Hur man löser 4x4

Nedan följer en videoguide för lösning av 4×4. Guiden är anpassad för nybörjare och bygger vidare på dina förkunskaper från 3×3 Rubik’s kub. Om du inte redan kan lösa en 3×3 så finner du vår guide för 3×3 genom att klicka på länken här. Det kan också vara bra att kunna notationerna innan du börjar. Här kan du friska upp ditt minne om det var länge sedan du lärde dig notationerna.

Videoguide

I videon nedan får du en utförlig genomgång av 4×4 som går igenom allt du behöver kunna för att lösa en 4×4 från början till slut. De två algoritmerna som används i videon finner du längre ner på sidan.

4x4 paritet

Paritet är sista delen i 4×4-lösningen och det är någonting som tas upp och demonstreras i videoguiden ovan. Men skulle du köra fast så har du en separat video på paritet i nedan. Algoritmerna finner du under videon.

OLL PARITET

(Rw U2 Rw) x (U2 r U2) x’ (l’ U2 l U2 r’ U2 r U2) (Rw’ U2 Rw’)

4x4-OLL-parity

(Rw U2 Rw) (F2 r F2) (l’ U2 l U2 r’ U2 r U2) (Rw’ U2 Rw’)

(Rw U2 Rw) x (U2 Rw U2) x’ (Lw’ U2 Lw U2 Rw’ U2 Rw U2) (Rw’ U2 Rw’)

 

PLL PARITET

(r2 U2 r2 Uw2 r2 Uw2)

4x4-PLL-parity

(r2 U2 r2 Uw2 r2 u2)

(r2 U2 r2 Uw2 r2 Uw2 U2)

Exempellösning

I den här videon finner du en exempellösning där nybörjarmetoden används. Det kan vara bra att titta på för att få en överblick över hela metoden eller för att friska upp minnet om du redan har lärt dig 4×4 sedan innan och vill spara lite tid.

Köptips

Funderar du på vilken kub som användes i videoguiden? I det här fallet var det en Valk 4 M. Nedan har du ett par fler tips.

yj-mgc-4x4-stickerless

YJ MGC 4×4

Storsäljare på Cuboss i skrivande stund (2021). Riktigt bra 4×4 speedcube som rekommenderas starkt. Pris: 219 kr.

Till produkten

valk-4-m-stickerless

Valk 4 M

Det här är kuben som användes i videon. Kuben är magnetiserad vilket betyder att magneter hjälper till att lägga lagren på plats efter ett drag. Pris: 469 kr.


Till produkten

mofang-jiaoshi-mf4-4x4-stickerless

Cubing Classroom MF4 4×4

Det här är ett mycket prisvärt alternativ som vill använda en 4×4 som flyter på bra – utan att behöva kosta skjortan. Pris: 89 kr.


Till produkten

Vill du lära dig mer? Klicka här för att se alla våra guider.

21 kommentarer på “4×4 Guide – Hur man löser 4×4

  • Daniel Wallin skrev:

   Vi hoppas kunna göra det en dag! Det tar dock enormt mycket tid och vi har mycket annat vi vill och måste hinna med på jobbet också, så kan inte lova när det sker tyvärr.

 1. Lena Lundqvist skrev:

  Hej! Jag har problem med sista lagret på 4×4 kuben. Löser kantbitarna först och sätter hörnen på plats sedan enligt nybörjarmetoden.
  Har flera gånger råkat ut för att 2 hörn är på plats 0ch 2 är fel, men INTE bredvidliggande hörn utan diagonalt. Har försökt upprepade gånger med PLL-paritet algoritmen men det hjälper inte. (Fungerar nog när hörnen varit bredvid varandra.) Finns det någon annan algoritm för diagonalmodellen? Det är så frustrerande att börja från början

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Sker detta innan du har gjort hela ovansidan enfärgad? I sådana fall behöver det inte betyda att du har paritet, utan beroende på vilken nybörjarmetod du använder så kanske det bara är att göra de dragserier du vanligtvis gör för att byta plats på intilligande hörn två gånger istället för en. Har du däremot gjort hela ovansidan enfärgad så betyder det att du har PLL-paritet, så då gör du den algoritmen och sedan din vanliga strategi för PLL.

  • Lena Lundqvist skrev:

   Hej Daniel! Tack för svar!
   Det händer då ovansidan är klar och enfärgad med undantag för hörnbitarna, som har 2 diagonalt på fel plats och sgs alla felvända. Jag har försökt göra URU’L’ UR’U’L upprepade gånger utan framgång, och PLL-algoritmen upprepade gånger utan framgång.
   Borde jag alltså göra URU’L’ UR’U’L en gång och sedan PLL? Eller tvärtom? (Jag är helt nybörjare på 4×4)

  • Daniel Wallin skrev:

   Tror nästan det blir enklast i detta fall om du skickar en bild som visar kuben i nuvarande läge (alternativt länkar till en sådan), så jag får en tydlig bild av vad som är bästa lösning på problemet.

  • Lena Lundqvist skrev:

   Tack Daniel, nu lyckades jag lösa “diagonalen” genom att flytta det ena hörnet från diagonalpositionen till bredvid liggande med URUL-algoritmen, och då fungerar PLL. (Antar att det var vad du avsåg att jag skulle göra.) Nu lyckas jag lösa 4×4-kuben varje gång.

 2. Rickard Kling skrev:

  Jag har gjort klart i stort sätt hela kuben. Jag ska bara få se gula hörnen på rätt platts.
  Jag använder den vanliga u r u’ l’ u r’ u’ l
  Men hur mycket jag än försöker så är 2 av 4 gula hörn på fel platts.
  Jag skulle ju sjävklart kunna plocka isär kuben och byta platts på dem på så sätt.
  Men finns det en lösning?

  • Viktor Strindell skrev:

   Det låter som att du har PLL paritet. 🙂 Det är omöjligt att bara två hörn ska behöva byta plats på en 3×3. Därmed behöver du byta plats på två kantbitar också. Gör PLL-paritet-algoritmen en gång. Då har du två hörn och två kantbitar som ska lösas – vilket är möjligt att göra med vanlig 3×3-metod. 🙂

  • Rickard Kling skrev:

   Jag tackar för snabb hjälp, nu har jag löst kuben både en, två och tre gånger. Saker börjar sitta!
   Tusen tack

 3. Mariann Mäki skrev:

  Ni säljer gärna grejer men har inte tid med resten. Tex 4×4 guiden. Kolla själv, var hittar man den? Har hittat alla andra men inte den. SÅ , när man frågar så så säger ni att jag frågat samma. Men var är svaret? VAR ÄR DEN?

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej Mariann!

   Jag förstår inte riktigt vad du menar? Allra högst upp på denna sida (ovanför delen om paritet) finns en videoguide till 4×4.

   Kanske är det en 5×5 guide du egentligen menar? Det ligger högt upp på priolistan, men är ett oerhört tidskrävande projekt som vi bara gör för att det är kul att hjälpa våra kunder, inte för att tjäna pengar (snarare tvärtom), så därför har vi varit tvungna att prioritera bort det den senaste tiden. En dag hoppas vi ha tid även med det, men tills vidare får jag rekommendera att leta efter en annan 5×5 guide på Youtube. Alternativt kan du försöka klura ut hur man “översätter” 4×4-guiden till en 5×5, vilket faktiskt är helt möjligt. Lycka till!

  • Daniel Wallin skrev:

   Vi hoppas kunna göra det i framtiden, men samtidigt har vi många videor vi vill göra och just en guide till 5×5 är en väldigt krävande sådan, så inte helt säkert att det blir i närtid tyvärr.

 4. Sakarias skrev:

  Vilka tycker du är de fem bästa 4×4. Tänkte köpa mgc eller moyu.
  Ps : era kuber är bääääääääääääst

 5. Sakarias skrev:

  Kan du göra en 5×5 video guide. Och en annan fråga, jag tänkte köpa en 6×6 och såg att yuxin var prisvärd. Men mgc som de bästa använder tror jag är lite bättre stämmer det ?

 6. Jalancio skrev:

  Jag har försökt lösa min kub men när jag är på de gula hörnen så vill bara två hörn vara på rätt plats. Jag prövade algoritmen många gånger men det funkar inte. Och jag har INTE tagit sönder min kub innan.

 7. Dd skrev:

  Hej!
  Jag kan lösa 2×2 3×3 och vi försätta med 4×4 och försökte och lösa kanterna men Jag undrar hur jag ska försätta
  .

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *