CFOP? – Den snabbaste metoden att lösa Rubik’s kub på!

CFOP står för Cross F2l OLL PLL och är den populäraste metoden att lösa Rubik’s kub 3×3 med. CFOP är även det snabbaste sättet att lösa kuben på. Nuvarande världsrekordet på 3.47 sekunder utfördes med denna metod. Metoden utformades på 1980-talet genom att innovationer från flera olika speedcubers kombinerades. År 1997 populariserades metoden genom att Jessica Fridrich publicerade den på internet. Metoden är numera nämnd efter henne – “Fridrich method”.

Jessica Fridrich har alltså inte uppfunnit hela metoden. Att göra korset i början av lösningen användes sedan långt tillbaka och en tidig enkel verson av f2l användes innan henne av Guus Razoux Schultz från Holland. Jessica Fridrich var dock först med att använda OLL och PLL som tillät henne att lösa det sista lagret med bara två algoritmer från vilken blanding som helst. Detta var mycket snabbare än någon annan metod för att lösa sista lagret.

Lär dig metoden här!

19 kommentarer på “CFOP? – Den snabbaste metoden att lösa Rubik’s kub på!

  • Viktor Strindell skrev:

   Ja, om du lär dig ZBLL kan du göra sista lagret på en algoritm. Nackdelen med ZBLL är att det är långa, svåra algoritmer och fallen är svåra att känna igen. Dessutom är det 500 algoritmer.

  • Viktor Strindell skrev:

   Lär dig 2 Look OLL. Det är bara 7 nya algoritmer utöver de som du lärt dig i nybörjarmetoden. Du behöver inte lära dig alla 57 OLL för att kunna bli riktigt snabb.

 1. Börje-Lisa skrev:

  Tycker du borde ändra titeln till “En av de snabbaste metoderna” eftersom ZZ, Roux och CFOP kan vara lika snabba men fler använder CFOP och därför blir fler snabba med den metoden

 2. sebastian14cuber skrev:

  En av de snabbaste skulle jag nog säga. Men ZZ är mer drag-effektivt och bättre för OH. Roux är mer intuitivt, = färre algs.

 3. Jhan skrev:

  Även om den som har världsrekordet löser med CFOP betyder det inte att den automatiskt är den snabbaste metoden. Jag förstår vad du menar men det är som att säga att roux är den snabbaste metoden i Europa för att Alexander Lau vann EM med den.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *