Notationer för Speedcubing – Guide

Nedan finner du de officiella notationerna för speedcubing. Dessa används i guider och för att blanda kuber på tävlingar.

Varför ska man lära sig notationer?

Notationer används väldigt ofta i olika guider för att lösa kuben. Dessutom används notationer på kubtävlingar för att se till att alla får rätt blandningar. Om du vill hjälpa till att blanda kuber på tävlingar måste du kunna notationerna. Om du är nybörjare rekommenderar vi vår videoguide som går igenom grunderna, du finner den nedan.

Hur fungerar guiden?

I guiden nedan utgår kuben från löst position med grön sida framåt, vit sida uppåt och röd sida åt höger (som på bilden här intill). På bilderna i guiden ser du hur kuben ska se ut efter att du utfört ditt drag från utgångspositionen.

Vad betyder siffran 2?

Siffran 2 betyder att du ska vrida lagret två vridningar, alltså 180 grader eller ett halvt varv. När det står t.ex F2 i en algoritm så spelar det egentligen ingen roll om du gör F2 eller F2′. Eftersom du ska vrida på lagret ett halvt varv så kommer lagret hamna i samma position oavsett om du vrider motsols eller medsols. Varför ser man då F2′ i vissa algoritmer och F2 i andra? Det handlar helt enkelt om positionen för handen. Draget som kommer efter kan bli lättare att utföra snabbt om du håller handen på ett visst sätt.

Medsols och motsols

Om bokstaven står ensam t.ex “F” så ska du vrida medsols. Om bokstaven har en apostrof bakom sig, t.ex F’ så ska du vrida motsols. Videoexempel finner du längre upp.

Parenteser ( )

Parenteser används för att dela upp algoritmer och göra dem mer lättlästa. Om det står en siffra intill en parentes så betyder det att dragen inom parentesen ska utföras flera gånger. Exempel: Algoritmen (F) (R U R’ U’)3 (F’) är samma som (F) (R U R’ U’) (R U R’ U’) (R U R’ U’) (F’).

Standard

F

Front

F’

Front motsols

B

Back

B’

Back motsols

R

Right

R’

Right motsols

L

L

Left

L'

L’

Left motsols

U

Up

U’

Up motols

D

Down

D’

Down motsols

MellanLager

M

Middle

M’

Middle motsols’

E

Equatorial

E’

Equatorial motsols’

S

Standing

S’

Standing motsols

När kuben ska vändas på

Här ska du inte vrida på något lager av kuben. Istället vänder du på hela kuben.

x

Tippa kuben bort från dig.

x’

Tippa kuben mot dig.

y

Vänd kuben så att höger sida hamnar mot dig.

y’

Vänd kuben så att vänster sida hamnar mot dig.

z

Tippa kuben åt höger.

z’

Tippa kuben åt vänster.

Två lager på samma gång

Dessa fungerar precis som standard-dragen fast med två lager. Du tar alltså med lagret intill på samma gång.

f (Fw)

Front wide

f’ (Fw’)

Front wide motsols

b (Bw)

Back wide

b’ (Bw’)

Back wide motsols

r (Rw)

Right wide

r’ (Rw’)

Right wide motsols

l (Lw)

Left wide

l’ (Lw’)

Left wide motsols

u (Uw)

Up wide

u (Uw’)

Up wide motsols

d (Dw)

Down wide

d (Dw’)

Down wide motsols

Vill du lära dig notationer för större kuber? Klicka här.

För att se fler guider, klicka här.

11 kommentarer på “Notationer

 1. Emil skrev:

  Finns det någon logik bakom riktningen för mellanlager-movesen? I mitt huvud borde E gå i samma riktning som U, M i samma riktning som R och S i samma riktning som F, för att RUF är de “primära” sidorna (i min hjärna alltså).

  • Daniel Wallin skrev:

   Helt enig! Men så tänkte tyvärr inte den som skapade notationen för Rubiks kub, därför vi hamnade i den situation vi har just nu. Att ändra såhär sent när hela kubvärlden vant sig vid det “ologiska” sättet är tyvärr omöjligt, så vi lär få leva med det.

 2. Francis skrev:

  Fråga från en nybörjare.

  Jag kollar på cstimer.net och får en ”blandning”. Jag har WCA 3x3x3 inställt.

  Antar att WCAs regelverk säger att vit ska vara upp och grön ska vara fram och därför bör man veta att det är så kuben ska hållas?

 3. Zeb skrev:

  undrar bara om det ska vara att man roterar sidan framåt på R men bakåt på L. Det är säkert så men undrar bara för att det värkar lite odd 🙂

  • Viktor Strindell skrev:

   Det stämmer. Tänk dig som att du tittar på kuben från vänster när du ska göra L och den ska vrida medsols/medurs. När det gäller R kan du tänka dig att du tittar på kuben från höger och då ska du vrida medurs/medsols från höger sida. Detsamma gäller för alla sidor.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *