Rubik’s kub

Rubik’s kub är världens mest sålda pussel med över 450 miljoner sålda exemplar! Det är också ett av de svåraste pussel som finns. Genom att vrida på kubens sex sidor kan du flytta runt kubens 54 rutor. Målet är att vrida sidorna tills alla rutor på varje enskild sida har samma färg. Kuben kan blandas till 43 252 003 274 489 856 000 olika positioner vilket gör varje blandning unik och pusslet förblir kul att lösa även om du redan löst det en eller flera gånger.

Lösa Rubik’s kub

Hur svårt är det att lösa Rubik’s kub? Här kan man ge två olika svar. Först och främst, vill du räkna ut hur man löser den på egen hand så är det otroligt svårt. För uppfinnaren av pusslet, Erno Rubik, tog det en månad att lista ut det. Det är ytterst få som lyckas på egen hand, men har du tålamod och viljan så går det. Däremot krävs det inte så mycket för att lyckas lösa den med hjälp av en guide. Med hjälp av vår pedagogiska nybörjarguide för att lösa kuben kan du lyckas redan idag.

Köpa Rubik’s kub – Här är ditt bästa alternativ

3x3 Rubiks kub Speedcube - Moyu RS3 M Svart

RS3 Speedcube99 kr

Rubik’s kuben från 80-talet har förstås många år på nacken. Att jämföra det gamla klassiska originalet med en av dagens “speed cubes” är lite som att jämföra en gammal flip phone med en smartphone. Den bästsäljande speed-kuben idag kallas för RS3 och är av mycket högre kvalité än originalet. Den är lättare att vrida på och låser sig inte. Dessutom har den magneter inuti bitarna som faktiskt hjälper dig att dra lagren på plats. Häftigt va?

 Leverans på 1-2 arbetsdagar
 Ett års garanti
 Skickas inom en arbetsdag
Lägg i varukorg Alternativ & mer info

Bakgrunden till Rubik’s kub

År 1974 var starten för Rubik’s kub. Den första designen gjordes faktiskt i trä av den ungerska professorn Erno Rubik. Tanken från första början var inte att det skulle bli en leksak, utan kuben skapades i pedagogiskt syfte för sina elever då Erno undervisade i design. Pusslet fick sitt stora genomslag först på 80-talet och är idag världens mest sålda leksak/pussel. Erno kallade sin kub för “Magic cube“, vilket förblev det officiella namnet fram till 1979 då Ideal Toy köpte rättigheterna till kuben och valde att patentera den under namnet Rubik’s cube.

Rubik’s kub idag

Trots att det stora genomslaget för kuben skedde på 80-talet så har den levt vidare och har sedan dess alltid funnits i händerna på pussel-entusiaster. Den första tävlingen i Rubik’s kub hölls 1982, men speedcubing blev inte en sport på riktigt förrän 2003. Speedcubing är sporten som går ut på att lösa Rubik’s kub och liknande pussel på så kort tid som möjligt. Idag har sporten växt till sig ordentligt och tävlingar drar till sig många kubfantaster världen över. På kubtävlingar använder man sig av så kallade Speedcubes eller med andra ord, snabba kuber.

Visste du att man tävlar i Rubik’s kub i Sverige? Klicka här för att läsa mer om sporten speedcubing i Sverige.

Liknande pusselTill butiken