Hur man sätter ihop en MoYu Weipo 2×2

Att bygga ihop en MoYu Weipo är inte lika lätt som vissa andra kuber, men med den här guiden ska det inte vara något problem! Du behöver en skruvmejsel och ett gummiband eller hårsnodd eller liknande.

1. Så här ser kärnan ut på en Weipo. De två översta bitarna på bilden ser lite annorlunda ut än resten. De ska sitta mot varandra på ett sätt som bildar en låsningsmekanism, vilken hjälper till att hålla ihop kuben.

2. Så här ser den ut när bitarna sitter rätt och tillsammans bildar låsningen. I det lilla triangulära hålet som uppstår ska en hörnbit sitta fast, och när den väl sitter där lossnar den inte.

3. För att kunna få in hörnbiten i låsningen måste man vrida biten så att triangeln blir tillgänglig, så att det går att sätta dit biten.

4. Sätt in valfri hörnbit så att den sitter mot det nu tillgängliga triangelhålet. (Den kommer inte sitta där av sig själv, man måste hålla fast den).

5. När biten är i triangelhålet, vrid tillbaka låsningsbiten så att den tillsammans med den andra biten bildar låsningsmekanismen, nu med hörnbiten fastlåst i mitten.

6. Den första hörnbiten och låsningsmekanismen kommer agera som bas, så bygger vi resten av kuben på den basen.

7. Sätt in nästa hörnbit intill den första hörnbiten. Använd gärna rätt färger, så att kuben är löst när den är ihopbyggd.

8. Sätt nu in en till hörnbit på andra sidan av den första hörnbiten (basbiten). De två bitarna du nu har lagt till måste ligga på var sin sida om låsningen och basbiten.

9. Nu är det dags att sätta in två av de små bitarna som ska sitta mellan hörnbitarna. Vi kallar dem kantbitar.

10. Det kan vara lite pilligt, men det ska inte vara några problem att få in dem. De ska sitta åt samma håll som de låg när de var utanför kuben.

11. Nu är det dags för den sista hörnbiten på bottenlagret, nu har vi bildat hela bottensidan på kuben.

12. Nu är det dags att sätta in lite fler kantbitar mellan de hörnbitar vi just satte in.

Weipo 2x2

13. De här är lättare att sätta in än de tidigare kantbitarna. Om de inte går ner hela vägen så gör det ingenting, de kommer tryckas ner automatiskt senare. De ska sitta åt samma håll som när de låg utanför kuben.

14. Totalt ska fyra kantbitar in, en på varje sida. Nu hela bottensidan klar.

15. Eftersom Weipo är väldigt svår att sätta ihop som vanligt hjälper det mycket att skruva isär den och bygga ihop två halvor separat, och sedan sätta ihop halvorna. Använd en stjärnmejsel för att skruva loss “centerbiten”.

16. På skruven ska det sitta en fjäder och en bricka. Tappa inte bort dem, de är små och svåra att hitta om de hamnar på golvet eller under soffan!

17. Nu är det dags att göra toppensidan, “locket”. Lägg ihop de fyra resterande hörnbitarna (gärna så att färgerna matchar).

18. Använd gärna ett gummiband eller liknande för att hålla ihop hörnbitarna. Det är inte ett måste, men det gör det hela väldigt mycket enklare.

19. Lägg i “centerbiten” som vi skruvade loss från bottensidan tidigare. Det kan vara lite pilligt att få dit den. Den måste inte ligga perfekt i mitten, den kommer tryckas in på rätt plats automatiskt när vi sätter in kantbitarna.

20. Nu ska de resterande kantbitarna sättas dit. Lägg märke till hur biten ligger.

21. Det ska inte vara något problem att få ner kantbiten, den lägger sig rätt naturligt om man trycker ner den lite lätt.

22. Sätt in resten av kantbitarna. Nu är hela toppsidan (locket) klar!

23. Det är nu det är skönt att ha ett gummiband som håller ihop allting. Nu ska locket läggas på botten för att bilda en hel kub. Ett annat alternativ som kan vara enklare är att låta topplocket ligga kvar på bordet, för att sedan lägga dit det mer stabila bottenlagret.

24. Du kan behöva trycka lite för att få locket på plats. Tryck inte för hårt bara, kom ihåg att bitarna inte helt sitter ihop än!

25. Nu ska toppen skruvas fast. Glöm inte fjädern och brickan!

26. Man kan behöva trycka en del på skruven för att den ska nå hela vägen ner till gängan och fästa. Skruven håller ihop hela kuben, så den får inte sitta för löst. Men den får inte heller sitta för hårt, då kommer kuben bli trög. Leta efter rätt balans!

27. Då var vi klara! Hoppas att den här guiden hjälpte dig 🙂

NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

2 kommentarer på “Hur man sätter ihop en MoYu Weipo 2×2

    • Anton skrev:

      Det är lite svårt att se på bilden, De två första kantbitarna ska in mellan hörnbiten och centerbiten på var sin sida (som de ligger på bilden i steg 9, fast innanför hörnbiten). Om du kollar längst ner på mitten på bilden i steg 10 kan du se var bitarna ska sitta.

      Om du tycker det är svårt att få dit dem går det även att sätta dit kantbitarna innan man sätter dit hörnbitarna.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *