Notationer för större kuber (4x4+)

Här kan du lära dig notationerna för större kuber så som 4×4, 5×5 eller 10×10. Samma regler gäller för alla NxN pussel vilket innebär att du kan använda dig av samma notationer om du vill lösa en 100×100 kub. Innan du lär dig notationerna för större kuber bör du lära dig notationerna för en 3×3 eftersom notationerna för större kuber bygger vidare på samma system som används för en 3×3. Klicka här för att komma till vår notationsguide för 3×3.

Så fungerar guiden

I guiden nedan utgår kuben från löst position med grön sida framåt, vit sida uppåt och röd sida åt höger (som på bilden här intill). På bilderna i guiden ser du hur kuben ska se ut efter att du utfört ditt drag från utgångspositionen.

Cuboss 4x4

Ytterlager

Ytterlager på större kuber fungerar exakt likadant som en på en 3×3. Står det F så vrider du på lagret längst fram, står det R så vrider du på lagret längst till höger. Intill ser du två exempel, vill du se alla notationerna kan du klicka här.

4x4-F

F
Front

4x4-R

R
Right

Flera lager

I notationerna för 3×3 har du lärt dig att w står för wide och därmed ska du vrida på två lager på samma gång. När det gäller större kuber så betyder wide att du ska vrida på två eller fler lager på samma gång. Hur många lager du ska vrida på samma gång ser du på siffran framför bokstäverna. Exempelvis betyder 3Fw att du ska vrida på de tre främre lagren. Står det 6Fw ska du vrida på de sex främre lagren och så vidare.

4x4-F

F
Front

2Fw
2 Front wide

3Fw
3 Front wide

4x4-R

R
Right

2Rw
2 Right wide

3Rw
3 Right wide

Du har redan lärt dig sedan tidigare att siffran 2 efter en bokstav betyder att du ska vrida lagret 2 gånger, alltså 180 grader. Detta gäller fortfarande för större kuber. R2 betyder att du ska vrida det högra lagret 180 grader och 2Rw2 betyder då att du ska vrida de två högra lagren 180 grader. Intill ser du två exempel.

2Rw2
2 Right wide (2)

3Fw2
3 Front wide (2)

Innerlager

När det gäller innerlager så fungerar notationerna på samma sätt som wide-dragen. Men istället för att vrida på flera lager samtidigt vrider du bara det inre lagret. Siffran framför bokstaven anger hur många lager in det gäller. Som exempel är R ytterst, 2R är det andra lagret innåt och 6R det sjätte lagret in.

4x4

2R
2 Right

2F
2 Front

Slutord och exempel

Med reglerna ovan kan du nu alla notationer för stora kuber. När det gäller kubrotationer (x, y och z) så gäller exakt samma regler som på en 3×3. Notera att guiden ovan är gjord för att visa att du kan anpassa samma metod på alla NxNxN-kuber. Men vissa av dragen behöver aldrig utföras, eller skrivas ut på en 4×4. Som exempel kan du vrida på det bakre lagret B istället för att vrida på de tre främre (3Fw). 3Fw är dock helt relevant på t.ex en 7×7. Vi har också skrivit ut 2Fw för att du tydligt ska kunna se mönstret av F, 2Fw, 3Fw osv. Men 2Fw skrivs inte ut i praktiken eftersom Fw som standard betyder att du ska vrida två lager. På samma sätt skriver man inte 1F när du ska vrida på F. Nedan lämnar vi er med några exempel på hur samma notationssystem används på en 5×5.

2F
2 Front

2R2
2 Right (2)

4Fw2
4 Front wide (2)

2Fw
2 Front wide

Vill du lära dig mer? Klicka här för att se alla våra guider.

5 kommentarer på “Notationer för större kuber (4×4+)

 1. Maria skrev:

  Hej! Vi gillar dina guider väldigt mycket, så nu undrar vi om du kommer göra en guide för 5×5? Skulle uppskattas SÅ mycket. Mvh Maria och Hugo 🙂

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Maria & Hugo! Vad kul att höra. Jag har det på min att göra-lista. Men samtidigt har den legat där väldigt länge på listan, så det kommer troligtvis att dröja även om jag skulle vilja få upp den så snabbt som möjligt. Tills vidare kan ni kolla in “kubskolan” på Youtube. Han har gjort en 5×5-guide på svenska.

  • Daniel Wallin skrev:

   På lång sikt ja, men det finns tyvärr många andra videor som vi vill hinna med först, även om vi just för tillfället har väldigt begränsat med tid att filma just nya videor. Så det kan tyvärr dröja ett tag, så får rekommendera att leta upp någon annan guide (svenska och engelska finns) om hur man löser en 6:a.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *