Hur man löser 4x4

Nedan följer en videoguide för lösning av 4×4. Guiden är anpassad för nybörjare och bygger vidare på dina förkunskaper från 3×3 Rubik’s kub. Om du inte redan kan lösa en 3×3 så finner du vår guide för 3×3 genom att klicka på länken här. Det kan också vara bra att kunna notationerna innan du börjar. Här kan du friska upp ditt minne om det var länge sedan du lärde dig notationerna.

Videoguide

I videon nedan får du en utförlig genomgång av 4×4 som går igenom allt du behöver kunna för att lösa en 4×4 från början till slut. De två algoritmerna som används i videon finner du längre ner på sidan.
4x4 paritet

Paritet är sista delen i 4×4-lösningen och det är någonting som tas upp och demonstreras i videoguiden ovan. Men skulle du köra fast så har du en separat video på paritet i nedan. Algoritmerna finner du under videon.
OLL PARITET

(Rw U2 Rw) x (U2 r U2) x’ (l’ U2 l U2 r’ U2 r U2) (Rw’ U2 Rw’)

4x4-OLL-parity

(Rw U2 Rw) (F2 r F2) (l’ U2 l U2 r’ U2 r U2) (Rw’ U2 Rw’)

(Rw U2 Rw) x (U2 Rw U2) x’ (Lw’ U2 Lw U2 Rw’ U2 Rw U2) (Rw’ U2 Rw’)

 

PLL PARITET

(r2 U2 r2 Uw2 r2 Uw2)

4x4-PLL-parity

(r2 U2 r2 Uw2 r2 u2)

(r2 U2 r2 Uw2 r2 Uw2 U2)

Exempellösning

I den här videon finner du en exempellösning där nybörjarmetoden används. Det kan vara bra att titta på för att få en överblick över hela metoden eller för att friska upp minnet om du redan har lärt dig 4×4 sedan innan och vill spara lite tid.
Köptips

Funderar du på vilken kub som användes i videoguiden? I det här fallet var det en Valk 4 M. Nedan har du ett par fler tips.

yj-mgc-4x4-stickerless

YJ MGC 4×4

Storsäljare på Cuboss i skrivande stund (2021). Riktigt bra 4×4 speedcube som rekommenderas starkt. Pris: 219 kr.

Till produkten
valk-4-m-stickerless

Valk 4 M

Det här är kuben som användes i videon. Kuben är magnetiserad vilket betyder att magneter hjälper till att lägga lagren på plats efter ett drag. Pris: 469 kr.


Till produkten
mofang-jiaoshi-mf4-4x4-stickerless

Cubing Classroom MF4 4×4

Det här är ett mycket prisvärt alternativ som vill använda en 4×4 som flyter på bra – utan att behöva kosta skjortan. Pris: 89 kr.


Till produkten

Vill du lära dig mer? Klicka här för att se alla våra guider.

9 kommentarer på “4×4 Guide – Hur man löser 4×4

  • Daniel Wallin skrev:

   Vi hoppas kunna göra det i framtiden, men samtidigt har vi många videor vi vill göra och just en guide till 5×5 är en väldigt krävande sådan, så inte helt säkert att det blir i närtid tyvärr.

 1. Sakarias skrev:

  Vilka tycker du är de fem bästa 4×4. Tänkte köpa mgc eller moyu.
  Ps : era kuber är bääääääääääääst

 2. Sakarias skrev:

  Kan du göra en 5×5 video guide. Och en annan fråga, jag tänkte köpa en 6×6 och såg att yuxin var prisvärd. Men mgc som de bästa använder tror jag är lite bättre stämmer det ?

 3. Jalancio skrev:

  Jag har försökt lösa min kub men när jag är på de gula hörnen så vill bara två hörn vara på rätt plats. Jag prövade algoritmen många gånger men det funkar inte. Och jag har INTE tagit sönder min kub innan.

 4. Dd skrev:

  Hej!
  Jag kan lösa 2×2 3×3 och vi försätta med 4×4 och försökte och lösa kanterna men Jag undrar hur jag ska försätta
  .

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.