Anmälning

Det första steget är att anmäla sig till en kubtävling. Anmälan sker på World Cube Association (WCA). Välj Competitions > “All” högst upp i menyn. Då finner du en lista på alla kubtävlingar världen om. Notera att du kan söka efter tävlingar och sortera efter land. När du har hittat en tävling du vill delta i så klickar du på länken till tävlingen och sedan finner du “Register” uppe till vänster på sidan. Snabblänkar till alla svenska tävlingar finner du här.

Att ta med sig

Om det är första gången du tävlar behöver du ta med dig ett giltigt ID (t.ex pass). Du tävlar med dina egna kuber. Det här betyder att du behöver ta med dig kuber till den gren eller de grenar du tänker tävla i. Tävlar du i blindlösning behöver du även ha med dig din egen ögonbindel. Timers, mattor och displayer finns redan på plats. Utöver kuberna och eventuellt ID så finns det inga måsten, men det kan vara smart att ta med sig fika och dryck. Om det finns mat att köpa på plats finner du den informationen på tävlingens sida. (WCA)

På plats

Det första du ska göra är att anmäla din ankomst. Du ska vara på plats minst 20 minuter innan din första gren. Om du lämnar lokalen någon gång under tävlingen så behöver du vara tillbaka 20 minuter innan det är din tur att tävla igen. Tävlingsschemat finner du på tävlingens sida och upphängd i tävlingslokalen. På WCA Live brukar tävlingsresultaten läggas upp LIVE, där kan du se om du har gått vidare till nästa omgång. Efter att du har anmält din ankomst kan du gå och sätta dig på en fri plats och värma upp och umgås med andra kubare. När det är din tur att tävla kommer ditt namn eller grupp att ropas upp.

Dags att tävla

Steg 1.
När ditt namn eller din grupp ropats upp ska du lämna in din kub för blandning. Blandarna brukar sitta något avskilt så att man inte kan se blandningarna i förväg. På blandarbordet kommer det att ligga lappar med namn. Leta reda på ditt namn och lägg din kub på den lappen.

Steg 2.
När du har lämnat in din kub går du INTE och sätter dig på din tidigare plats. På tävlingen finns det ett speciellt område för den grupp som tävlar för tillfället. Denna plats kan vara något avskild eller ibland i ett eget rum. Här sitter du och väntar tills en runner kommer och hämtar dig. Runnern ropar upp ditt namn. 

Steg 3.
Följ med din runner till den tävlingsstation som hen visar dig. Vid tävlingsstationen gör du din lösning. När du har löst kuben och godkänt tiden som domaren skrev ner så går du tillbaka till väntområdet. Din kub lämnar du vid tävlingsstationen, den kommer att hämtas upp av en runner och återlämnas vid blandarna. 

När du är tillbaka i väntområdet så gäller det bara att vänta på att bli upphämtad av en runner igen. Detta repeterar du för dina 5 lösningar. Notera att du inte får diskutera blandningarna i väntområdet. När du har gjort din femte lösning tar du med din kub från tävlingsstationen.

Klart!

För anhöriga & publik

Alla officiella kubtävlingar är öppna för allmänheten och det är gratis att titta på. I sällsynta fall kan det finnas en avgift för att komma in i lokalen, om tävlingen till exempel hålls i ett museum där inträde vanligtvis kostar. Om så är fallet finner du information på tävlingens sida. Det är förbjudet att fota med blixt och publiken måste stå minst 1,5 meter bort från de tävlande. Respektera eventuella angivelser från arrangören.

Frågor och svar

Priset skiljer sig från tävling till tävling men ligger oftast på 100 – 150 kr. Aktuella priser finner du på tävlingens sida. Att titta på är gratis.

Ja, det är tillåtet att tävla med stickerless kuber.

Det finns ingen åldersgräns för att tävla. Det går alltid bra att ta med sig en förälder.

I reglerna finns det ingen tidsgräns. Men om det tar alldeles för lång tid så kan du behöva avbryta på grund av tidsbrist i schemat. Därför brukar arrangörerna alltid sätta någon form av tidsgräns för hur lång tid ens lösningar i en specifik gren får ta på just den tävlingen. Mer information om detta finns alltid på tävlingens WCA-sida. Du kan läsa mer om detta här.

Ja, det är tillåtet att tävla med magnetiska kuber.

Nej, det är inte tillåtet att tävla med någon typ av elektronisk kub.

I vanliga fall måste du anmäla dig online i förväg. Om anmälning på plats är ett alternativ så finner du information om det på tävlingens sida.

Det skiljer sig från tävling till tävling. Om det finns mat att köpa i lokalen så finner du information om det på tävlingens sida.

Generellt nej. Arrangören brukar inte stå för försäljning av kuber. I vissa fall kan t.ex vi på Cuboss finnas på plats. Ibland kan du köpa begagnat från tävlande.

På plats brukar det alltid vara en genomgång och demonstration av hur det går till. Ofta före grenarna 2×2 och 3×3. Ta kontakt med arrangören om du känner dig osäker.

Nej. Kuben får inte sakna bitar/lock. Detta på grund av att du kan känna igen en bit på baksidan med hjälp av fingrarna. Kuben måste vara hel och i gott skick. Om du har mycket slitna klistermärken och är osäker på om du får tävla med kuben frågar du WCA-delegaten på plats.

Nej, det finns timers, mattor och displayer på plats. Allt du behöver med dig är kuberna du ska tävla med och ID om det är din första tävling.

Resultaten laddas upp LIVE på https://live.worldcubeassociation.org/. Där kan du se din placering. Den gröna markeringen till vänster anger vilka som går vidare till nästa omgång efter att allas resultat i en runda publicerats på sidan.

Om grenen har en cutoff-tid på 5 minuter så har du två lösningar på dig att få en tid under 5 minuter. Om ingen av de två första tiderna är under 5 minuter så får du inte göra de tre resterande lösningarna. Din bästa singeltid av dina två lösningar kommer att listas, men du kommer inte att placeras med ett snitt. Vilka eventuella grenar som har cutoff och vilka tider som gäller hittar du på tävlingsschemat.

Om grenen har en time limit så är det den maximala tiden du får på dig att lösa pusslet. Om din tid går över time limit så kommer domaren att avbryta lösningen. Din officiella tid blir DNF (did not finish).

Att vara domare är inte svårt, men du måste kunna tävlingsreglerna. Klicka här för att lära dig hur man dömer. 

På din första kubtävling behöver du inte döma. Vi rekommenderar dock att du tar en titt på vad domare gör så att du kan vara med och hjälpa till i framtiden. På efterföljande kubtävlingar så förväntas du hjälpa till för att allt ska gå runt. För att lära dig hur man dömer, klicka här.

Du ska döma i de grenar du tävlar i. Istället för att alla ska tävla samtidigt så är man uppdelad i grupper. Om du tävlar i 3×3 grupp A så kan du sedan döma i 3×3 grupp B. Du får mer än gärna döma i andra grenar om du vill, det är mycket uppskattat. Du kan inte döma för mycket, bara för lite.

På din första kubtävling behöver du inte hjälpa till, men ta gärna en titt på vad runners gör så att du kan vara med i framtiden.

Som en runner går du till blandarbordet och hämtar en blandad kub. Ta med dig kuben, lappen och skyddet. Sedan går du till väntområdet och ropar upp namnet som du har på din lapp. När du har hittat personen du söker tar du med hen till en ledig tävlingsstation. Där lämnar du över kuben, lappen och skyddet till domaren. Se till att den tävlande aldrig får se kuben. Istället för att vänta på att kuben ska lösas så tar du med dig en löst kub från en annan tävlingsstation på vägen tillbaka. Domaren håller upp kuben i luften när den är löst och ska tillbaka till blandarbordet.

Du får gärna vara runner när det behövs och du har tid. För att det ska gå runt på en tävling så måste du hjälpa till minst lika mycket som du tävlar. Exempelvis, om du tävlar i 3 omgångar så bör du vara domare/runner i minst 3 omgångar. Du kan aldrig hjälpa till för mycket, all hjälp är mycket uppskattad. Eftersom man inte behöver någon kunskap inom speedcubing för att vara runner så får gärna anhöriga och publik vara med och hjälpa till som runners.

Nej. Du behöver bara vara på plats minst 20 minuter innan du ska tävla i din gren. Har du tävlat förut så förväntas det också av dig att du ska hjälpa till med att döma eller vara runner. Vi rekommenderar att du hjälper till lika mycket som du tävlar. Så om du tävlar i två grenar ska du hjälpa till i minst 2 grenar. Sedan kan du åka hem. Om tävlingen är spridd på flera dagar behöver du bara vara där på dagarna du ska tävla.

Ja, det går bra. Om du vill avbryta din anmälan så rekommenderar vi att du gör det så fort som möjligt, så att någon annan kan få din plats. För att avbryta din anmälan kontaktar du arrangören till tävlingen. Info finns på tävlingens sida på WCA (World Cube Association).

Vill du lägga till eller ta bort någon gren som du anmält dig till så går det att göra via tävlingssidan på WCA.

Generella frågor om tävlingen du ska delta i ställer du till arrangören. Kontaktinformation finner du på tävlingens sida. Frågor om tävlingsregler ställer du till en delegat (överdomare). Vi har för tillfället tre svenska delegater, vilka är Anders Berggren, Daniel Wallin och Viktor Zenk. På en officiell kubtävling finns det alltid en delegat på plats. Alla tävlingsregler finner du på här.

Se hur det går till på en kubtävling

⟵ Tillbaka till guider

49 kommentarer på “En guide till kubtävling

 1. Leon skrev:

  Jag hittade inget bättre sätt à ställa denna fråga men kommer ni sälja kuber på Svealands mästerskapet

 2. Dyako Atroshi skrev:

  Hej

  Jag undrar vad man ska göra om det står på ens personliga schema att man ska vara blandare men inte kan alla notationer på kuben.

  • Daniel Wallin skrev:

   I sådana fall är det bara att säga till arrangören eller delegaten på plats, så ser de till att vi hittar någon annan blandare istället 🙂

 3. Leon skrev:

  Jag har varit på några kubtävlingar nu men jag förstår inte ska man skriva ner sina initialer på resultatkortet eller sitt id/nummer?

  • Daniel Wallin skrev:

   Båda går bra! Vi föredrar dock ditt tävlings-ID, eftersom det gör det enklare för oss arrangörer och delegater att identifiera deltagare och staff om det skulle råka hända något.

 4. Tilde Axelsson skrev:

  Kan man anordna en egen tävling nära sig själv? Ska man själv också då stå för avgifterna eller gör ni det?

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Det går alldeles utmärkt att att anordna en egen tävling! Extra roligt är det förstås om du råkar bo i en region där det sällan hålls några tävlingar. Tillsammans med ansvarande svensk WCA-delegat kommer ni lägga upp en lätt budget så att alla kostnader täcks, men du behöver aldrig gå in med några pengar personligen oavsett utfall. Mer information och ett formulär för att skicka in din ansökan finns här.

  • Viktor Strindell skrev:

   Det är ditt ansvar att hålla koll på dina egna kuber. Så det kan vara smart att lägga ner kuber du är extra rädd om i en väska eller liknande. Alternativt att du ber någon hålla ett öga på dem. 🙂

 5. VictorLindh skrev:

  Om jag vill vara i en kubtävling vad betyder alla symboler när man ska välja vad man vill tävla i?

  • Anton Strindell skrev:

   Det finns en symbol för varje tävlingsgren. Om du är på mobil / surfplatta kan du trycka på ikonen så får du en beskrivning, t.ex “3x3x3 Cube” för standardgrenen. På datorn håller du bara musen över ikonen. Om det är några andra symboler du undrar över får du gärna fråga på nytt 🙂

 6. Elis skrev:

  Jag har 2 frågor. Jag ska tävla om några dagar och jag undrar om alla som tävlar ska lösa 5 gånger eller är det bara vissa som har kommit vidare? Får man gå och sätta sig i publiken med mina föreldrar efter jag är klar? (Det här är första gången jag har tävlat) Svara snälla jag ska på tävlingen om några dagar.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Du ska lösa 5 gånger. 🙂 Om ditt genomsnitt på de fem lösningarna är tillräckligt bra så går du vidare till nästa runda och då får du lösa fem gånger till. Det kommer att vara en genomgång för nybörjare innan 3×3-grenen börjar. När du gjort alla dina fem lösningar får du gå och sätta dig med dina föräldrar. Lycka till på tävlingen!

  • Anton Strindell skrev:

   Det varierar från tävling till tävling. Vi sponsrar oftast officiella kubtävlingar med presentkort, då brukar plats 1, 2 och 3 i grenen 3×3 få presentkort, och i de andra grenarna får 1:a plats ett presentkort. Beloppen på presentkorten varierar beroende på hur stor tävlingen är, men det brukar vara 50-300 kr per gren.

 7. Nami skrev:

  (kubtävlingar) Får vuxna/föreldrarna också sitta i samma rum som alla som värmer upp och väntar på sin tur.

 8. Bob skrev:

  Tänkte att jag skulle köpa en kub och tänkte på GAN 356i carry smart cube. Men jag undrade om man får tävla med en Smart cube. Annars får jag kolla på en annan kub.

 9. Mikael T skrev:

  Jag vill tävla någon gång men när jag går in på WCA så ser jag ingen i samma stad där jag bor så hur ska jag kunna tävla?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Då finns det två alternativ. 1. Anordna en tävling själv (vem som helst får hålla i kubtävlingar och det går att få hjälp med det.). 2. Vänta tills det dyker upp en tävling inom rimligt reseavstånd.

  • Viktor Strindell skrev:

   Inte på din första tävling. Men arrangören till tävlingen hyr inte in domare, så för att tävlingen ska fungera måste de som deltar vara med och döma. Så det är väldigt uppskattat om du dömer. 🙂

  • Viktor Strindell skrev:

   Nej, arrangören tillhandahåller inga kuber. Men eventuellt kan du få låna en kub av någon annan som tävlar om man frågar snällt. Men jag rekommenderar förstås att man tar med sin egen.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *