Foto: Peter Andersson

Vad är Speedcubing?

Speedcubing är sporten som går ut på att lösa Rubik’s kub och liknande pussel på så kort tid som möjligt. På 80-talet började kuben bli riktigt populär och det räckte det inte längre med att bara lösa den – man ville bli snabbast. Första världsmästerskapen hölls 1982 och Minh Thai vann med en tid på 22,95 sekunder. Sporten har nu kommit igång ordentligt och idag kan de snabbaste deltagarna lösa kuben på några sekunder. Sporten växer ordentligt och på världsmästerskapen i Sydkorea 2023 deltog över 1000 personer. I Sverige tävlas det flera gånger i månaden runt om i landet.

Olika grenar

På kubtävlingar tävlas det i totalt 17 olika grenar. Elva av grenarna är olika pussel, varianter på Rubik’s kuben. Det är kuber som 4×4, 5×5 och Pyraminx. De andra sex grenarna är framförallt olika sätt att tävla med 3×3-kuben. Till exempel lösning med en hand, eller lösning utan att titta.

speedcubing-skewb

Skewb

Skewb är en officiell gren på kubtävling. Pusslet är mer lättlöst än en Rubik’s kub och tiderna brukar vara låga.

speedcubing-feet

Lösning med fötterna

Lösning med fötterna var fram till 2019 en officiell gren på kubtävlingar. Kuben löstes precis som vanligt – fast med fötterna!

speedcubing-fewest-moves

Lösning på minst antal drag

Det handlar inte bara om hastighet. I denna officiella tävlingsgren får alla tävlande samma blandning. Personen som kommer på den smartaste lösningen vinner.

Delta i en kubtävling

Är speedcubing något som du vill prova på? Det är lätt! Du behöver inte kvala in för att tävla. Allt du behöver är kuben eller kuberna du ska tävla med. Att delta i en kubtävling brukar kosta runt 150 kr. Alla officiella kubtävlingar är öppna för allmänheten och du är välkommen att bara komma förbi och titta på om du vill. Det är nästan alltid gratis att komma in, men i enstaka fall hålls tävlingar på platser där man måste betala inträdesavgift.

cuboss-weilong-gts-black

Speedcube

På kubtävlingar använder man så kallade Speedcubes. Det är snabba tävlingskuber som har en mängd förbättringar jämfört med originalkuben. En speedcube kan du köpa i vår shop om du inte redan har en.

Hur snabb måste man vara?

Det finns inga krav på hur snabb du måste vara för att få vara med och tävla. Men om du undrar över hur snabbt de tävlande brukar lösa kan du ta en titt på artikeln här.

WCAlogo-300px

Hitta en kubtävling nära dig!

Tävlingar brukar utlysas ca 2 månader innan de äger rum. Klicka här för att ta reda på vilka tävlingar som kommer härnäst.

⟵ Tillbaka till mer Speedcubing

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *