Rubik’s Kub-SM 2023 i Kalmar

sm-2023-prispall-rubiks-kub

Vänster till höger: Alexander Tosting (3a), Dante Wallin Arvidsson (1a), Emanuel Schelin (2a). Foto: Linnéa Arthursson & SveKub

Kub-SM 2023 i Kalmar

Kub-SM 2023 gick av stapeln den 3-5:e juni i somriga Kalmar. Från lördag morgon till måndag eftermiddag så fylldes den torrlagda hockeyarenan Hatstore Arena med 205 förväntansfulla deltagare och minst lika många gäster. Det är faktiskt första gången någonsin som en tävling i speedcubing i Sverige lockar över 200 deltagare, och det är väldigt kul att se hur sporten växer! Förutom det faktum att den Svenska Mästaren i 3×3 med minst antal drag korades redan helgen innan på en tävling som hölls samtidigt över hela Sverige så hölls självklart alla andra 16 WCA-grenar på årets SM-tävling.

Lördag 3:e juni

Precis som vanligt så började tävlingen på lördagen med kvalrundor i de populäraste grenarna 2×2, 3×3, Pyraminx och Skewb. I dessa grenar tävlar nästan alla deltagare, så full rulle råder när alla ska få en chans att genomföra sina lösningar på någon av de 36 uppställda tidtagningsstationerna. Vartefter dagen led så genomfördes även kvalrundor i de lite mer nischade grenarna 4×4, 3×3 med en hand, Square-1 och Clock.

Samtidigt som fingrar ven och kuber rasslade innanför sargerna i hockeyarenan så gick hjärnorna på högvarv i den restaurangdel som för dagen fått den nya rollen att agera sidorum för blindlösningsgrenarna på detta års SM. Denna del av tävlingen brukar alltid hållas lite avskärmad för att ge deltagarna möjlighet till maximal koncentration. Att memorera och lösa en 3×3, 4×4 eller till och med en 5×5-kub med ögonbindel är nämligen inte det enklaste, men även i dessa grenar korades Svenska Mästare under den gångna helgen. Dessutom genomfördes här kubvärldens motsvarighet till maraton med grenen 3×3 Multi-Blind. Den går ut på att deltagarna får lämna in så många kuber de vågar för blandning. Sedan får de en timme på sig att först memorera alla sina kuber, därefter dra ner ögonbindeln och lösa alla sina memorerade kuber i ett enda svep. Den slutgiltiga poängen blir antalet lösta kuber minus antalet olösta kuber, och för att bli Svensk Mästare i år så krävdes det hela 31 lösta kuber av 35 möjliga, alltså 27 poäng.

Söndag 4:e juni

Under söndagen fortsatte tävlingarna med de andra rundorna i de populäraste grenarna, samt de första rundorna i de lite större grenarna 5×5, 6×6, 7×7 och Megaminx. Dagen avslutades med det första av två finalpass, där de bästa 16 deltagarna från kvalet nu skulle få chansen att tampas om medaljerna i alla dessa lite större grenar, samt den snabba grenen Clock. Vad som däremot inte var känt på förhand var att denna eftermiddag skulle bjuda på högklassig konkurrens där det också bokstavligt talat regnade svenska rekord. I 5×5 lyckades William Jensen sänka det svenska rekordet i enskild lösning (singel) till 46.15. I 7×7 slog han på stort och sänkte de svenska rekorden i både singel samt snitt av tre lösningar, med 2:17.25 respektive 2:24.08, tider som han själv hävdar att han aldrig ens varit i närheten av under träning. William Jensens show denna eftermiddag rundades av med det nationella rekord (NR) han också lyckades sänka till 1:31.07 i singel i 6×6. Den enda, ej vid namn William Jensen, som lyckades slå svenskt rekord denna eftermiddag var Alvar Nylén med sitt rekord i 6×6-snitt på 1:39.20.

Precis som alltid har tävlingar i speedcubing “öppen status”, så även detta års SM. Det innebär att vem som helst är välkommen att delta, oavsett nationalitet. Således hade tävlingen privilegiet att välkomna tävlande från totalt 15 olika nationaliteter till Kalmar denna helg. Bland dessa fanns riktiga speedcubing-proffs från våra grannländer, men även tävlanden från bokstavligt talat andra sidan jordklotet, från Australien samt Nya Zeeland (!). Även om dessa deltagare rent tekniskt kan vinna SM-tävlingarna i olika grenar (vilket också inträffade i 3×3, 4×4, Clock, Megaminx och Square-1) så kan de däremot inte vinna de medaljer, presentkort, prispengar och pokaler som på ett SM självklart är vigda endast åt tävlande som representerar Sverige.

sm-2023-rubiks-kub

Foto: Linnéa Arthursson & SveKub

Måndag 5:e juni

I och med den klämdag som i år skapas med Sveriges nationaldag den 6:e juni så blev det därmed för första gången så att SM-tävlingarna skulle avslutas på en måndag och inte en söndag. Förutom de viktiga semifinalerna i 2×2 och 3×3 så var detta även dagen för det andra och sista finalpasset, där medaljörer skulle koras i de 8 populäraste grenarna utav de 16 som gick av stapeln i Kalmar.

Efter att semifinalerna var genomförda i 3×3 så stod det också klart vilka 16 deltagare som löst snabbt nog för att kvala in till den stora “head-to-head” finalen i 3×3, tävlingens självklara höjdpunkt. Konkurrensen om platserna var i år hårdare än någonsin, och det krävdes ett snitt av fem lösningar i semifinalen på 9.52 sekunder för att kvala in. Precis som tidigare år så livestreamades 3×3-finalen på SveKubs YouTube-kanal, och videon kan ses i efterhand här.

I finalen delades finalisterna in i 8 par där man efter ranking nerifrån och upp fick chans att sätta sig på scenen och göra sina 5 lösningar direkt efter varandra, allt i hopp om att knipa en av de åtråvärda SM-medaljerna. Det blev en rafflande final där kub-Sveriges nya stjärnskott Emanuel Schelin gick ut i mitten av startfältet, men lyckades hantera nerverna bra och sätta ett snitt på 8.46, ett snitt som faktiskt skulle stanna i ledningen ända till det var dags för det sista paret att lösa, första- respektive andrarankade Dante Wallin Arvidsson och Alexander Tosting. Just Tosting gjorde bra ifrån sig, och med sitt snitt på 8.64 sekunder lade han sig precis efter Emanuel och knep 3×3-bronset detta år. Det dröjde dock inte länge innan det blev klart att detta års SM-titel i 3×3 hörde hemma hos Dante Wallin Arvidsson. När han satt sig ner och gjort sig redo för finallösningarna verkade nerverna som bortblåsta. Han genomförde fem mycket stabila lösningar, och med sitt snitt på 7.88 så var det aldrig något snack om vem som var bäst denna dag. Segermarginalen på hela 58 hundradelar får faktiskt ses som en ocean av tid i dessa sammanhang.

Hela tävlingen avslutades förstås med en prisutdelning, där vi på Cuboss återigen hade äran att sponsra tävlingen med priser till alla medaljörer, samt lite priser för utlottning. Sett över alla tävlingens grenar så var William Jensen bäst detta år, då han vann medaljligan med sina åtta medaljer och fem guld. Vinnarpokalen i 3×3 och SveKubs storpris på 7500kr fick däremot Dante Wallin Arvidsson ta emot under stående ovationer, en fin scen för att avsluta det mest storslagna Svenska Mästerskapet i speedcubing någonsin.

Tävlingsresultaten för den som är intresserad finns att se på tävlingens WCA-sida. Kika gärna även in på SveKubs sociala medier för att se lite bilder från årets SM.

Med det sagt så taggar vi (och säkerligen alla deltagare och gäster) för 2024 års Svenska Mästerskap, som om inget går snett verkar se ut att hållas den 10-12:e maj 2024 i Sala.

Dante Wallin Arvidsson svensk mästare i Rubik’s kub. Foto: Linnéa Arthursson & SveKub

Svenskt rekord i blindlösning – 15 sekunder!

Rivalerna Jakob Gunnarsson och Daniel Wallin slåss återigen om hundradelarna för det svenska rekordet i...

Cuboss Open 2024 är nu annonserad!

Cuboss Open 2024 Efter den succé som den senaste upplagan blev har det alltid varit...

Yiheng Wang sänker sitt egna världsrekord till 4.48 i Rubiks kub snitt!

Endast nio år gamla underbarnet Yiheng Wang har lyckats sänka sitt egna världsrekord i Rubiks...

Max Park krossar världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder!

Max Park har lyckats krossa världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder....

Rubik’s Kub-SM 2023 i Kalmar

Årets kub-SM gick av stapeln i helgen i försommarvarma Kalmar. Tävlingarna pågick i dagarna tre...

Nytt världsrekord i 3×3 snitt: 4.69 från Yiheng Wang!

För första gången på nästan 1,5 år så heter inte världsrekordhållaren i 3x3-snitt Max Park...

Jakob Gunnarsson från Team Cuboss slår Europarekord i 3×3 med ögonbindel!

Precis som titeln avslöjar så har Jakob Gunnarsson varit i farten igen. Denna gång handlar...

Max Park tangerar världsrekordet i Rubiks kub med snitt på 4.86 sekunder!

Max Park har lyckats tangera världsrekordet i snitt på att lösa Rubiks kub, med 4.86...

1 Comment

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *