Dagen efter SM i Speedcubing 2022

Rubiks-kub-sm-2022

I helgen gick 2022 års Svenska Mästerskap i speedcubing av stapeln!

Det blev en intensiv långhelg för de drygt 195 anmälda deltagarna när årets Svenska Mästerskap i Rubiks kub (speedcubing) gick av stapeln i helgen. Årets SM hölls i Torvalla Sportcentrum i Haninge, strax söder om Stockholm, och är en av de största kubtävlingarna i Sverige någonsin. Extra kul för oss på Cuboss är att vi inte bara fick möjlighet att sponsra tävlingen med priser till alla medaljörer, utan vi hade dessutom möjlighet att sälja kuber på plats i tävlingslokalen både på lördagen och söndagen.

Själva tävlingen var lång och intensiv och pågick från fredag eftermiddag till söndag kväll. 48 medaljörer i 16 grenar skulle koras, och drygt tiotusen lösningar hinnas med bland alla tävlande. Det är kul att se att ett SM i Speedcubing fortfarande är en enda stor kubfest, där ett spektrum av tävlande med vitt skilda erfarenheter och bakgrunder kan samlas på samma evenemang. Nybörjare som gjorde tävlingsdebut tävlade samtidigt som det pågick hårda strider om de ädlaste valörerna bland proffsen.

Tävlingen bjöd på fem svenska rekord, varav William Jensen stod för hela fyra av dem. William är oerhört duktig i de stora kuberna (big cubes), och lyckades kamma hem pallplatser i samtliga grenar i denna kategori, tillsammans med de fyra nya svenska rekorden.

Det sista svenska rekordet slogs i enskild lösning (singel) i Rubiks kub med ögonbindel. Här har Daniel Wallin och Jakob Gunnarsson länge varit både jämnsnabba och överlägsna i Sverige, så att kampen om SM-guldet skulle stå mellan dem var inget oväntat. Att finalrundan skulle bjuda på hela tre svenska rekord inom loppet av fem minuter var dock en större överraskning. I Jakobs andra försök lyckades han först tangera sitt eget gamla svenska rekord med en tid på 17,06 sekunder, memorering och lösning av kuben inkluderat. Ett par minuter senare, i hans tredje och sista försök i finalrundan så sänkte han därefter sitt nytangerade svenska rekord till 16,92. Daniel, som inte lyckats komma i närheten av det svenska rekordet på sina två första försök, visste nu att enda vägen till SM-guld var att chansa hejvilt på sitt sista försök. Fort gick det mycket riktigt, för i finalens sista försök lyckades Daniel slå Jakobs blott en minut gamla svenska rekord, och notera ett nytt svenskt rekord på 16,34, vilket var det som krävdes för att säkra guldet i grenen.

Som vanligt så avslutade finalen i huvudgrenen Rubiks kub (3×3) SM-tävlingarna på söndag kväll. 16 deltagare gick till finalen, och med tanke på att konkurrensen hårdnar för varje år så stod det klart på förhand att det skulle bli en riktig rysare. I alla tidigare SM så har ett snitt i finalen på 8,5 sekunder räckt för SM-guld, så att Dante Wallin Arvidssons 8,00 i finalen endast räckte till en tredjeplats visar ytterligare på den hårnande konkurrensen. Jakob Gunnarssons snitt på 7,54 sekunder visade sig inte heller räcka till mer än ett silver detta SM, utan den svenska mästaren i Rubiks kub 2022 heter Linus Thyberg! Linus är en kubare ni garnterat kommer få se mer av i framtiden och hans sätt att hantera nerverna och sänka sitt personliga rekord till 7,43 sekunder i snitt i finalen för säkra SM-guldet är oerhört imponerande. Vill man se (eller återuppleva) SM-finalen så finns en livestream med kommentatorer från 3×3-finalen på Svenska Kubförbundets YouTube-kanal.

Är det så att du missade årets SM, men ändå är sugen på att uppleva din kanske första kubtävling? Ta då en titt på alla kommande kubtävlingar i Sverige, i skrivande stund hela 7 stycken!

sm-2022-försäljning

Cuboss säljer kuber på SM 2022. Till höger ser du Anton Strindell från Cuboss.

NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *