Europamästerskapen i Rubiks Kub 2024 – Pamplona, Spanien

rubiks-kub-em-2024-pamplona-invigning

Foto från fredagens invigningscermoni, med lokal traditionell dans av gigantiska dockor. Foto: Daniel Wallin

Europamästerskapen i Rubiks Kub 2024 – Pamplona, Spanien

Ett starkt landslag på 36 deltagare gjorde i juli 2024 resan ner till Pamplona i norra Spanien för att representera Sverige vid de 10:e Europamästerskapen i Rubiks kub. Tävlingen var med sina 1136 deltagare den andra största tävlingen i Rubiks kub någonsin och i dagarna fyra fylldes Navarra Arena med kubare, gäster och publik. Tävlingen kommer gå till historien som en av de mest proffsiga och storslagna mästerskap som någonsin arrangerats, så nu med en dryg månads distans till mästerskapet så ska jag (Daniel Wallin, anställd på Cuboss och professionell speedcuber) försöka mig på att återberätta historien för de som inte kunde vara där på plats.

rubiks-kub-em-2024-pamplona-team-sweden-publik

Med flaggor och gula tröjor syntes den svenska hejarklacken väl. Foto: Bostak Films

Evenemanget

Värd för tävlingarna stod alltså Navarra Arena, en gigantisk inomhusarena för sport och evenemang. Som brukligt på större kubtävlingar så möttes deltagare och publik av en mäktig inramning när de klev in i arenan. Den upphöjda scenen huserade 70 tidtagningsstationer för lösningar i de olika grenarna och framför den kunde publiken följa tävlingarna från en tvådelad sluttande läktare. Bakom och runt själva tävlingsområdet fanns dryga hundratalet bord och stolar för deltagare att umgås och värma upp inför sina tävlingar.

Precis som vanligt på mästerskap i speedcubing så innehöll mästerskapet inte bara tävlingar, utan också en mindre folkfest runt omkring. Invigningscermonin, med dess flaggparad och uppvisning av lokal kulturell dans med gigantiska dockor, lär sent glömmas. Under deltagarnas pauser fanns det gott om möjligter att hålla sig sysselsatt med allt från sponsorbås, försäljning och prova-på verksamhet. En uppskattad satsning från arrangörsteamet var också möjligheten att varje dag tävla i två roterande inofficiella grenar i vid det spanska kubförbundets bås. Folkfavoriter som Face Turning Octahedron (FTO), 3×3 Team Blind och Magic var bland de grenar som erbjöds och det var många som tog chansen att tävla med sina kompisar.

De som ville följa tävlingarna men inte hade möjlighet att närvara på plats kunde göra så via både YouTube och Twitch.

rubiks-kub-em-2024-pamplona-flagg-ceremoni

Flaggceremonin under invigningen. Foto: Bostak Films

Tävlingarna

Dag 1 – Torsdag den 25:e juli

Som traditionellt är på mästerskap så började första tävlingsdagen mestadels lugnt, med första rundor i lite mindre populära grenar. Inte heller några direkt avgörande finaler hölls denna dag (om man bortser från de inledande försöken i 3×3 Multi-Blind och 3×3 med minst antal drag). Dagen var dock inte utan spänning bara för det, utan det bjöds på en mängd nationella rekord från många av de deltagande länderna. För de som låg på gränsen kring att gå vidare från första rundorna till finalerna i de olika grenarna bjöd säkerligen dagen på en hel del nerver, där bara prestationen att gå vidare till final på ett kontinentalt mästerskap i hård konkurrens är en seger i sig.

rubiks-kub-em-2024-pamplona-3x3-multi-blind-daniel-wallin

Under memoreringsfasen i 3×3 Multi-Blind. Foto: Bostak Films

Dag 2 – Fredag den 26:e juli

Precis som under VM 2023 så var Sveriges största medaljchans finalen i 4×4-kuben med ögonbindel, där jag haft Europarekord under de senaste tre åren. Konkurrensen har dock blivit enormt mycket tuffare i Europa sedan det senaste EM:et i Köpenhamn 2022 (där jag lyckades knipa ett förhållandevis överlägset guld). Formen strax inför mästerskapet har dessutom varit svajig, så jag var på inga sätt säker på att jag skulle kunna upprepa bedriften även i Pamplona. Finalen började dessutom med en långsam tid med många misstag (2:07.89) och en DNF på grund av ett slarvfel i försök två. Fullt medveten om att denna tid inte skulle räcka till medalj är jag därför stolt över att kunna ha hanterat pressen förhållandevis väl på sista försöket med en tid på 1:38.60. Tiden (som hade räckt till guld på EM 2022) räckte till ett brons, vilket får ses som godkänt – skillnaden mellan att åka hem med åtminstone en medalj eller att åka hem tomhänt är stor.

Förmiddagen fortsatte sedan med ett gäng första-rundor till. Även finalen i 5×5 med ögonbindel hölls denna dag, där schweizaren Ezra Hirschi lyckades säkra ett andra guld efter triumfen i 4×4 med ögonbindel samma förmiddag. Efter lunchpaus och invigningscermoni forsatte dagen med de första rundorna i de populära grenarna 4×4 och Pyraminx. I sidorummet lyckades dock polacken Radomił Baran slutföra bedriften att både ta guld och tangera europarekordet i 3×3 med minst antal drag, med den imponerande noteringen 21 drag i snitt av tre lösningar.

rubiks-kub-em-2024-pamplona-ingång-nations-cup

Lag Sverige på väg upp på scen inför match i Nations Cup. Foto: Bostak Films

Dag 3 – Lördag den 27:e juli

Förutom ett par semifinaler så dominerades lördagen av första rundorna i klassikern 3×3 (Rubiks kub) och 2×2, de grenar som har överlägset flest deltagare på alla mästerskap. Bland dagens mer imponerande bedrifter står dock dels unga ryssen Timofei Tarasenkos europeiska rekord i Megaminx-snitt (28.66). Dessutom lyckades schweizaren Ezra Hirschi säkra trippeln i de långa blindgrenarna genom seger och kross av det europeiska rekordet i 3×3 Multi-blind, där han lyckades lösa 55 av 56 kuber med ögonbindel på 58 minuter och 8 sekunder.

Lördagskvällen bjöd också på EM:s första finalpass, där europeiska mästare skulle koras i 6×6, 7×7, Megaminx, Clock och i nationstävlingen. Här lyckades både ryssen Timofei Tarasenko och polska publikfavoriten Tymon Kolasiński säkra två medaljer vardera. Dessutom knep vårt grannland Norge dubbeln i Clock efter guld till Niklas Aasen Eliasson och silver till Anders Barhaugen.

Avslutade kvällen gjorde nationscupen, där Sverige hade ett mycket oväntat brons från senaste EM att försvara, detta trots att vi gick in i Köpenhamn som 8:e rankade nation. Inte skulle väl årets lag Sverige (nu 13:e rankat) med Daniel Wallin, Helmer Ewert, Willam Jensen och Pep Edén kunna leva upp till den högt ställda ribban? I sextondelsfinalen lyckades vi väntat slå ett 20:e rankat Grekland. Med det i bagaget lyckades vi oväntat slå 4:e rankade Tyskland i åttondelsfinalen (som har två VM-guld i nationscupen i prisskåpet). I kvarten ställdes Sverige mot skrällen Irland (12:e rankat) vilka oväntat hade lyckats slå Norge i åttondelen. I denna tighta match räddades vi av ett tekniskt fel från en irländare som startade sin lösning för tidigt, så plötsligt var lilla Sverige framme i semifinal. Här ställdes vi mot förstarankade Ryssland, så nu måste väl ändå sagan vara slut? Icke skulle det visa sig, utan under kommentatorernas prat om svensk “plot armour” blev det en sekundstrid, där Sverige gick segrande med några tiondelars marginal till publikens stora jubel och “IKEA”-vrål. I finalen visade sig dock sjunderankade Storbrittanien bli för svåra, så vi fick nöja oss med en högst oväntad silvermedalj till den stora svenska klackens enorma glädje.

rubiks-kub-em-2024-pamplona-silver-nations-cup-firande

Glädjen var enorm efter seger mot Ryssland och säkrad finalplats i Nations Cup. Foto: Bostak Films

Dag 4 – Söndag den 28:e juli

Söndagen bjöd mestadels på semifinaler i diverse grenar. Tävlingens enda världsrekord (från amerikanen Tommy Cherry med 14.05 sekunder i snitt i 3×3 med ögonbindel) ackompanjerades av nyblivna schweizaren Dhruva Sai Meruvas europarekord i 3×3 med en hand (8.74 sekunder i snitt av fem lösningar). Den nervfyllda semifinalen i 3×3 visade också att det var 7.08 sekunder i snitt som skulle krävas för att ta en plats i den stora avslutande finalen. Vi på Cuboss kunde glädjas av att Team Cuboss fick representation i denna final, där österrikaren Alwin Federsel knep en finalplats med 6.98 sekunder i semifinalen.

Traditionsenligt så avslutades sista tävlingsdagen med ett stort finalpass, där medaljörer i hela nio grenar skulle koras. Bland höjdpunkterna kan nämnas en spännande final i 3×3 med ögonbindel där polacken Adrian Dębski slog oväntat pers och knep ett guld, Rasmus Stub Detlefsens danska guld i Square-1 och extremt tighta finaler i Pyraminx och 2×2 där medaljerna fördelades med marginaler om en hundradel vardera.

rubiks-kub-em-2024-pamplona-3x3-final-head-to-head

Under pågående 3×3-final i head to head-format. Foto: Bostak Films

3×3-finalen

Den avslutande EM-finalen i Rubiks kub hölls på klassiskt vis i “head to head-format”, där två deltagare åt gången gick ut och gjorde alla sina lösningar tills endast en segrare återstod. Det skulle visa sig bli en tight final där isrealen Ben Baron var nära att säkra en högst oväntad bronspeng, men fick ge sig mot ryssen Alexey Tsvetkov. Ryssland kunde glädjas åt en stark prestation, eftersom tidigt startande Timofei Tarasenko satte ribban högt med ett snitt av fem lösningar på 5.95 sekunder. Den noteringen stod sig hela vägen fram till avslutande par, där polackerna Olaf Kuźmiński och Tymon Kolasiński gick ut för att bräcka det. Precis som väntat blev det nuvarande europarekordhållaren Tymon som satte bäst press, där han efter sina fyra första lösningar hade allt i sina egna händer. Det krävdes dock en tid på 6.00 sekunder eller bättre för att han skulle knipa guldet, vilket gjorde att bokstavligt talat hela mästerskapet skulle avgöras på tävlingens sista lösning. Publiken höll därför andan när Tymon startade sista försöket, och trots nerver och låsningar stannade klockan på 5.89 sekunder, vilket gjorde att hans snitt av fem lösningar landade på 5.92 sekunder, tre hundradelar bättre än tvåan Timofei.

Efter denna gastkramande final återstod endast prisutdelningen där medaljörer skulle hyllas och priser delas ut. Särskilt jubel blev det förstås när lag Sverige fick motta silvret i nationscupen och när Tymon lyfte pokalen som vinnare av de Europeiska Mästerskapen i Rubiks kub år 2024.

För de som aspirerar på att ta denna titel ifrån honom är det bara att lägga sig i hårdträning. Bortsett från nästa VM år 2025 i Seattle, USA, så är det ännu inte känt var nästa EM kommer hållas. Detta ska enligt uppgift presenteras under våren 2025, så det är bara att hålla utkik för att se var delar av sommaren 2026 kommer spenderas för nästa EM.

rubiks-kub-em-2024-pamplona-podium-3x3

Medaljörerna i 3×3 på EM i Rubiks kub 2024. Foto: Bostak Films

Fler bilder från EM

rubiks-kub-em-2024-pamplona-publik-3x3-final

Publiken under 3×3-finalen. Foto: Bostak Films

rubiks-kub-em-2024-pamplona-daniel-wallin-entre-final-3x3-med-ögonbindel

Jag (Daniel Wallin) gör entré inför finalen i 3×3 med ögonbindel. Foto: Bostak Films

rubiks-kub-em-2024-pamplona-daniel-wallin-final-3x3-med-ögonbindel

Memorering under finalen i 3×3 med ögonbindel. Foto: Bostak Films

rubiks-kub-em-2024-pamplona-helmer-ewert-sverige-nations-cup

Helmer Ewert, strax innan en av matcherna i Nations Cup. Foto: Bostak Films

rubiks-kub-em-2024-pamplona-daniel-wallin-firar-semifinal-vinst-i-nations-cup

Stor glädje efter semifinalvinsten mot Ryssland. Foto: Bostak Films

rubiks-kub-em-2024-pamplona-lag-sverige-firar-vinst-i-nations-cup

Lag Sverige efter en av matcherna i Nations Cup. Foto: Bostak Films

rubiks-kub-em-2024-pamplona-tävlingsstart

Strax innan tävlingsstart på torsdagen. Foto: Bostak Films

rubiks-kub-em-2024-pamplona-podium-nations-cup

Medaljörerna i Nations Cup på EM i Rubiks kub 2024. Foto: Bostak Films

rubiks-kub-em-2024-pamplona-podium-4x4-med-ögonbindel

Medaljörerna i 4×4 med ögonbindel på EM i Rubiks kub 2024. Foto: Bostak Films

rubiks-kub-em-2024-pamplona-lag-sverige-entre-nations-cup

Lag Sverige gör entré i Nations Cup. Foto: Bostak Films

Face Turning Octahedron (FTO) – 2024 års stora hit!

Face Turning Octahedron, oftast kallad vid dess förkortning FTO, har bokstavligt talat exploderat i popularitet...

De mest prisvärda (underskattade) kuberna 2024

Förra året gjorde vi ett blogginlägg där vi listade de mest prisvärda kuberna fram till...

Europamästerskapen i Rubiks Kub 2024 – Pamplona, Spanien

Foto från fredagens invigningscermoni, med lokal traditionell dans av gigantiska dockor. Foto: Daniel Wallin Europamästerskapen...

NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

1 Comments

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *