Köpa Rubik’s kub? Här är dina alternativ!

Letar du efter en bra 3×3 Rubik’s kub men vet inte vad du ska välja så ska jag hjälpa dig. Kanske har du redan hört talas om “speedcubes” – vad är det egentligen? På 80-talet när Erno Rubik uppfann originalet Rubik’s kub så fanns det inte mycket att välja på. Idag finns det hundratals olika kuber att välja på, och många är bättre än originalet. Dessutom är de billigare.

Rubik’s kub används inte i speedcubing

På senaste tiden har sporten Speedcubing växt otroligt mycket. Denna sport går ut på att lösa Rubik’s kub och liknande pussel på så kort tid som möjligt. Dessa tävlingar har blivit mycket populära och det tävlas runt om i hela världen. Även i Sverige tävlas det flera gånger per år i hela landet, ibland med deltagarantal över 100 personer.

När man tävlar i Rubik’s kub använder man inte längre originalet. Detta på grund av att den kuben går trögt att vrida på. Likt andra sporter som t.ex pingis så gäller det att hitta den bästa utrustningen för att uppnå bästa resultat. Därmed har efterfrågan för speedcubes – snabba kuber – blivit mycket stor.

Rubik's kub och andra liknande kuber
Idag finns många kuber som är bättre än Rubik’s kub och dessutom billigare

Idag finns det många som tillverkar kuber och originalet Rubik’s kub har verkligen hamnat i skuggan då moderna speedcubes verkligen utklassar originalet. Därför har även företaget Rubik’s kommit ut med en ny version av Rubik’s kub – Rubik’s SpeedCube.

Vad gör en speedcube bättre än Rubik’s kub?

Till en början gällde det för företagen att uppfinna kuber som var snabbare, d.v.s kuber som går lätt att vrida på så att du snabbt kan lösa kuben. En speedcube går alltså inte trögt och hackigt när du vrider den. Lagren på kuben glider lätt med väldigt liten friktion. Men när speedcubers blivit snabbare och snabbare har ett nytt behov uppstått. En snabb speedcuber gör idag fem till tio drag per sekund under en lösning. Då blir det väldigt svårt att göra precisa drag. Det blir nästan omöjligt att få de olika lagren på kuben att ligga helt parallella innan man ska göra en ny vridning på en annan axel. Detta har man löst genom att uppfinna kuber som kan “skära hörn“, på engelska “corner cutting“. Med en bra kub kan man alltså vrida på ett av kubens lager även om de andra lagren på kuben ligger snett. Kuben skär hörn.

En speedcube behöver inte vara dyrare än Rubik’s

För många är priset avgörande när man ska köpa en produkt. Som tur är så finns det väldigt stor konkurrens bland företagen när det gäller speedcubes. Priserna är mycket pressade och speedcubes kan ofta vara billigare än originalet Rubik’s kub även om de presterar mycket bättre. Du kan få en riktigt bra kub för 100 till 150 kr. Se shoppen här.

Vilken Speedcube ska man köpa?

Som jag tidigare nämnt så finns det hundratals olika kuber. Om du börjar bli duktig på att snabbt lösa kuben finns det möjlighet att hitta en kub som passar riktigt bra för just dig. Vill du läsa mer om några av dagens populäraste speedcubes kan du klicka här. Om du nyligen har blivit introducerad till speedcubing-världen så rekommenderar jag verkligen Moyu Aolong V2. Det är en av de absolut populäraste kuberna som finns idag och detta var kuben som användes när Lucas Etter slog världsrekordet med den otroliga tiden 4,90 sekunder!

 

Rubik’s Speedcube

Rubik’s har verkligen fått konkurrens när det gäller kuber och orginalet Rubik’s kub håller inte längre måttet. Därför har de kommit ut med en ny kub som de kallar Rubik’s SpeedCube. Denna kub är bättre än originalet, men kuben har inte slagit igenom bland speedcubers. Nedan kan du se en recension och jämförelse med en av dagens populäraste kuber Moyu Aolong V2.

Rekommenderade kuber av toppkvalitet (Uppdaterad 2021)

Jag kan inte lämna dig utan att rekommendera några kuber för dig. Här är några kuber som jag verkligen rekommenderar efter mina 10 år av Speedcubing. Jag hoppas att detta blogginlägg hjälper dig att hitta det du söker! Har du några frågor så är det bara att skriva en kommentar.

-14%
Det ursprungliga priset var: 69 kr. i Det nuvarande priset är: 59 kr.
-7%
479 kr549 kr
NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

2 kommentarer på “Köpa Rubik’s kub? Här är dina alternativ!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *