Jag har gjort ett eget pussel! – 3×3 Cuboss barrel cube

Idag blev jag klar med mitt första hemmagjorda pussel!

3x3 Cuboss barrel cube

3x3 Cuboss barrel cube

Så här gick det till:

Till att börja med valde jag ett pussel som jag ville göra om till en så kallad barrel cube. Jag valde en ShengEn (f2) för att jag hade en på hyllan som jag inte använde. Det är ett mycket bra pussel, bäst en gång i tiden innan Dayan tog över. Jag kommer dock inte att använda en ShengEn igen på grund av att den har lock på hörn och kantbitar som lossnade när jag moddade den.  Jag blev senare tvungen att limma fast dem. Det gav lite onödigt extra jobb.

ShengEn f2

 
 
 
 
 
 

Sedan ritade jag ut formen med hjälp av ett runt föremål som jag hittade hemma.

Mod steg 1

 

 

 

 

Efter det var det bara att börja slipa! Jag använde mig av den här:

slipmaskinMod steg 2Mod steg 3
Som ni ser på den tredje bilden ovanför denna text så har locken på hörn- och kantbitar lossnat. Jag fick helt enkelt limma tillbaka dem.

Mod steg 4Mod steg 4Mod steg 4
Nästa steg var att fylla de ihåliga bitarna med Apoxie Sculpt. Det är en sorts lera som stelnar och blir hårt som plast efter 24 timmar.

Mod steg 5Mod steg 5Mod steg 5
När det stelnat i 24 timmar var det återigen dags att slipa. Denna del tog mycket lång tid. Att slipa bitarna så att det blir en helt rund form är nästan omöjligt. Pusslet behöver dock inte vara perfekt, men så nära som möjligt är trevligt 😉 Många timmar slipning gav detta resultat:

Mod steg 6

 

 

 

 

När jag kände mig helt nöjd med formen var det bara att slipa den igen med finare sandpapper och sedan fixa klistermärken. Jag köpte stickersheets som jag sedan klippte ut för hand. Det var mycket svårt att få alla bitarna exakt samma storlek och på rätt plats, men med hjälp av min mor var jag klar på cirka 2-3 timmar. Mod steg 7

 

 

 

 

Jag väntade några dagar och till sist kom “the final touch”: Klistermärke med min egen logga!

3x3 Cuboss barrel cube

 

 

 

 

Demonstation av pusslet på video:

NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *