effekt när man applicerar för mycket smörjmedel, dvs att kuben blir lite trögvriden och seg. Men, överflödigt smörjmedel försvinner med tiden, så har man bara lite för mycket smörjmedel kan man bara forstätta lösa kuben så löser det sig. Utöver det kan överflödigt smörjmedel rinna ut ur kuben och göra att man blir kladdig på händerna under lösning.

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Det kan variera rätt kraftigt. För de vanligaste kuberna (de som säljer mest) tar det oftast drygt 1 vecka, ibland 2. Vad det gäller mer sällsynta pussel kan det ibland ta lite längre tid än så.

  • Anton Strindell skrev:

   Ja, det går bra att smörja en Giiker cube precis som vanligt, genom att man särar lite på två lager och droppar in en droppe smörmedel och sen blandar om. Vill man plocka isär kuben för att smörja den mer grundligt behöver man vara försiktig så att man inte skadar elektroniken i den.

 15. TalhaDemirkiran skrev:

  Hej, jag undrar vilken 3×3 ni skulle rekommendera Gan 356 XS eller Gan 356 M.
  Jag körde med 3×3 kuben från MoYu Cubing classroom gift box och tänkte köpa en ny för att kuben poppade för att jag hade skruvat lite så den skulle bli lösare och så poppade den och nu kan jag inte hitta en av bitarna så jag blir tvungen att köpa en ny och nu vet jag inte vilken ja ska köpa Gan 356 XS eller Gan 356 M

 16. Cairoboy skrev:

  Hur lång tid skulle det kunna ta att lämn tillbaka sin kub och få tillbaka samma version fast med klistermärken på för min pappa beställde gan 11 m pro black stickererd

  • Anton Strindell skrev:

   Med PostNords leveranstider på 1-2 arbetsdagar kan man räkna med att returen tar 1-2 dagar och leverans tillbaka till dig tar 1-2 dagar, plus att paketet förmodligen skickas en dag efter att vi har mottagit det, så då kan vi räkna med 3-5 dagar för bytet. Maila oss eller skriv via kontaktformuläret så hjälper vi dig 🙂

 17. Cairo skrev:

  Jag behöver hjälp med gan kuber som är magnetiserad jag ska vara med i en kub tävling för första gången rekommenderar du några gan kub som är magnetisk för ett bra pris

 18. William skrev:

  Jag har beslutsångest mellan gan 11m duo och moretry dubbel magnetisk och jag vill veta vilken som har starkare magneter och vilken som är mest stabil och vilken som är snabbare och bättre

  • Viktor Strindell skrev:

   Moretry har starkare magneter, men det är inte jättestor skillnad. Den är också snabbare, ganska mycket snabbare. GAN 11 M Duo är stabilare och mer balanserad, lättare att kontrollera. Jag skulle nog påstå att GAN 11 M Duo är bättre, men inte om du letar efter den snabbaste kuben.

 19. William Moden skrev:

  Hej! Jag undrade om hur det går att sätta in era kubmagneter som ni säljer i GAN 356 Air (Omagnnetisk) om det går.
  TACK!!!

  • Anton Strindell skrev:

   Hej Wiliam, tack för din fråga!

   Det är nog inte omöjligt, men eftersom bitarna på GAN 356 Air är svåra att plocka isär blir det väldigt mycket pill och risk för att man har sönder kuben, så det är ingenting vi skulle rekommendera.

 20. ItzMellonxX skrev:

  Jag tänker köpa lube fast alla lubes som man kan köpa innehåller 10ml. Jag tycker att det är för mycket. Det hade varit bra om man kunde välja mellan 10ml och 5ml lube.

  • Anton Strindell skrev:

   Tack för din feedback! Vissa leverantörer erbjuder varianter med 5 ml i dem, men de är dyrare per ml jämfört med de större flaskorna. Vi ska överväga att ta in mindre flaskor nästa gång det blir dags att köpa in fler lubes 🙂

 21. Marcus Sandberg skrev:

  Hej,
  Är ute efter en magnetisk, sticker-less 3×3-kub till min 11-åring som håller om den tappas inomhus (t.ex. från ett skrivbord ner på parkettgolvet) i 200-250 kronorsklassen. Vilken kub skulle du rekommendera då?
  Hälsningar
  Marcus

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej!
   Tyvärr så kan vi inte lämna några såna garantier. Designen i kuben gör att det måste finnas tunna delar. Skulle kuben vara helt kompakt hade den varit stadigare, men den måste förstås vara rörlig också. Jag känner inte till något test i durabilitet. Så jag vet inte om vissa modeller tål mer än andra. Det är kärnan som brukar gå av om man tappar kuben från höjd, så ett alternativ skulle vara Weilong WR M 2020, där man får med en extra kärna i förpackningen.
   Mvh Viktor

 22. iyad skrev:

  Hej min gan 11 m pro (frosted black internal) har en bit som är sönder den är vit blå orange kan man på något sät få ett nytt?

 23. Johannes Andersson skrev:

  Hej jag har bara en fråga om sponsring hur blir man sponsrad? Måsten man typ betala eller göra något annat för att bli sponsrad?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Johannes!

   En sponsring fungerar så att den som blir sponsrad erbjuder exponering till företaget. T.ex att man gör reklam för företaget på en Youtube-kanal, sociala medier eller liknande. Har du en stor följarbas så kan du kontakta oss via kontaktformuläret och berätta mer om vad du gör – så kan vi se om en sponsring blir aktuellt. 🙂

 24. Gabriel skrev:

  Hej! En av mitten bitarna i min YJ MGC 6×6 är borta. Jag är säker på att jag inte har tappat bort den då jag har letat runt mig och hittar ingen. Måste jag skaffa en ny eller funkar det fortfarande utan den? Tacksam för svar.

  • Viktor Strindell skrev:

   Jag antar att du refererar till en av de små innerbitarna i kuben. Det går att använda kuben ändå, men den poppar nog lite lättare. Vi har reservdelar till kuben att köpa, så du behöver inte köpa en ny kub i alla fall. 🙂

  • Gabriel skrev:

   Japp, det är en av dom innerbitarna som är borta! Var finns reservdelarna attt köpa? Hittar inte dom någonstans; kan du kanske länka till någon? Tack igen.

 25. Tristan skrev:

  Hej min bror tog sönder min gocube nyligen och mamma säger att han är skyldig mig en motsvarande och då undrar jag om ni kan få in Gan 356 i Carry igen så att han kan köpa till mig

 26. Aria Tamadon skrev:

  Jag undrade vad det bästa sättet att börja kära sig en 4×4 och en 5×5 på bästa sätt, jag undrade om hur jag kan lösa och rekommendera en av era videos som jag borde lära mig från, tack.

 27. Elliot Johnsson skrev:

  Hej. En av mina bitar på dayan tengyun M har gått sönder. Och undrar om ni har reservdelar. Det är en grön orange kantbit//Elliot Kohnsson

 28. Wilhelm skrev:

  När man ska köpa en ny kub kan jag tycka att det är lite svårt att bestämma sig för vilken kub man ska köpa. Jag undrar därför ifall man på något sätt kan testa kuberna innan man betalar för dem.

  • Viktor Strindell skrev:

   Det bästa sättet hade nog varit att åka till en kubtävling, där brukar man kunna få testa många olika kuber. Men det är förstås svårt just nu tyvärr.

 29. Hakunamatata123 skrev:

  En av bitarna på min xman volt square one, (v1) har gått sönder, jag undrar då om jag kan köpa en ersättnings bit. Är det möjligt?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det är metall i kärnan på kuben, vilket betyder att den kan rosta. Så kuben tål inte större mängder vatten. Det går dock bra att t.ex torka av dem med en blöt trasa eller liknande, men spola inte under kran.

  • Tim Lundquist skrev:

   Hej! Jag har fått tiden 4,366 sekunder på en Ivy cube så har jag slagit världsrekordet då?
   Och hur gör jag om jag vill tävla?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Ivy cube är ingen officiell tävlingsgren, så det är svårt att säga vem som är snabbast på Ivy cube. På den här sidan kan du se de officiella grenarna som finns: https://cuboss.se/speedcubing-i-sverige/
   För tillfället håller man inga kubtävlingar på grund av restriktionerna som finns nu. Men när man kan tävla igen så finner du alla tävlingar under fliken “Speedcubing” här på Cuboss. 🙂
   Och snyggt jobbat med tiden!

 30. KanInteHittaPåEttBraNamn skrev:

  Vilken 4×4 och 5×5 ska jag köpa om jag vill börja lösa dem? Vill inte lägga så mycket pengar så kanske runt 300 max.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Ja, majoriteten av alla produkter. Vissa produkter levereras dock utan förpackning, som t.ex kubpåsar och klistermärken. Du får gärna skriva ett mejl till oss och fråga om du undrar över någon specifik produkt.

 31. Isak skrev:

  Kan man tävla med en stickerless Qiyi Wuxia 2×2 M kub och kan jag vara med i 2×2 tävlingar om jag snittar på 8-10 sekunder. (När det kommer en ny tävling i närheten).

 32. Dude Cube skrev:

  Vilken färg är snyggast till Cuboss Matta för Speedcubing. Röd eller blå?
  Ni är bästa speedcube företaget

 33. Elliot skrev:

  Hej!
  skulle gärna vilja köpa en speedcube 3×3 men vet inte vilken som jag ska välja
  tänker mig en på max ca 150 kr

 34. Pål skrev:

  Kommer att ta in MoYU Rs3 M 2020?
  Har “Classroom” någon betydelse för hur kuben är eller är det bara text?

  • Anton Strindell skrev:

   Hej Pål,
   Vi har ännu inte bestämt om vi kommer ta in MoYu RS3 M 2020 till sortimentet, men om det är en bra och populär kub kommer vi med största sannolikhet göra det!
   MoYu’s Cubing Classroom serie är en serie budgetkuber. Eftersom de är tillverkade med det billiga priset i åtanke är de inte lika bra i prestanda som MoYu’s dyrare modeller. Därmed lämpar de sig inte lika väl för avancerade speedcubers, utan passar bättre för nybörjare som håller på att lära sig lösa kuben. Därmed “Classroom” namnet.

 35. Emil andersson skrev:

  Hej!
  Min yuxin hays 7×7 m poppade i min bil igår, biten föll sedan ner till skrovet av bilen. Kan man köpa reservdelar i form av mittbitar till en yuxin hays 7×7 m?

 36. Johan skrev:

  Vad händer om man doppar en GAN kub med vatten? jag gjorde det för att den hade mycket smuts men nu är den inte lika bra… VAD SKA JAG GÖRA!!!!!????

  • Viktor Strindell skrev:

   Jag brukar följa med bitar istället för att memorera bokstäver. T.ex kan man följa ett F2L-par eller liknande. Exempelvis: “Först tar jag upp ett par till det översta lagret, sedan flyttar jag det till baksidan…” osv.

  • Anton Strindell skrev:

   Påfyllning av lagret är på väg, men har blivit försenat på grund av Chinese Lunar New Year. Vi förväntar oss leveranser om ca 10-12 dagar, runt den 18:e februari.

 37. Cecilia skrev:

  Hej!
  Har ni lagret med kuber inom EU eller beställer ni i er tur från Kina?
  Tillkommer moms och införtullningsavgift om man beställer från er till Sverige?
  /Cecilia

  • Anton Strindell skrev:

   Hej Cecilia!
   Vi har vårt lager i Uppsala, Sverige, och alla ordrar skickas härifrån. Det tillkommer alltså inga extra avgifter om du beställer inom Sverige, momsen är inräknad i priset du ser på hemsidan.

 38. Daniel KK skrev:

  Hej!
  Min 6×6 har poppat. Jag tror att det är en ShengShou Tank men är inte helt säker. Jag undrar om ni kan hjälpa mig eller rekommendera nån guide. Tack.

  • Viktor skrev:

   Hej! Sök på “6×6 assembly” på Youtube så dyker det nog upp många alternativ. Du behöver inte hitta en guide på specifikt din kub, det fungerar likadant på i princip alla 6×6-kuber. Lycka till!

 39. Noah skrev:

  Hej Viktor!
  Jag har fått en polaris Cube från MoYo i julklapp som jag inte kunnat lösa. Har försökt länge men tänkte att jag behöver hjälp.

  PS:det finns ingen guide på svenska. Kan du hjälpa mig? Eller lägga upp en video på hur man löser den?

 40. jlivingstonsg skrev:

  Runt 1980 fick jag tag på en stencil med lösning till kuben som var på svenska.
  Skulle vilja ha tag på den igen. Ramsorna var typ: ha ma ha ma he to he…… osv
  Någon som har den liggande någonstans?

 41. Noah skrev:

  Hej Viktor!
  Hur väljer man ut sin main 3×3

  Kollar man på corner cutting eller
  Poping.

  Jag vet inte. Ska snart på tävling
  Hjälp mig vad jag ska kolla på.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej!

   När det gäller 3×3 så är popping nästan irrelevant. Om du köper en kub från ca 2017 och framåt så poppar inte kuber alls. Popping är mer av ett problem när det kommer till större kuber (4×4+).

   Corner cutting är också väldigt bra på de flesta moderna 3×3-kuber. Så med moderna kuber så har det mer med känslan att göra, magnetstyrka, storlek, justeringsalternativ.

   Så t.ex; Vill du ha en lätt och luftig kub eller vill du att den ska vara lite tyngre. Vill du att magneterna ska vara starka eller svaga (hur hårt ska lagret låsa fast sig när du avslutat en vridning).

   Om du kommer från en klassisk Rubik’s kub så kommer vad du än köper i shoppen troligtvis att vara bättre, så som nybörjare är det inte superpetigt vilken du väljer. Efter att du har köpt din första speedcube så är det lite lättare sen att välja nästa då man har mer erfarenhet.

   Vill du prova en magnetisk kub så är Thunderclap V3 M ett bra val. Riktigt prisvärd är den.

   Valk 3 är ett bra val i allmänhet som jag tror du skulle uppskatta. Lite mindre i storleken, så det kan passa om du har mindre händer (kuben uppskattas dock även av vuxna).

   Vill du ha en riktigt snabb och luftig kub som inte är dyr så kan GuoGuan YueXaio vara ett bra val.

   Alla ovannämnda kuber är resistenta mot popping och skär hörn bra.

 42. Nova Hedström skrev:

  Hej, min skewb har poppat och jag vet inte hur jag ska sätta tillbaka bitarna, det är ena hörnbiten och mittbiten. Jag får dit hörnbiten igen men inte mittbiten. Vilka bitar är bäst att sätta ditt först och sist?

 43. Tekken skrev:

  Hej, hur länge har det tagit er att lösa kuben första gången utan hjälp (ni som nu lyckats med detta)? Med “hjälp” menar jag att ta del av information om hur andra löst kuben. När jag frågade runt om detta verkar det som ingen löst kuben själv eller så förstår de inte ens frågan och ger något orimligt svarar som 1 timme. Enda referensen jag hittat är att skaparen tog 1 månad på sig vilket låter ganska snabbt i mina öron (men han har åtminstone inte kunnat fuska).

  • Anton Strindell skrev:

   Hej Emil,
   Du kan se vilket division du ligger i på cuboss.se/topplista, och för att vara med i topplistan behöver man ha tävlat i en officiell WCA-kubtävling.
   Årets divisioner är inte slutgiltiga, så just nu kan du köpa en divisionströja för din placering 2018.

  • Emil andersson skrev:

   Hejsan jag har en fråga till! Ska jag köpa en GTS aofu m eller en shadow m??
   Inte en spark alltså en shadow.
   Har ingen större kub än 5×5 men jag vet inte villenjag ska köpa!

  • Anton Strindell skrev:

   SM fungerar som andra kubtävlingar, och därför anmäler man sig också på samma sätt som man anmäler sig till andra kubtävlingar. Tävlingen kommer publiceras på WCA (worldcubeassociation.org) i förväg, och man kan anmäla sig på tävlingens sida där.
   Ibland går det även bra att anmäla sig direkt på plats där tävlingen hålls, men eftersom antalet platser är begränsat brukar det vara bäst att anmäla sig i förväg. Årets SM hölls förra veckan, så tyvärr måste du vänta till nästa år för att få en chans att delta på SM.

 44. Higo skrev:

  Hej! Jag har fått en kub av min vän men jag vet inte vad kuben heter. Hade ni kunnat hjälpa mig med det.

  • Edvin skrev:

   Hej tack jag beställde en kub av dig, är skit nöjd tack för att du smörja den också den är snabb.När kommer du göra en giwwawye igen undrar om jag skrev rätt men du fattar nog,gillar din youtubekanal och dina videos tack så mycket hoppas du får fler premuneranter.Kan du göra en video med din bror när ni tävlar om vem som kan lösa en 3×3 fortast

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Kul att du blev nöjd. 🙂 Inga planer på en giveaway för tillfället. Jag kommer nog inte att göra en tävlingsvideo med min bror heller, eftersom jag löser kuben flera gånger så snabbt. 😉

  • Edvinedvinooooooooo skrev:

   Hej igen jag undrar en sak,hur länge kommer det vara klibbigt jag menar när du smörjer den den är kladdigt gillar inte när den är så.Men den är snabb 3×3 RS3M bor i Göteborg fick den av dig igår gillar dina videos.Men när kommer du lägga upp en ny video jag längtar och kanske ska beställa en 4×4 tråkigt att bara kunna lösa en 3×3 och 2×2 gillar din kanal hoppas du får fler prenumeranter

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej!
   Det är lite svårt att svara på, smörjmedlet kommer nämligen att märkas av mindre och mindre med tiden. Det finns ingen tydlig linje när den går över från klibbig till oklibbig. Det beror också på hur mycket du löser. Ju mer du löser desto snabbare försvinner det. Du bör i alla fall märka skillnad redan efter en vecka om du löser mycket. Det kanske blir en ny video till helgen. Vi får se om jag hinner. 🙂 4×4 låter som ett bra val. Kul att du uppskattar kanalen! 🙂

  • Edvinedvinooooooooo skrev:

   Hej tack för MO YU RS3M.Jag är skit nöjd tack för svar är glad.Hoppas du slår världsrekordet på rubix cub.Kan du göra en video på din kubbsammling igen.Gillar din kanal.

  • Viktor Strindell skrev:

   Det är helt upp till dig. Den fungerar riktigt bra direkt ur lådan, men om du vill göra den snabbare så kan du smörja den med till exempel Luboss Drive eller Maru lube.

 45. Theo Nyström skrev:

  Vilken 5×5 kub ska jag köpa? Jag vill ha en luftig kub som är lätt att vrida på. Jag undrar också vilken square-1 jag ska köpa.

  • Viktor Strindell skrev:

   Mina 5×5-rekommendationer är: Aochuang GTS 5×5 M, Wushuang 5×5 och Yuxin 5×5. I den ordningen. Så frågan är vad du vill lägga ner på en 5×5. När det gäller Square-1 så X-Man Volt eller Qiyi Sq-1.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Båda två är riktigt bra och jag skulle säga att det handlar om preferens. Jag personligen föredrar GTS2. Men gillar du den lätta, luftiga känslan och vill ha en kub som går på moln så hade jag rekommenderat GAN.

 46. levi jonsson skrev:

  Jag köpte en kubtimer för 9 månader sedan. Jag har använt den flitigt. Nu visas ingenting på skärmen. Jag har provat att byta batterier så det är inte det som är problemet. Då borde jag få en ny va?
  Hälsningar Levi

 47. Rebecca skrev:

  Vilka kuber är lättast att lösa? Letar efter lämpliga kuber till en 12-åring och en 8-åring (de har testat 3×3 och kunde lära sig några steg i nybörjarmetoden ganska snabbt men jag tror den tar för lång tid för att vara intressant än). Letar även efter någon som passar ännu yngre barn, som nästa steg efter Rubik’s bear. Tips?

 48. Gabriel skrev:

  Min Thunderclap v2 kan inte corner cutta 45 grader och jag har testat att göra kuben lösare men det hjälper inte och den bara poppar då, finns det något jag kan göra??

 49. Gabriel skrev:

  Min Thunderclap v2 kan inte corner cutta 45 grader och jag har testat att göra kuben lösare men det hjälper inte och den bara poppar då, finns det något jag kan göra?

 50. Hannes skrev:

  Hej,
  Jag vill börja lösa kuben med en hand men min weilong GTX är lite för stor i min hand. Vilken kub rekommenderar ni?

  • Viktor Strindell skrev:

   Om du vill att den ska vara bara lite mindre så kan du köpa en Valk 3 som är 5.55 cm. Vill du att den ska vara mycket mindre så kanske Cubing classroom 50 mm eller Valk 3 mini (50mm).

 51. Rebecca skrev:

  Hej! Årdnas det tävlingar i finland? Jag bor i finland och jag undrar om ni vet var de årdnas eller känner till någon hemsida där man kan kolla upp var och när tävlingar årdnas. Eller någon app eller något liknande

 52. Isakswahn skrev:

  jag vet inte varför men min fråga är borta, så jag frågar den igen: jag köpte en 3×3 MoYu Aolong V2 (mörka färger, stickerless) och jag undrar om den går att ha under vattnet utan att bli förstörd

 53. Elin skrev:

  Kan man tävla i vanlig 3x3x3 med en kub som är mindre än originalet? Har små händer och korta fingrar så jag funderar på att köpa en sån

 54. Levi jonsson skrev:

  Hur många pussel måste man kunna lösa för att vara med på en kubtävling.
  Får man välja att bara tävla i 3×3

 55. Anna Olsson skrev:

  Hej!
  När får ni hem fler vita mefferts gear shift?
  Kan jag lägga en beställning på varan trots att den är tillfälligt slut? (Som en reservation) Mvh Anna

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Anna,
   Tyvärr är de vita inte under produktion för tillfället så vi kan inte få tag i nya. Enligt leverantören kan de bli tillgängliga igen längre fram, men jag kan inte få ett datum.
   Eftersom jag inte kan garantera att nya kommer in så är en reservation inte lägligt. Svart variant går självklart bra att beställa.

 56. Pontus S. skrev:

  Hej! Jag har börjat syssla lite med modding, och använde till mitt förra mod en Rubik’s 1.0 (så att säga) som låg och skräpade hemma. Då den nya 2.0:an har en ballcore så är den inte jättebra liksom, och vill gärna hitta en bra kub som inte är så anpassad för att vara snabb, utan en som har så räta bitar som möjligt (som i gamla Rubik’s versionen) och därför mest optimal till att modda. Har ni något som skulle passa till detta eller ska jag leta upp begagnade Rubik’s 1.0:or? (Jag har tänkt ha en kub som allround till olika mods så det bästa vore att hitta någon bra här!)

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det var ganska många år sedan någon släppte en kub med samma klumpiga form som en Rubik’s. Du skulle kunna googla eller kolla på Youtube för att se vad de som moddar brukar använda. Det finns säkert någon kub som är lättare att få tag i en än gammal Rubik’s. Men troligtvis inte från Cuboss eftersom vi satsar på de moderna kuberna.

 57. Emilia skrev:

  hej!
  har en fråga …. undrar vilken 2×2 jag borde köpa. Vill gärna ha en magnetisk, det funkar utan också. Kanske vill ha en GouGouan xingHen M 2×2. Har ni några förslag???

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej,

   Skriv ett mejl till oss via kontaktsidan. I mejlet specificerar du vilket bit du ska ha precis som du gjort här. Skriv också adressen som biten ska skickas till. Vi tar 32 kr för reservdelar inklusive frakt.

 58. Emilia skrev:

  Hej!
  Jag är väll ganska nybörjare på speedcubing och vill jätte gärna ha hjälp med att hitta en speedcube. Har köpt en Valk 3 stickerless för ganska länge sedan och tycker att det skulle vara roligt med lite variation av kuber. Har ni några förslag på en bra speedcub. funderar kanske på en ‘Gans 356 air (master edition)’ eller en ‘GouGouan yuexiao 3×3’ Vill ha en kub som är snabb stabil ganska luftig och tyst helst.. MVH Emilia från Umeå

 59. Emilia skrev:

  Hej! Jag har en fråga…
  Jag är väll ganska ny på speedkubing, vill gärna önska en bra 3×3 i julklapp. Några förslag??
  Kuben ska gärna vara en stabil kub som är snabb och inte poppar. Snittar kanske 35-40 sekunder (inte så bra men). Funderar över en ‘Gans 356 air (master edition) vad tycker du.. PS din YT äger.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej!
   Gans 356 Air är en riktigt bra kub. Två andra som du kan ta en titt på är Valk 3 och GTS2. GTS2 finns i en magnetisk version som inte är allt för dyr också vilket är bra. Alla dessa kuber ligger på toppen.
   Kul att du tycker om kanalen, tack. 🙂

  • Viktor Strindell skrev:

   Det finns inte en specifik kub som är bäst. De är bra på olika sätt och passar olika cubers. Men några av de bästa är: Valk 3, Weilong GTS2, Weilong GTS2 M och Gans air SM.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Thunderclap v1 är 56 mm, så det ska gå bra att använda de vanliga 3×3-stickers som vi säljer här på Cuboss. Jag rekommenderar Moyu stickers som är lite mer avrundade.

 60. Olle skrev:

  Hej, undrar bara om den här cubing classroom gift Box om det är klistermärken som på dom äldre Rubiks original kuberna. MVH Olle Wahlberg

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Olle,

   Cubing CLassroom gift box finns med svart plast och klistermärken på, precis som på en Rubik’s kub original. Den finns också att köpa i Stickerless, där själva plasten är färgad istället för klistermärken.

 61. Melker skrev:

  Hej! Algoritmen M2 U M2 U2 M2 U M2 fungerar inte på min Aolong V2 när jag ska rätta till kantbitarna i sista lagret, är det något fel på kuben?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Viktor. Weilong GTS är objektivt bättre när det gäller t.ex snabbhet och cornercutting. Det kan dock vara så att Moyu Aolong V2 passar bättre till nybörjare.

 62. Oliver Carlsson skrev:

  Jag bästälde en X-man pyraminx stickerless i onstes kväll kommer kuben idag för det står bästel idag och leveransen skickas på måndag kommer min kub idag?

 63. Robin Kottukkal skrev:

  Hej jag beställde en fidget spinner LED men den snurrar bara i 6 sekunder. men om jag tarbort delarna som man håller i, då snurrar den 30 sekunder+. Men det är något fel på den tror jag

 64. Oliver Carlsson skrev:

  När kommer moyu LingPo rosa stickerless 2×2 och Shengshou master pyraminx in i lager? Kan ha stavat fel på 2×2 men hoppas ni förstår ändå

 65. fabian skrev:

  hej jag köpte en speedcube föra året och jag undrar om det finns någon garanti eller nått för det går inte o laga för den orange sidan har plasten gått sönder på och jag undrar om jag måste köpa en ny eller om det finns någon garanti mvh fabian

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Fabian. Vi har ett års garanti på våra produkter. Detta gäller garantifel som t.ex fabrikationsfel eller skada som uppstått i frakten. Vanligt slitage täcker inte garantin.
   Vi har reservdelar att köpa om du t.ex råkat bryta av ett hörn. Vill du köpa en reservdel så kan du kontakta oss via kontaktsidan så får du hjälp.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Silikonspray fungerar ganska bra i kuber, men det finns två nackdelar med det. Först så är det lite jobbigt att hantera, när man sprayar in det i kuben brukar det komma alldeles för mycket, det rinner igenom kuben och allt blir kladdigt. Den andra nackdelen är att det luktar ganska mycket, vilket jag inte tycker är trevligt. Personligen använder jag Maru lube, det är liknande, alltså att det är låg viskositet och får kuben att bli snabbare precis som silikonspray. Fördelen är då att du lätt kan få ut bara en eller två droppar och så luktar det ingenting.

 66. Pege skrev:

  Hej! Jag undrar vilken speedcube som rekommenderas till en nybörjare som precis lärt sig lösa rubiks kub 3×3. Jag tänker någon bra men lätthanterlig som inte behöver ställas in eller meckas med. Har kollat på Gans 357, Dayan Zhanchi, Valk 3. Bra val?

  • Anton Strindell skrev:

   Hejsan!
   Det är bra tänkt, särskilt Valk 3 är en fantastiskt bra kub. Gans 357 är också bra, men det är en lite äldre modell så den har inte en lika modern design som Valk 3 och är därför lite sämre. Dayan Zhanchi var en gång den bästa speedcuben, men nu är den så gammal så den är egentligen inte aktuell om man inte ute efter den specifikt. Jag skulle rekommendera Valk 3, och möjligtvis MoYu Aolong V2 som är vår populäraste kub.

 67. Andreas skrev:

  Hej, jag är intresserad av 3×3-kub med magnet i, är detta något som finns i ert sortiment? Jag har inte lyckats läsa mig till det i shoppen, men samtidigt är jag för ny för att veta vilka kuber som har magnet och inte.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det finns ingen 3×3 med magneter som massproduceras ännu. Företaget Gan har nyligen börjat sälja en 3×3 där magneter är limmade för hand, därmed är det en lite dyrare kub. Vi på Cuboss jobbar för tillfället på att magnetisera kuber för hand med samma metod. Dessa kommer att dyka upp i shoppen lite längre fram. Kuben från Gans har vi inte fått in ännu, men det är på gång! Du får hålla utkik bland nyheterna här på Cuboss.

 68. Johannes skrev:

  hej jag tänkte köpa en Valk 3 av er. Jag undrar bara vad man bör använda för lube. Funkar det att köpa GANs liberala. eller ska man ha någon speciell? vad rekommenderar ni?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Johannes. Du kan använda vilket lube du vill. Det är inte så att ett sorts lube passar bättre specifikt till en sorts kub. Hittar man ett lube som man tycker om så funkar det oftast bra att använda i alla kuber. Särskilt om det är ett lätt lube som Gans Lube eller Maru Lube.

  • Anton skrev:

   Det finns ingen kub som är objektivt bäst. Valk 3, Gans 356, Weilong GTS och GuoGuan Yuexaio är några av de bästa och populäraste kuberna vi har. Men det är subjektivt och beror på vem man frågar.

 69. Emanuel skrev:

  Hej! Jag har tänkt att köpa en square-1, vilken skulle du rekommendera av QiYi och Moyu Weilong. Det värkar som att QiYi är bäst men många kubare säger att kärnan kan bli lös av sig självt så jag vet inte vilken jag ska ta.

  • Simon.nilsson0227 skrev:

   fmc är en gren där deltagarna ska försöka lösa kuben få så få antal drag som möjligt och det får aldrig stiga över 80st och i fmc ska man skriva ner alla drag man gör kub rotationer räknas och måste noteras men dom ränas inte i ditt mean men räknas för att inte stiga över 80 drag och du har 1 timme på dig

  • Anton skrev:

   Hej Alvar!
   De brukar kunna vara lite lösa ja, men oftast inte “väldigt” lösa. Men du kan ju alltid spänna kuben genom att skruva på skruvarna på mitten av varje sida på kuben.

  • Anton skrev:

   Japp, det får man! Det var förbjudet förut, men när stickerless blev allt mer populärt ändrades reglerna och nu får man det 🙂

  • Anton skrev:

   Det varierar ju från person till person, men Valk 3 Stickerless är en fantastisk kub som är mycket populär just nu 🙂

 70. Emanuel skrev:

  Hej jag funderar på att köpa en gans 365 v2 men när jag tittat på youtube så säger de flesta att den inte är så bra som jag trodde den skulle vara. Men tror du att gans 365 v2 är snabbare än en guo guan ? (lite osäker på hela namnet)

 71. Camilla skrev:

  Hej. När man ska klara steg 2 och ska matcha ihop kantbitarna som ska fixa korset så ibland så finns det ingen centerbit som matchar ihop med en kant
  bit. Om du förstår vad jag menar.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Linn. Jag vet inte om någon sådan information. Man tävlar ju inte i någon åldersklass. Alla officiella kubtävlingar anmäls till WCA och där skriver man också in sitt födelseår, så möjligtvis finns det någon sådan statistik sparad, men när jag kollade lite snabbt nu så hittade jag inte det. Du kan själv gå in och kika på World Cube Association. Det finns all möjlig rolig statistik där.

 72. Lukas skrev:

  Är sheng shou skewb och square1 en av dom sämsta skewb och square1 kuberna eftersom dom är biligare än andra sådana kuber

  • Shed skrev:

   Tjena Lukas! Om du kollar på Cuboss YouTube kanal kan du leta efter rescensioner på dem kuber och pussel du är intresserad av. Där får du förhoppningsvis all information du behöver 🙂

  • Anton skrev:

   Hej Lukas,
   Vi har haft clock tidigare, men eftersom kvalitén inte var bra nog har vi tagit bort dem från shopen. Om du skulle vilja beställa en ändå så kan du göra det genom att kontakta oss via mail eller via vårt kontaktformulär.

  • Viktor Strindell skrev:

   För att ett rekord ska vara giltigt enligt WCA så måste du göra det på kubtävling med en domare och WCA-blandning. Men om du sitter hemma och löser och funderar på om du ska räkna en specifik tid som ditt rekord eftersom blandningen var för lätt: Självklart kan du bestämma det själv, men i allmänhet är det inte accepterat om du inte använt en blandning från en kubtimer. Anledningen är att när man blandar för hand är det lätt hänt att man blandar den i mönster utan att man själv tänker på det. En kubtimer använder runt 25 drag för att blanda kuben, ett 180 graders drag räknas som ett drag (t.ex F2). Om du aldrig använt en kubtimer förut kan du kolla in den här: https://cuboss.se/timer/

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Lukas. Det finns många olika metoder för 2×2. De snabbaste i världen använder faktiskt flera olika metoder beroende på blandningen. Så om du vill bli bäst i världen på 2×2 så får du nog lära dig fler metoder.

  • Anton skrev:

   Du kommer förmodligen inte kunna slå världsrekord med nybörjarmetoden, eftersom den är lite enklare men också har en del onödiga steg. Med mer avancerade metoder kan man hoppa över vissa steg och ta genvägar vilket gör att lösningen blir mycket snabbare. Du borde kunna komma ner i 20-30 sekunder med nybörjarmetoden, men börjar du bli så snabb så borde du lära dig lite mer avancerade metoder.

  • Carl skrev:

   Nej tyvärr det hade varit omöjligt att slå det oficiella världsrekordet med nybörjar metoden men du kan fortfarande slå världsrekordet för nybörjarmetoden

   Hälsningar Carl

  • Erik skrev:

   Nej tyvärr. Det finns såna sjuka världsrekord i att lösa kuben. på drygt 3 sekunder. Och man gör många onödiga drag som i dem två första lagrena där te.x F2L är mycket snabbare. Mitt rekord med nybörjarmetoden är 36s. Men du kan titta på te.x cuboss youtube videos om hur man löser kuben med Andra metoder.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *