Vanliga frågor om kuben och speedcubing

Här svarar vi på alla dina frågor om kuben och speedcubing i form av ett kort svar och ett längre blogginlägg. Hittar du inte svar på din kubfråga så skriv en kommentar så ska vi ta hand om det!

Vad är en Rubik's kub?

En Rubik’s kub är ett 3D-pussel i formen av en kub. Pusslet består av tre lager mindre block som kan roteras runt en kärna gömd inuti pusslet. Varje block har en, två eller tre färger och när man vrider på kubens lager flyttas blocken omkring på kuben och färgerna blandas om. När kuben är blandad är målet är att få varje sida enfärgad igen.

Rubik’s kub

Här kan du lära dig mer om den klassiska Rubik’s kuben. Allt från dess lösning, uppkomst och Rubik’s kub idag.

Vad betyder de olika förkortningarna inom speedcubing? (DNF, CR, UWR osv)

Eftersom det finns så många förkortningar och uttryck har vi gjort en guide där vi förklarar de som används mest.
Kolla in den nedan!

Vanliga uttryck och förkortningar inom Speedcubing

Det finns en mängd olika förkortningar och uttryck inom speedcubing som man kanske inte alltid förstår sig på. I artikeln kan du ta reda på vad de betyder.

Vilka Speedcubes är bäst?

Idag finns det mängder av kuber från många olika märken, som alla är bra. Vilken som är bäst kan variera från person till person. På länken nedan kan du hitta rekommendationer från några av Sveriges bästa speedcubers.

Speedcubers rekommenderar

På denna sida kan du se vilka kuber som några av Sveriges bästa speedcubers använder sig av. Det gäller alla WCA-pussel (exempelvis 2×2, 3×3 och Megaminx).

Vad betyder 'skära hörn' / 'corner cutting'?

Att en kub kan skära hörn innebär att man kan vrida på kuben trots att alla lager inte ligger i en perfekt linje. Det gör att man kan vara snabbare i sina lösningar, eftersomlägre precision krävs.

corner cutting
Vad betyder ”skära hörn” (corner cutting)

Corner cutting ("skära hörn" på svenska) är en vanlig speedcubing-term, och betyder att man vrider på kubens lager utan att de ligger i linje med varandra. Bra corner cutting kräver lägre precision, vilket tillåter snabbare...

1 Comment

Vad är Speedcubing?

Speedcubing är i grunden att man löser kuben på tid. Men det kan också vara tävlingar, experiment och annat roligt!

Vad är Speedcubing?

Speedcubing är sporten som går ut på att lösa Rubik’s kub och liknande pussel på så kort tid som möjligt. Här kan du läsa mer om tävlingar och de spännande grenarna som man kan delta i utöver lösning av den klassiska Rubik’s kuben.

Vad är skillnaden på en Rubik's kub och en Speedcube?

Originalkuben var inte gjord för att lösas snabbt, man skulle sitta och klura på den länge. Dagens speedcubes är tillverkade för att vara så snabba som möjligt så att det kan användas för tävling – och skillnaderna är stora!

Vad är en Speedcube?

I den här artikeln får du lära dig de stora skillnaderna mellan Rubik’s kub och Speedcubes. Vi tar upp åtta olika aspekter som man kan ta hänsyn till när man ska välja kub.

Vad är en 'Stickerless' kub?

En Stickerless kub är en variant av en kub som inte har några klistermärken. Istället har själva plasten på varje sida olika färger. I andra fall är plasten enfärgad istället, oftast svart.

Stickerless Speedcubes

Här kan du läsa mer om stickerless kuber och vad det innebär. Du finner också köptips på stickerless speedcubes.

Vad betyder 'pop', 'popping'?

När bitar fallit ut ur din kub har du precis varit med om en så kallad pop. Detta betyder inte att din kub har gått sönder, det går att sätta tillbaka bitarna igen och kuben kommer att fungera precis som vanligt. Om din kub poppar ofta går det att motverka, läs artikeln nedan!

Vilken kub ska jag köpa?

Det finns många olika bra val beroende på vad du är ute efter. Vi rekommenderar att du tar en titt i vår köpguide.

Köpguide

Här hittar du en köpguide för dig som tycker det är svårt att välja bland mängden kuber som du finner i shoppen. Guiden täcker alla WCA-pussel.

Hur går det till på en kubtävling?

Det finns många olika frågor relaterat till kubtävlingar. Därmed har vi gjort en guide som går igenom allt om kubtävlingar. Se artikeln nedan.

En guide till kubtävling

På denna sida får du lära dig allt från tävlingsinstruktioner till anmälning och regler. Du finner också vanliga frågor och svar relaterade till kubtävlingar.

Vilken smart cube ska man köpa?

På Cuboss har vi valt att ta in Giiker cube och GAN 356i, som vi anser är de bästa smarta kuberna på marknaden. Se en jämförelse av dem nedan.

En jämförelse av Giiker cube och GAN 356i Carry

Här tar vi en ordentlig genomgång av två av de bästa smarta kuberna på marknaden. Se en fullständig jämförelse av GAN 356i Carry och Giiker cube.

405 kommentarer på “Vanliga frågor om kuben och speedcubing

 1. m1k3y.ohls@gmail.com skrev:

  Jag köpte en Giiker i3se smart cube
  i söndags och jag blev väldigt förtjust i den. Jag undrar ifall man får använda den i tävlingar

 2. Gabriel skrev:

  Hej! En av mitten bitarna i min YJ MGC 6×6 är borta. Jag är säker på att jag inte har tappat bort den då jag har letat runt mig och hittar ingen. Måste jag skaffa en ny eller funkar det fortfarande utan den? Tacksam för svar.

  • Viktor Strindell skrev:

   Jag antar att du refererar till en av de små innerbitarna i kuben. Det går att använda kuben ändå, men den poppar nog lite lättare. Vi har reservdelar till kuben att köpa, så du behöver inte köpa en ny kub i alla fall. 🙂

  • Gabriel skrev:

   Japp, det är en av dom innerbitarna som är borta! Var finns reservdelarna attt köpa? Hittar inte dom någonstans; kan du kanske länka till någon? Tack igen.

 3. Tristan skrev:

  Hej min bror tog sönder min gocube nyligen och mamma säger att han är skyldig mig en motsvarande och då undrar jag om ni kan få in Gan 356 i Carry igen så att han kan köpa till mig

 4. Aria Tamadon skrev:

  Jag undrade vad det bästa sättet att börja kära sig en 4×4 och en 5×5 på bästa sätt, jag undrade om hur jag kan lösa och rekommendera en av era videos som jag borde lära mig från, tack.

 5. Elliot Johnsson skrev:

  Hej. En av mina bitar på dayan tengyun M har gått sönder. Och undrar om ni har reservdelar. Det är en grön orange kantbit//Elliot Kohnsson

 6. Wilhelm skrev:

  När man ska köpa en ny kub kan jag tycka att det är lite svårt att bestämma sig för vilken kub man ska köpa. Jag undrar därför ifall man på något sätt kan testa kuberna innan man betalar för dem.

  • Viktor Strindell skrev:

   Det bästa sättet hade nog varit att åka till en kubtävling, där brukar man kunna få testa många olika kuber. Men det är förstås svårt just nu tyvärr.

 7. Hakunamatata123 skrev:

  En av bitarna på min xman volt square one, (v1) har gått sönder, jag undrar då om jag kan köpa en ersättnings bit. Är det möjligt?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det är metall i kärnan på kuben, vilket betyder att den kan rosta. Så kuben tål inte större mängder vatten. Det går dock bra att t.ex torka av dem med en blöt trasa eller liknande, men spola inte under kran.

  • Tim Lundquist skrev:

   Hej! Jag har fått tiden 4,366 sekunder på en Ivy cube så har jag slagit världsrekordet då?
   Och hur gör jag om jag vill tävla?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Ivy cube är ingen officiell tävlingsgren, så det är svårt att säga vem som är snabbast på Ivy cube. På den här sidan kan du se de officiella grenarna som finns: https://cuboss.se/speedcubing-i-sverige/
   För tillfället håller man inga kubtävlingar på grund av restriktionerna som finns nu. Men när man kan tävla igen så finner du alla tävlingar under fliken ”Speedcubing” här på Cuboss. 🙂
   Och snyggt jobbat med tiden!

 8. KanInteHittaPåEttBraNamn skrev:

  Vilken 4×4 och 5×5 ska jag köpa om jag vill börja lösa dem? Vill inte lägga så mycket pengar så kanske runt 300 max.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Ja, majoriteten av alla produkter. Vissa produkter levereras dock utan förpackning, som t.ex kubpåsar och klistermärken. Du får gärna skriva ett mejl till oss och fråga om du undrar över någon specifik produkt.

 9. Isak skrev:

  Kan man tävla med en stickerless Qiyi Wuxia 2×2 M kub och kan jag vara med i 2×2 tävlingar om jag snittar på 8-10 sekunder. (När det kommer en ny tävling i närheten).

 10. Dude Cube skrev:

  Vilken färg är snyggast till Cuboss Matta för Speedcubing. Röd eller blå?
  Ni är bästa speedcube företaget

 11. Elliot skrev:

  Hej!
  skulle gärna vilja köpa en speedcube 3×3 men vet inte vilken som jag ska välja
  tänker mig en på max ca 150 kr

 12. Pål skrev:

  Kommer att ta in MoYU Rs3 M 2020?
  Har ”Classroom” någon betydelse för hur kuben är eller är det bara text?

  • Anton Strindell skrev:

   Hej Pål,
   Vi har ännu inte bestämt om vi kommer ta in MoYu RS3 M 2020 till sortimentet, men om det är en bra och populär kub kommer vi med största sannolikhet göra det!
   MoYu’s Cubing Classroom serie är en serie budgetkuber. Eftersom de är tillverkade med det billiga priset i åtanke är de inte lika bra i prestanda som MoYu’s dyrare modeller. Därmed lämpar de sig inte lika väl för avancerade speedcubers, utan passar bättre för nybörjare som håller på att lära sig lösa kuben. Därmed ”Classroom” namnet.

 13. Emil andersson skrev:

  Hej!
  Min yuxin hays 7×7 m poppade i min bil igår, biten föll sedan ner till skrovet av bilen. Kan man köpa reservdelar i form av mittbitar till en yuxin hays 7×7 m?

 14. Johan skrev:

  Vad händer om man doppar en GAN kub med vatten? jag gjorde det för att den hade mycket smuts men nu är den inte lika bra… VAD SKA JAG GÖRA!!!!!????

  • Viktor Strindell skrev:

   Jag brukar följa med bitar istället för att memorera bokstäver. T.ex kan man följa ett F2L-par eller liknande. Exempelvis: ”Först tar jag upp ett par till det översta lagret, sedan flyttar jag det till baksidan…” osv.

  • Anton Strindell skrev:

   Påfyllning av lagret är på väg, men har blivit försenat på grund av Chinese Lunar New Year. Vi förväntar oss leveranser om ca 10-12 dagar, runt den 18:e februari.

 15. Cecilia skrev:

  Hej!
  Har ni lagret med kuber inom EU eller beställer ni i er tur från Kina?
  Tillkommer moms och införtullningsavgift om man beställer från er till Sverige?
  /Cecilia

  • Anton Strindell skrev:

   Hej Cecilia!
   Vi har vårt lager i Uppsala, Sverige, och alla ordrar skickas härifrån. Det tillkommer alltså inga extra avgifter om du beställer inom Sverige, momsen är inräknad i priset du ser på hemsidan.

 16. Daniel KK skrev:

  Hej!
  Min 6×6 har poppat. Jag tror att det är en ShengShou Tank men är inte helt säker. Jag undrar om ni kan hjälpa mig eller rekommendera nån guide. Tack.

  • Viktor skrev:

   Hej! Sök på ”6×6 assembly” på Youtube så dyker det nog upp många alternativ. Du behöver inte hitta en guide på specifikt din kub, det fungerar likadant på i princip alla 6×6-kuber. Lycka till!

 17. Noah skrev:

  Hej Viktor!
  Jag har fått en polaris Cube från MoYo i julklapp som jag inte kunnat lösa. Har försökt länge men tänkte att jag behöver hjälp.

  PS:det finns ingen guide på svenska. Kan du hjälpa mig? Eller lägga upp en video på hur man löser den?

 18. jlivingstonsg skrev:

  Runt 1980 fick jag tag på en stencil med lösning till kuben som var på svenska.
  Skulle vilja ha tag på den igen. Ramsorna var typ: ha ma ha ma he to he…… osv
  Någon som har den liggande någonstans?

 19. Noah skrev:

  Hej Viktor!
  Hur väljer man ut sin main 3×3

  Kollar man på corner cutting eller
  Poping.

  Jag vet inte. Ska snart på tävling
  Hjälp mig vad jag ska kolla på.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej!

   När det gäller 3×3 så är popping nästan irrelevant. Om du köper en kub från ca 2017 och framåt så poppar inte kuber alls. Popping är mer av ett problem när det kommer till större kuber (4×4+).

   Corner cutting är också väldigt bra på de flesta moderna 3×3-kuber. Så med moderna kuber så har det mer med känslan att göra, magnetstyrka, storlek, justeringsalternativ.

   Så t.ex; Vill du ha en lätt och luftig kub eller vill du att den ska vara lite tyngre. Vill du att magneterna ska vara starka eller svaga (hur hårt ska lagret låsa fast sig när du avslutat en vridning).

   Om du kommer från en klassisk Rubik’s kub så kommer vad du än köper i shoppen troligtvis att vara bättre, så som nybörjare är det inte superpetigt vilken du väljer. Efter att du har köpt din första speedcube så är det lite lättare sen att välja nästa då man har mer erfarenhet.

   Vill du prova en magnetisk kub så är Thunderclap V3 M ett bra val. Riktigt prisvärd är den.

   Valk 3 är ett bra val i allmänhet som jag tror du skulle uppskatta. Lite mindre i storleken, så det kan passa om du har mindre händer (kuben uppskattas dock även av vuxna).

   Vill du ha en riktigt snabb och luftig kub som inte är dyr så kan GuoGuan YueXaio vara ett bra val.

   Alla ovannämnda kuber är resistenta mot popping och skär hörn bra.

 20. Nova Hedström skrev:

  Hej, min skewb har poppat och jag vet inte hur jag ska sätta tillbaka bitarna, det är ena hörnbiten och mittbiten. Jag får dit hörnbiten igen men inte mittbiten. Vilka bitar är bäst att sätta ditt först och sist?

 21. Tekken skrev:

  Hej, hur länge har det tagit er att lösa kuben första gången utan hjälp (ni som nu lyckats med detta)? Med ”hjälp” menar jag att ta del av information om hur andra löst kuben. När jag frågade runt om detta verkar det som ingen löst kuben själv eller så förstår de inte ens frågan och ger något orimligt svarar som 1 timme. Enda referensen jag hittat är att skaparen tog 1 månad på sig vilket låter ganska snabbt i mina öron (men han har åtminstone inte kunnat fuska).

  • Anton Strindell skrev:

   Hej Emil,
   Du kan se vilket division du ligger i på cuboss.se/topplista, och för att vara med i topplistan behöver man ha tävlat i en officiell WCA-kubtävling.
   Årets divisioner är inte slutgiltiga, så just nu kan du köpa en divisionströja för din placering 2018.

  • Emil andersson skrev:

   Hejsan jag har en fråga till! Ska jag köpa en GTS aofu m eller en shadow m??
   Inte en spark alltså en shadow.
   Har ingen större kub än 5×5 men jag vet inte villenjag ska köpa!

  • Anton Strindell skrev:

   SM fungerar som andra kubtävlingar, och därför anmäler man sig också på samma sätt som man anmäler sig till andra kubtävlingar. Tävlingen kommer publiceras på WCA (worldcubeassociation.org) i förväg, och man kan anmäla sig på tävlingens sida där.
   Ibland går det även bra att anmäla sig direkt på plats där tävlingen hålls, men eftersom antalet platser är begränsat brukar det vara bäst att anmäla sig i förväg. Årets SM hölls förra veckan, så tyvärr måste du vänta till nästa år för att få en chans att delta på SM.

 22. Higo skrev:

  Hej! Jag har fått en kub av min vän men jag vet inte vad kuben heter. Hade ni kunnat hjälpa mig med det.

  • Edvin skrev:

   Hej tack jag beställde en kub av dig, är skit nöjd tack för att du smörja den också den är snabb.När kommer du göra en giwwawye igen undrar om jag skrev rätt men du fattar nog,gillar din youtubekanal och dina videos tack så mycket hoppas du får fler premuneranter.Kan du göra en video med din bror när ni tävlar om vem som kan lösa en 3×3 fortast

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Kul att du blev nöjd. 🙂 Inga planer på en giveaway för tillfället. Jag kommer nog inte att göra en tävlingsvideo med min bror heller, eftersom jag löser kuben flera gånger så snabbt. 😉

  • Edvinedvinooooooooo skrev:

   Hej igen jag undrar en sak,hur länge kommer det vara klibbigt jag menar när du smörjer den den är kladdigt gillar inte när den är så.Men den är snabb 3×3 RS3M bor i Göteborg fick den av dig igår gillar dina videos.Men när kommer du lägga upp en ny video jag längtar och kanske ska beställa en 4×4 tråkigt att bara kunna lösa en 3×3 och 2×2 gillar din kanal hoppas du får fler prenumeranter

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej!
   Det är lite svårt att svara på, smörjmedlet kommer nämligen att märkas av mindre och mindre med tiden. Det finns ingen tydlig linje när den går över från klibbig till oklibbig. Det beror också på hur mycket du löser. Ju mer du löser desto snabbare försvinner det. Du bör i alla fall märka skillnad redan efter en vecka om du löser mycket. Det kanske blir en ny video till helgen. Vi får se om jag hinner. 🙂 4×4 låter som ett bra val. Kul att du uppskattar kanalen! 🙂

  • Edvinedvinooooooooo skrev:

   Hej tack för MO YU RS3M.Jag är skit nöjd tack för svar är glad.Hoppas du slår världsrekordet på rubix cub.Kan du göra en video på din kubbsammling igen.Gillar din kanal.

  • Viktor Strindell skrev:

   Det är helt upp till dig. Den fungerar riktigt bra direkt ur lådan, men om du vill göra den snabbare så kan du smörja den med till exempel Luboss Drive eller Maru lube.

 23. Theo Nyström skrev:

  Vilken 5×5 kub ska jag köpa? Jag vill ha en luftig kub som är lätt att vrida på. Jag undrar också vilken square-1 jag ska köpa.

  • Viktor Strindell skrev:

   Mina 5×5-rekommendationer är: Aochuang GTS 5×5 M, Wushuang 5×5 och Yuxin 5×5. I den ordningen. Så frågan är vad du vill lägga ner på en 5×5. När det gäller Square-1 så X-Man Volt eller Qiyi Sq-1.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Båda två är riktigt bra och jag skulle säga att det handlar om preferens. Jag personligen föredrar GTS2. Men gillar du den lätta, luftiga känslan och vill ha en kub som går på moln så hade jag rekommenderat GAN.

 24. levi jonsson skrev:

  Jag köpte en kubtimer för 9 månader sedan. Jag har använt den flitigt. Nu visas ingenting på skärmen. Jag har provat att byta batterier så det är inte det som är problemet. Då borde jag få en ny va?
  Hälsningar Levi

 25. Rebecca skrev:

  Vilka kuber är lättast att lösa? Letar efter lämpliga kuber till en 12-åring och en 8-åring (de har testat 3×3 och kunde lära sig några steg i nybörjarmetoden ganska snabbt men jag tror den tar för lång tid för att vara intressant än). Letar även efter någon som passar ännu yngre barn, som nästa steg efter Rubik’s bear. Tips?

 26. Gabriel skrev:

  Min Thunderclap v2 kan inte corner cutta 45 grader och jag har testat att göra kuben lösare men det hjälper inte och den bara poppar då, finns det något jag kan göra??

 27. Gabriel skrev:

  Min Thunderclap v2 kan inte corner cutta 45 grader och jag har testat att göra kuben lösare men det hjälper inte och den bara poppar då, finns det något jag kan göra?

 28. Hannes skrev:

  Hej,
  Jag vill börja lösa kuben med en hand men min weilong GTX är lite för stor i min hand. Vilken kub rekommenderar ni?

  • Viktor Strindell skrev:

   Om du vill att den ska vara bara lite mindre så kan du köpa en Valk 3 som är 5.55 cm. Vill du att den ska vara mycket mindre så kanske Cubing classroom 50 mm eller Valk 3 mini (50mm).

 29. Rebecca skrev:

  Hej! Årdnas det tävlingar i finland? Jag bor i finland och jag undrar om ni vet var de årdnas eller känner till någon hemsida där man kan kolla upp var och när tävlingar årdnas. Eller någon app eller något liknande

 30. Isakswahn skrev:

  jag vet inte varför men min fråga är borta, så jag frågar den igen: jag köpte en 3×3 MoYu Aolong V2 (mörka färger, stickerless) och jag undrar om den går att ha under vattnet utan att bli förstörd

 31. Elin skrev:

  Kan man tävla i vanlig 3x3x3 med en kub som är mindre än originalet? Har små händer och korta fingrar så jag funderar på att köpa en sån

 32. Levi jonsson skrev:

  Hur många pussel måste man kunna lösa för att vara med på en kubtävling.
  Får man välja att bara tävla i 3×3

 33. Anna Olsson skrev:

  Hej!
  När får ni hem fler vita mefferts gear shift?
  Kan jag lägga en beställning på varan trots att den är tillfälligt slut? (Som en reservation) Mvh Anna

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Anna,
   Tyvärr är de vita inte under produktion för tillfället så vi kan inte få tag i nya. Enligt leverantören kan de bli tillgängliga igen längre fram, men jag kan inte få ett datum.
   Eftersom jag inte kan garantera att nya kommer in så är en reservation inte lägligt. Svart variant går självklart bra att beställa.

 34. Pontus S. skrev:

  Hej! Jag har börjat syssla lite med modding, och använde till mitt förra mod en Rubik’s 1.0 (så att säga) som låg och skräpade hemma. Då den nya 2.0:an har en ballcore så är den inte jättebra liksom, och vill gärna hitta en bra kub som inte är så anpassad för att vara snabb, utan en som har så räta bitar som möjligt (som i gamla Rubik’s versionen) och därför mest optimal till att modda. Har ni något som skulle passa till detta eller ska jag leta upp begagnade Rubik’s 1.0:or? (Jag har tänkt ha en kub som allround till olika mods så det bästa vore att hitta någon bra här!)

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det var ganska många år sedan någon släppte en kub med samma klumpiga form som en Rubik’s. Du skulle kunna googla eller kolla på Youtube för att se vad de som moddar brukar använda. Det finns säkert någon kub som är lättare att få tag i en än gammal Rubik’s. Men troligtvis inte från Cuboss eftersom vi satsar på de moderna kuberna.

 35. Emilia skrev:

  hej!
  har en fråga …. undrar vilken 2×2 jag borde köpa. Vill gärna ha en magnetisk, det funkar utan också. Kanske vill ha en GouGouan xingHen M 2×2. Har ni några förslag???

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej,

   Skriv ett mejl till oss via kontaktsidan. I mejlet specificerar du vilket bit du ska ha precis som du gjort här. Skriv också adressen som biten ska skickas till. Vi tar 32 kr för reservdelar inklusive frakt.

 36. Emilia skrev:

  Hej!
  Jag är väll ganska nybörjare på speedcubing och vill jätte gärna ha hjälp med att hitta en speedcube. Har köpt en Valk 3 stickerless för ganska länge sedan och tycker att det skulle vara roligt med lite variation av kuber. Har ni några förslag på en bra speedcub. funderar kanske på en ’Gans 356 air (master edition)’ eller en ’GouGouan yuexiao 3×3’ Vill ha en kub som är snabb stabil ganska luftig och tyst helst.. MVH Emilia från Umeå

 37. Emilia skrev:

  Hej! Jag har en fråga…
  Jag är väll ganska ny på speedkubing, vill gärna önska en bra 3×3 i julklapp. Några förslag??
  Kuben ska gärna vara en stabil kub som är snabb och inte poppar. Snittar kanske 35-40 sekunder (inte så bra men). Funderar över en ’Gans 356 air (master edition) vad tycker du.. PS din YT äger.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej!
   Gans 356 Air är en riktigt bra kub. Två andra som du kan ta en titt på är Valk 3 och GTS2. GTS2 finns i en magnetisk version som inte är allt för dyr också vilket är bra. Alla dessa kuber ligger på toppen.
   Kul att du tycker om kanalen, tack. 🙂

  • Viktor Strindell skrev:

   Det finns inte en specifik kub som är bäst. De är bra på olika sätt och passar olika cubers. Men några av de bästa är: Valk 3, Weilong GTS2, Weilong GTS2 M och Gans air SM.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Thunderclap v1 är 56 mm, så det ska gå bra att använda de vanliga 3×3-stickers som vi säljer här på Cuboss. Jag rekommenderar Moyu stickers som är lite mer avrundade.

 38. Olle skrev:

  Hej, undrar bara om den här cubing classroom gift Box om det är klistermärken som på dom äldre Rubiks original kuberna. MVH Olle Wahlberg

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Olle,

   Cubing CLassroom gift box finns med svart plast och klistermärken på, precis som på en Rubik’s kub original. Den finns också att köpa i Stickerless, där själva plasten är färgad istället för klistermärken.

 39. Melker skrev:

  Hej! Algoritmen M2 U M2 U2 M2 U M2 fungerar inte på min Aolong V2 när jag ska rätta till kantbitarna i sista lagret, är det något fel på kuben?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Viktor. Weilong GTS är objektivt bättre när det gäller t.ex snabbhet och cornercutting. Det kan dock vara så att Moyu Aolong V2 passar bättre till nybörjare.

 40. Oliver Carlsson skrev:

  Jag bästälde en X-man pyraminx stickerless i onstes kväll kommer kuben idag för det står bästel idag och leveransen skickas på måndag kommer min kub idag?

 41. Robin Kottukkal skrev:

  Hej jag beställde en fidget spinner LED men den snurrar bara i 6 sekunder. men om jag tarbort delarna som man håller i, då snurrar den 30 sekunder+. Men det är något fel på den tror jag

 42. Oliver Carlsson skrev:

  När kommer moyu LingPo rosa stickerless 2×2 och Shengshou master pyraminx in i lager? Kan ha stavat fel på 2×2 men hoppas ni förstår ändå

 43. fabian skrev:

  hej jag köpte en speedcube föra året och jag undrar om det finns någon garanti eller nått för det går inte o laga för den orange sidan har plasten gått sönder på och jag undrar om jag måste köpa en ny eller om det finns någon garanti mvh fabian

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Fabian. Vi har ett års garanti på våra produkter. Detta gäller garantifel som t.ex fabrikationsfel eller skada som uppstått i frakten. Vanligt slitage täcker inte garantin.
   Vi har reservdelar att köpa om du t.ex råkat bryta av ett hörn. Vill du köpa en reservdel så kan du kontakta oss via kontaktsidan så får du hjälp.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Silikonspray fungerar ganska bra i kuber, men det finns två nackdelar med det. Först så är det lite jobbigt att hantera, när man sprayar in det i kuben brukar det komma alldeles för mycket, det rinner igenom kuben och allt blir kladdigt. Den andra nackdelen är att det luktar ganska mycket, vilket jag inte tycker är trevligt. Personligen använder jag Maru lube, det är liknande, alltså att det är låg viskositet och får kuben att bli snabbare precis som silikonspray. Fördelen är då att du lätt kan få ut bara en eller två droppar och så luktar det ingenting.

 44. Pege skrev:

  Hej! Jag undrar vilken speedcube som rekommenderas till en nybörjare som precis lärt sig lösa rubiks kub 3×3. Jag tänker någon bra men lätthanterlig som inte behöver ställas in eller meckas med. Har kollat på Gans 357, Dayan Zhanchi, Valk 3. Bra val?

  • Anton Strindell skrev:

   Hejsan!
   Det är bra tänkt, särskilt Valk 3 är en fantastiskt bra kub. Gans 357 är också bra, men det är en lite äldre modell så den har inte en lika modern design som Valk 3 och är därför lite sämre. Dayan Zhanchi var en gång den bästa speedcuben, men nu är den så gammal så den är egentligen inte aktuell om man inte ute efter den specifikt. Jag skulle rekommendera Valk 3, och möjligtvis MoYu Aolong V2 som är vår populäraste kub.

 45. Andreas skrev:

  Hej, jag är intresserad av 3×3-kub med magnet i, är detta något som finns i ert sortiment? Jag har inte lyckats läsa mig till det i shoppen, men samtidigt är jag för ny för att veta vilka kuber som har magnet och inte.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det finns ingen 3×3 med magneter som massproduceras ännu. Företaget Gan har nyligen börjat sälja en 3×3 där magneter är limmade för hand, därmed är det en lite dyrare kub. Vi på Cuboss jobbar för tillfället på att magnetisera kuber för hand med samma metod. Dessa kommer att dyka upp i shoppen lite längre fram. Kuben från Gans har vi inte fått in ännu, men det är på gång! Du får hålla utkik bland nyheterna här på Cuboss.

 46. Johannes skrev:

  hej jag tänkte köpa en Valk 3 av er. Jag undrar bara vad man bör använda för lube. Funkar det att köpa GANs liberala. eller ska man ha någon speciell? vad rekommenderar ni?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Johannes. Du kan använda vilket lube du vill. Det är inte så att ett sorts lube passar bättre specifikt till en sorts kub. Hittar man ett lube som man tycker om så funkar det oftast bra att använda i alla kuber. Särskilt om det är ett lätt lube som Gans Lube eller Maru Lube.

  • Anton skrev:

   Det finns ingen kub som är objektivt bäst. Valk 3, Gans 356, Weilong GTS och GuoGuan Yuexaio är några av de bästa och populäraste kuberna vi har. Men det är subjektivt och beror på vem man frågar.

 47. Emanuel skrev:

  Hej! Jag har tänkt att köpa en square-1, vilken skulle du rekommendera av QiYi och Moyu Weilong. Det värkar som att QiYi är bäst men många kubare säger att kärnan kan bli lös av sig självt så jag vet inte vilken jag ska ta.

  • Simon.nilsson0227 skrev:

   fmc är en gren där deltagarna ska försöka lösa kuben få så få antal drag som möjligt och det får aldrig stiga över 80st och i fmc ska man skriva ner alla drag man gör kub rotationer räknas och måste noteras men dom ränas inte i ditt mean men räknas för att inte stiga över 80 drag och du har 1 timme på dig

  • Anton skrev:

   Hej Alvar!
   De brukar kunna vara lite lösa ja, men oftast inte ”väldigt” lösa. Men du kan ju alltid spänna kuben genom att skruva på skruvarna på mitten av varje sida på kuben.

  • Anton skrev:

   Japp, det får man! Det var förbjudet förut, men när stickerless blev allt mer populärt ändrades reglerna och nu får man det 🙂

  • Anton skrev:

   Det varierar ju från person till person, men Valk 3 Stickerless är en fantastisk kub som är mycket populär just nu 🙂

 48. Emanuel skrev:

  Hej jag funderar på att köpa en gans 365 v2 men när jag tittat på youtube så säger de flesta att den inte är så bra som jag trodde den skulle vara. Men tror du att gans 365 v2 är snabbare än en guo guan ? (lite osäker på hela namnet)

 49. Camilla skrev:

  Hej. När man ska klara steg 2 och ska matcha ihop kantbitarna som ska fixa korset så ibland så finns det ingen centerbit som matchar ihop med en kant
  bit. Om du förstår vad jag menar.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Linn. Jag vet inte om någon sådan information. Man tävlar ju inte i någon åldersklass. Alla officiella kubtävlingar anmäls till WCA och där skriver man också in sitt födelseår, så möjligtvis finns det någon sådan statistik sparad, men när jag kollade lite snabbt nu så hittade jag inte det. Du kan själv gå in och kika på World Cube Association. Det finns all möjlig rolig statistik där.

 50. Lukas skrev:

  Är sheng shou skewb och square1 en av dom sämsta skewb och square1 kuberna eftersom dom är biligare än andra sådana kuber

  • Shed skrev:

   Tjena Lukas! Om du kollar på Cuboss YouTube kanal kan du leta efter rescensioner på dem kuber och pussel du är intresserad av. Där får du förhoppningsvis all information du behöver 🙂

  • Anton skrev:

   Hej Lukas,
   Vi har haft clock tidigare, men eftersom kvalitén inte var bra nog har vi tagit bort dem från shopen. Om du skulle vilja beställa en ändå så kan du göra det genom att kontakta oss via mail eller via vårt kontaktformulär.

  • Viktor Strindell skrev:

   För att ett rekord ska vara giltigt enligt WCA så måste du göra det på kubtävling med en domare och WCA-blandning. Men om du sitter hemma och löser och funderar på om du ska räkna en specifik tid som ditt rekord eftersom blandningen var för lätt: Självklart kan du bestämma det själv, men i allmänhet är det inte accepterat om du inte använt en blandning från en kubtimer. Anledningen är att när man blandar för hand är det lätt hänt att man blandar den i mönster utan att man själv tänker på det. En kubtimer använder runt 25 drag för att blanda kuben, ett 180 graders drag räknas som ett drag (t.ex F2). Om du aldrig använt en kubtimer förut kan du kolla in den här: https://cuboss.se/timer/

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Lukas. Det finns många olika metoder för 2×2. De snabbaste i världen använder faktiskt flera olika metoder beroende på blandningen. Så om du vill bli bäst i världen på 2×2 så får du nog lära dig fler metoder.

  • Anton skrev:

   Du kommer förmodligen inte kunna slå världsrekord med nybörjarmetoden, eftersom den är lite enklare men också har en del onödiga steg. Med mer avancerade metoder kan man hoppa över vissa steg och ta genvägar vilket gör att lösningen blir mycket snabbare. Du borde kunna komma ner i 20-30 sekunder med nybörjarmetoden, men börjar du bli så snabb så borde du lära dig lite mer avancerade metoder.

  • Carl skrev:

   Nej tyvärr det hade varit omöjligt att slå det oficiella världsrekordet med nybörjar metoden men du kan fortfarande slå världsrekordet för nybörjarmetoden

   Hälsningar Carl

  • Erik skrev:

   Nej tyvärr. Det finns såna sjuka världsrekord i att lösa kuben. på drygt 3 sekunder. Och man gör många onödiga drag som i dem två första lagrena där te.x F2L är mycket snabbare. Mitt rekord med nybörjarmetoden är 36s. Men du kan titta på te.x cuboss youtube videos om hur man löser kuben med Andra metoder.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *