Vem som helst kan lära sig lösa Rubik’s Kub!

Det kan vara utmanande till en början, men det är faktiskt inte så svårt att lära sig lösa Rubik’s Kub, om man vet hur man ska göra. I den här guiden vill vi lära dig lösa Rubik’s Kub, och vi har försökt vara så tydliga som möjligt så att du ska kunna lära dig så enkelt som möjligt!Guiden är i form av 28 minuter video uppdelad i pedagogiska delar. Varje video har en liten introduktion / förklaring i början, men filmerna fungerar som guide helt fristående. Du behöver inte gå igenom hela guiden på en gång, eftersom den är uppdelad i flera delar är det inga problem att lämna den när du är klar med ett steg och återkomma när du vill.Vi rekommenderar att du använder din egen kub och löser den i samband med videoguiderna. Om du inte har någon kub så kan du köpa några av de bästa kuberna på marknaden för ett mycket fördelaktigt pris i vår shop här på Cuboss.

Lär känna kuben!

Nu ska du bekanta dig med kuben och hur du gör för att få den att bete sig som du vill. Vi börjar med de olika bitarna.

Centerbitar / Mittbitar

Vi börjar med centerbitarna. Dessa bitar kan inte flyttas och ligger alltid på samma position i förhållande till de andra centerbitarna. Därför utgår lösningen från dessa bitar; man flyttar helt enkelt de andra bitarna så att de matchar med centerbitarna.

Kantbitar

Nu till de så kallade kantbitarna. De ligger precis intill centerbitarna. Varje kantbit har två färger; samma färger som centerbitarna den ligger intill. Det finns totalt tolv kantbitar. De kan flyttas, men de kan bara inta positionerna av andra kantbitar.

Hörnbitar

Till sist har vi hörnbitarna. Dessa bitar ligger på diagonalen i förhållande till centerbitarna. Varje hörnbit har tre färger; en färg för varje centerbit den ligger mot. Det finns totalt åtta hörnbitar, och de kan endast inta andra hörnbitars position.

Dragen

Nu kan vi börja med de olika dragen. För att kunna beskriva algoritmer har alla drag fått namn. I videon nedan går vi igenom alla drag som behövs för att kunna lära dig lösa Rubik’s Kub. Vi går igenom vad de heter, hur de skrivs och hur man utför dem. Det finns några ytterligare drag utöver de som visas här, men de är överkurs och används inte i den här guiden.

Testa dig själv!

Känner du dig bekant med de olika dragen nu? I videon nedan kan du testa dig själv. Se till att du kan alla drag innan du går vidare till nästa steg, det kommer hjälpa dig längre fram.

Korset

Nu kan vi sätta igång med själva lösningen av kuben. Det första du ska göra är att lösa ett vitt kors. Vi rekommenderar att du börjar lösa den vita sidan, så blir det lättare för dig att hänga med i guiden. I lösningen av korset kommer du inte behöva använda någon algoritm.

Första lagret

I den här videon får du lära dig din första algoritm! Passande nog är den första algoritmen med bara fyra drag den lättaste:R’ D’ R DVi använder den här algoritmen för att vända på hörnbitar.

Andra lagret

Nu går vi vidare till det andra lagret. I det här steget vill vi kunna flytta ner kantbitar från det översta lagret till det andra lagret utan att förstöra det vi redan har löst. De kan flyttas ner till höger eller till vänster om en centerbit. Algoritmerna lyder som följer:Till höger: U R U’ R’ – U’ F’ U FTill vänster: U’ L’ U L – U F U’ F’

Övre korset

Nu ska vi göra ett kors igen. Det gör vi med följande algoritm:F R U – R’ U’ F’Beroende på hur många gula kantbitar som redan pekar uppåt kan du behöva göra det entill tre gånger. Har du lite tur så kan ditt kors redan vara löst – då är det bara att fortsätta till nästa steg!

Fixa korset

I det förra steget gjorde vi ett kors på det översta lagret. Det ligger dock inte nödvändigtvis rätt. I det här steget rättar vi till korset så att alla färger matchar, om det behövs. Det görs med följande algoritm:R U R’ U – R U U R’Den kan behöva utföras två gånger.

Hörnbitarna

Nu är vi nästan klara! I det här steget kommer vi använda den sista algoritmen. Kuben är nästan löst, men hörnbitarna ligger på fel plats. En hörnbit ligger på rätt plats om den har samma färger som de tre närliggande centerbitarna. För att algoritmen ska fungera måste en hörnbit som ligger på rätt plats ligga mot dig till höger på kuben. Om du hittar en hörnbit som ligger på rätt plats är det bara att vrida på hela kuben så att biten ligger mot dig till höger. Om ingen hörnbit ligger rätt kan du bara utföra algoritmen en gång så kommer någon hörnbit hamna rätt.När du har en hörnbit som ligger på rätt plats till höger och mot dig är du redo för att utföra algoritmen:U R U’ L’ – U R’ U’ LNär alla hörnbitar ligger på rätt plats är vi redo att gå vidare till det sista steget, där vi ska vända dem rätt.

Vänd upp hörnbitarna

I det förra steget la vi hörnbitarna på rätt plats. Nu ska de bara vändas åt rätt håll. Som du kanske kommer ihåg från tidigare så använder vi följande algoritm för att vända på hörnbitar:R’ D’ R DDen här delen kan vara lite läskig, eftersom man rör till mycket av det man redan har löst för att vända på hörnbitarna, men om du följer videon och ser till att du slutför algoritmen varje gång så ska det gå bra!

Gratulerar!

Du har nu förhoppningsvis lyckats lösa din Rubik’s Kub! Du kan förmodligen inte lösa den själv ännu, men med lite träning kommer du kunna lösa den med bara algoritmerna, och med lite mer träning kommer du att kunna lösa den utantill. Lycka till!

När du har tagit dig igenom guiden och löst din kub börjar din nästa utmaning, att lösa kuben självständigt. Att använda en guide första gången är helt naturligt, men att lösa kuben på egen hand är en helt annan känsla. För att göra det behöver du lära dig algoritmerna utantill. Det kan vara lite svårt till en början, men med övning så kan också du! 🙂

För att hjälpa lite på traven har vi gjort en liten minneslapp där du finner alla algoritmerna som används i den här guiden. Du kan både köpa den i form av ett litet tåligt plastkort, eller om du vill ladda ner och skriva ut minneslappen för eget bruk så kan du göra det gratis här: Ladda ner minneslapp.

Om du har kört fast någonstans i guiden så kan du ta en titt på videon nedan. Glöm inte att dubbelkolla notationerna.

Är du redo för fler utmaningar?Fler spännande kuber? Till butiken

296 kommentarer på “Lär dig lösa Rubiks kub!

 1. Erik skrev:

  Hej!
  Tack, då kom jag en sväng till. Kört fast på att jag i steg 6 har fixat korset och det är två som stämmer men de sitter mot varandra. Dvs jag kan inte ha de som stämmer bort från mig och åt höger som instruktionen säger.
  Hälsningar
  Erik

  • Daniel Wallin skrev:

   Hmm, är det på steg 6 du menar? Det låter lite annars som att det kan vara steg 8 som spökar för din del, där det lätt kan bli så att den undre halvan blir helt blandad samtidigt som det översta lagret blir helt löst om man råkar göra fel. Om det nu skulle vara på steg 8 som det strular så är ett tips att alltid se till att du faktiskt gör klart hela den fyra drag långa algoritmen innan du justerar det översta lagret för att få en ny bit i lösningspositionen, förhoppningsvis så räcker det för att ta dig förbi det hindret.

 2. Erik skrev:

  Hej!
  Jag har kört fast. Har löst lager 1 och allt utom en bit på lager två. På det blå lagret mitten raden till höger så är det rött. Vrider jag kuben medsols så ser jag det röda lagret där mittenbiten till vänster är blå… Har börjat om så många gånger men jag vet inte vad jag gör för fel…
  Tacksam för en spark i rätt riktning.
  Hälsningar
  Erik

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej! Baserat på den beskrivning du ger så tror jag att den knuff i rätt riktning du behöver är det som det talas om i videon för steg 4, från 3:13 ungefär. Lycka till!

 3. Anonym person skrev:

  Hej jag älskar era kuber och har 6 stycken av dem men jag vet inte vilken som är den bästa kuben kan ni svara på det

 4. Towe Roos skrev:

  Hej, jag fastnar på näst sista steget där man ska lägga hörnbitarna rätt. Två bitar kommer på rätt plats men två bitar är alltid fel. Har gjort algoritmen flera gånger samt börjat om från början utan att det löser sig.

 5. Tindra skrev:

  Hej,
  Jag har ett problem. Jag brukar kunna lösa rubikskuben med dessa algoritmer men nu när jag ska lösa en väns går det inte. Jag har fastnat på de vita hörnen. När den vita sidan är uppåt är de andra två färgerna åt motsatt håll. Till exempel om den vita är uppåt är den gröna mot röd och röda mot grön mitt. Så är den med alla. Jag har gjort den vanliga algoritmen väldigt många gånger men det funkar inte. Jag skulle uppskatta hjälp ! 🙂

 6. Jessica sturesson skrev:

  Hej

  Jag lyckas inte med sista steget. Har testat hundra gånger och gör hela algoritmen. Finns det någon annan metod?

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej!

   Det finns många andra metoder, och variationer på metoder, men inga fler som vi lär ut här på cuboss.se. Denna metod ska dock funka fint, så om du kanske vill beskriva med utförlig text / bilder exakt vad det är som går fel så kanske jag kan hjälpa dig?

  • Kim skrev:

   Jag hade också problem med det länge. Sen såg jag Stefans kommentar nedan ” Stefan skrev:
   Kanonbra och pedagogisk guide! Med ett litet undantag, steg 8 blir lite otydligt i att en ska vrida på översta lagret snarare än att vrida på kuben. Tog mig ett antal ggr och rätt många gråa hår innan jag fattade denna del:)”

   Det framgår liksom inte så tydligt i videon. Vrid bara övre raden och håll de två undra raderna still så går det.

  • Thomas skrev:

   Hade samma problem men kom på mig själv att inte göra sista vridningen D när jag fått upp min gula bit.

 7. Lisa skrev:

  Hej och tack för den fina guiden!
  Jag kommer till ett läge i det näst sista steget där min ovansida är helt gul och hörnbitarna är åt rätt håll men på fel plats i förhållande till varandra. Skulle behöva byta plats på två av dom diagonalt ovanifrån sett. När jag vrider så att dom matchar centerbitarna så är det rätt men då stämmer inte dom andra, hoppas du förstår hur jag menar.
  Någon aning om hur jag tar mig i mål?

  • Daniel Wallin skrev:

   Hej Lisa!

   Du har råkat ut för ett specialfall, som inte riktigt gås igenom i den delen av guiden. Det algoritmen (U R U’ L’ U R’ U’ L) gör är att den cirkulerar tre stycken hörn i det övre lagret, men att det lösta hörn som du placerar fram till höger inte påverkas. Därför skulle jag i specifikt detta läge först göra algoritmen ovan från vilken vinkel som helst, och sedan helt byta hörn som du placerar fram till höger. Ska kuben gå att lösa med just denna algoritm så kan ju bara ett hörn vara på rätt plats eftersom de andra ska cirkulera, så justera överlagret tills du stöter på en situation där det bara är ett hörn (som du håller framme till höger) som är på rätt plats, sen kan du följa beskrivningen ovan.

   Hoppas det hjälper!

 8. Annika skrev:

  Jag är ny lösare, men det ser ut som att algoritmen för Fixa korset i guiden inte är samma som på Minneslappen?

 9. Sakarias skrev:

  När kommer du göra en video på youtube? Fattar att du har mycket att göra!!! Älskar dina videor. För ett tag sedan sa du att du skulle göra en video ca varannan vecka.
  Ps : Cuboss är bäääääääääääääässtt

 10. Stefan skrev:

  Kanonbra och pedagogisk guide! Med ett litet undantag, steg 8 blir lite otydligt i att en ska vrida på översta lagret snarare än att vrida på kuben. Tog mig ett antal ggr och rätt många gråa hår innan jag fattade denna del:)

 11. Benjamin. B skrev:

  Jag har nyss köpt två stycken Gan 11 M pro både i Wish.com och i Cuboss ! Den som jag k;pte fr[n Cuboss var betydligt bettre men kan ej corner cutta! Vad ska jag göra?

  PS jag har redan lubeatt och gjort kuben lösare

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det är generellt justering och smörjning som gäller. Smörjer man kuben mycket kan det faktiskt påverka corner cutting negativt. Så eventuellt kan du plocka isär kuben och torka bort smörjmedlet för att se om det blir bättre.

 12. ??. skrev:

  Hej! Steg 6 fungerar inte för mig! Jag får antingen en eller tre kantbitar när jag löst de två första lagerna och när jag utför algoritmen (F R U R’ U’ F’) så händer inget. Är min kub olöslig?

 13. Sakarias skrev:

  Kan du göra en giveaway när du fått 14 k på YouTube. Skulle vara kul !!!!
  Ps: era kuber är bäääääääääääääässtt

 14. Petter skrev:

  Hej,
  Jag har en 4×4 kub och har reducerat den till en 3×3 enligt er guide. Har löst de första 2 lagren (3 lager iom att den har 4) och skall ge mig på gula korset men har tre gula kantbitar uppåt. Enligt guiden är den då olösbar men mig veterligen har denna aldrig tagits isär och den är bara några dagar gammal. Är det ändå så att den är i olöslig position?

 15. Tim skrev:

  Kan du snälla svara det här: jag har kört fast på näst sista steget. Men jag har en kantbit löst men dem andra är inte lösta. Men en kantbit är grön, gul och orange men sidorna den e på är orange,blå och gul. Och dem anda är också fel med sidorna. Hur ska jag göra?

 16. Jag kan inte! skrev:

  Jag har lyckats att lösa min kub en gång men när jag ska försöka igen ( jag har gjort det flera gånger) så funkar det aldrig i sista steget.
  Hur ska jag göra? Mina sidor blandar liksom ihop sig även när jag slutför algoritmen…

 17. Annelie skrev:

  Hej! Jag har en fråga ang en Mirror block. De första gångerna jag försökte gick den att lösa utan problem men nu är det en bit som bara inte vill hamna rätt. Problemet är jämförbart med det tredje exemplet i din film om olösliga kuber. Alltså en av bitarna i det “gula korset” har “gula sidan” åt fel håll.
  Jag är helt säker på att biten aldrig trillat bort…
  Hjälp…

 18. Ejszher skrev:

  Spelar det någon roll om det gula inte är emot dig? Mina sista fyra hörn är på rätt plats. En sitter helt korrekt, men tre av dessa behöver vändas. Dock ser jag på videon, att du har gult emot dig. Mitt gula hamnar till höger och annan färg mot mig. Kommer sista steget fungera ändå?

  • Viktor skrev:

   Det spelar ingen roll, du utför bara algoritmen tills det löser sig. Glöm inte att göra det sista D-draget innan du går vidare till nästa hörnbit!

 19. Andreas skrev:

  Jag är på sista steget och har kört fast…tre sidor är helt ”klara” alla hörnbitar är på rätt plats på det ”gula”. Men på det gula sitter tre av färgerna på kantbitarna inte vid rätt färg…

 20. Är min kub olöslig? skrev:

  Min kub har på det gula korset alla kantbitar utom en. Min syrra kastade den i golvet och då föll den isär.

  • Arg tjej skrev:

   På steg 7 gör jag rätt men det är bara två som hamnar rätt och två som hamnar fel. Alltså färgerna på dem två stämmer inte alls med centerbitarna. Så när jag gör det sista steget passar den gula färgen men inte de andra två färgerna och det blir blandat på undersidan. Och när jag tittar på videon när man har fastnat så är det inte något som man vrider på jag måste typ ta ut dem två bitarna och sätta tillbaka dem på rätt plats.

  • Viktor skrev:

   Hej! Dubbelkolla först att du är klar med steg 6. Om steg 6 är klart och du får två korrekt och två som är fel på steg 7 så måste kuben plockas isär och byggas ihop på korrekt sätt (i löst position). Notera att det är omöjligt att få en olöslig kub på det här sättet om du inte har plockat isär kuben förut.

  • Arg tjej igen skrev:

   Jag kollade på steg 6 och gjorde helt rätt och jag gjorde steg 7 och följde algoritmen helt rätt men jag får samma resultat att det är bara två som hamnar rätt och två som hamnar fel. Ska jag ta loss dem två som är fel och byta plats med varandra för om jag gör det så skulle de bli rätt. (Det är inte min kub så jag vet inte om den har plockats isär eller inte)

 21. Nämendetlöservälsigdådå skrev:

  Hej. Jag har kikat egenom alla steg, och det verkar som guiden är komplet perfekt!
  Mvh
  Oerhört tacksam person! 🙂

 22. rose skrev:

  hej
  det går jätte dåligt eftersom min kub var blandad när jag började och jag får inte till alla rutor som de är på videon. Hur ska jag göra ? Ska jag få till de som de är på videon innan jag börjar ?

 23. Martin skrev:

  Hej igen Viktor. Jag försökte mig på att göra så jag har en röd i mitten och sen en vit ram runt den, grön i mitten med blå ram runt etc och följer jag dessa algoritmer får jag inte riktigt till det i slutet. URU’L’ UR’U’L, det blir två bitar som aldrig faller på plats riktigt. Lyckades få till det när jag bara latjade med kuben och sen tänkte jag styla lite och visa frun haha. Finns det något bra sökord man kan söka på för att få fram kub mönster eller vad man ska kalla det.

 24. Wati skrev:

  Tack för att du delar med dig. Följde steg för steg och jag lyckaded hela vägen till slut. Fick börja om två gånger vid sista steget. Men det gick med mycket tålamod och konsentration.

 25. Martin skrev:

  Riktigt bra guide. Har hjälpt helt att lösa den, nu kan jag lösa den på under 2 minuter ( slow jag vet) nu jobbar jag på att förstå vad dragen gör 🙂 Börjat titta på f2l guiden också men det känns som överkurs att lära sig alla cfop algoritmer om man inte rustar för tävling?
  Sant eller falsk?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Det beror lite på vad du är ute efter. Men det går definitivt att lösa kuben på under 1 minut med hjälp av nybörjarmetoden. Framförallt gäller det att använda sig av bra fingertricks, sedan finns det “genvägar” som du kan lägga till i nybörjarmetoden för att lösa den ännu snabbare. Den här videon tror jag kan vara av intresse: https://www.youtube.com/watch?v=VBl0qSvavnw

  • Martin skrev:

   Visst vill man blir snabbare och mer flyt i “speed” kubandet 😛 Härligt, ska kolla in den direkt 🙂 stort tack igen!

 26. Skånepågen skrev:

  Hejsan!
  Först av allt, tack för en väldigt bra o förståelig guide!
  Har bara en fråga… har fastnat på steg 4 där alla centerbitarna skall vara på rätt ställe, har dom på rätt ställe men färgerna ligger “på fel” håll. Ska man lägga upp dem först för att sedan vända ner dem igen”på rätt håll”? Eller är det bara att upprepa tidigare notationer för att lösa problemet?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej!
   Som nybörjare kan du lösa det genom att ta upp den till översta algoritmen och sedan lägga ner den korrekt. (För att ta upp den använder du samma metod som vid 3:30 i videon).
   Vill man göra det lite mer avancerat så kan man lösa det på andra vis, personligen så gör jag detta för att lösa fallet; Först så ser jag till att jag har biten som jag vill vända på – på höger sida. Sedan gör jag: (R’ F R F’) (R U’ R’ U) (R U’ R’ U2) (R U’ R’) Det är ganska många drag, men går att utföra riktigt snabbt med hjälp av fingertricks.

  • Viktor Strindell skrev:

   Den vanligaste anledningen till att man kör fast på steg 8 är att man glömmer det sista draget i algoritmen R’ D’ R D när man ser att hörnet hamnar korrekt på det översta lagret.

  • Tom skrev:

   jag kom på vad det var som var fel istället för att byta plats så att den nya biten skulle vara till höger så vände jag på kuben som gjorde den olöslig. Men den här guiden var jättebra för nu kan jag alla algoritmer utantill så tack för all er hjälp på cuboss

 27. Hanna skrev:

  Hur ska jag göra för att förstå steg 4? Jag förstår inte hur ni menar med att ”den ligger på höger sida då ska den alltså ligga på den högra sidan”

 28. Per skrev:

  Hej! Jag hamnar i sista steget utan problem, där har jag två hörnbitar som är på rätt plats men felvridna. Jag kör den sista enkla algoritmen (jag gör inte fel och glömmer inte sista draget…) efter ett tag ligger biten rätt men resten av kuben är fel. Jag fortsätter med algoritmen och efter ett tag är biten tillbaka och kuben identiskt med utgångspositionen. Jag har hamnat i detta läge säkert 100 ggr och det blir samma sak varje gång. Det är supermystiskt. Vad kan det bero på?

 29. Förstakubenvid34 skrev:

  Fick en utmaning och efter ett par försök så har jag löst min första kub. Tack för mycket pedagogiskt upplagda videor. 🙂

 30. Jessica skrev:

  Superbra guide. Har alltid velat lära mig kuben och nu är jag en god bit på väg. Tack för en tydlig och pedagogisk guide!

 31. Nelly skrev:

  Jag har en helt annan position på steg 5. Jag har tre kantbitar uppe. Asså typ som ett T . Saknar bara en. Men i videon säger du att så kan man inte ha fått det. Vad gör jag för fel?

  • Viktor Strindell skrev:

   Om de två första lagren är helt lösta och du får det fallet på det sista lagret så är kuben i en omöjlig position. Kuben måste ha plockats isär och blivit hopbyggd på fel sätt. För att lösa det behöver du plocka ut den sista kantbiten och sätta in den igen så att det gula pekar uppåt. Som nybörjare skulle jag faktiskt plocka ut alla bitar på översta lagret och lägga dem i löst position. Anledningen till detta är för att du troligen har någon annan bit som är fel också och därmed kommer du stöta på problem längre fram igen. Från löst position kan du blanda om den och den kommer att vara löslig igen.

 32. Albin skrev:

  Får en cornertvist varje gång på steg 7, vilket innebär att jag inte lyckats gå vidare till steg 8. Hur löser man det?

  • Viktor Strindell skrev:

   Om det bara är en gul kantbit som pekar uppåt så har du en olöslig kub. Det beror på att du har plockat isär den (eller att den poppat) tidigare. Lös det genom att plocka isär bitarna och bygga ihop kuben till löst position.

 33. rubiks_kub skrev:

  i steg 8 blev den gula sidan färdig men resten av kuben förstördes jag har försökt flera gånger från början men det funkar inte =( jag är säker på att jag har har slutfört hela algoritmen. vad är fel?

 34. [email protected] skrev:

  Hej Viktor!
  Tack för guiden. Allt har gått bra fram till steg 7. Jag har ett gult kors och de två hörnbitarna gul-röd-grön och gul-blå-röd ligger på rätt plats. Jag har utfört algoritmen med en rätt hörnbit till höger ca 30 gånger. Men fortsatt så ligger grön-gul-orange och blå-gul-orange fel. Vet du varför och hur jag kan lösa detta? Blå-gul-orange ligger mellan grön o orange och grön-gul-orange ligger mellan orange och blå.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Först kan du dubbelkolla att du har gjort klart steg 6. Du kan nämligen inte ha två hörnbitar som är rätt och två hörnbitar som är fel på steg 7 om du gjort alla steg tidigare korrekt. Om du har plockat isär kuben och byggt ihop den inkorrekt så kan den vara olöslig på grund av det. I så fall behöver du plocka isär den och bygga ihop den i löst position. Därefter kan du lösa den normalt.

 35. Borgen skrev:

  Assssååå
  Varje gång när jag ska göra steg 8 så fucka kuben bara och jag måste börja om tills jag kommer till steg 8 igen och håller på så hela tiden. Jag gör ALLA dragen Ri DI R D och vider den som är högst uppe till höger.

  SNÄÄÄÄLLA SVAAARA

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Jag tror att du missar sista draget i algoritmen när du ska byta till nästa hörnbit. Alltså, du repeterar algoritmen R’ D’ R D fram till att biten i fokus hamnat åt rätt håll. Biten i fokus kommer att hamna åt rätt håll efter bara gjort R’ D’ R, du måste fortfarande göra sista D-draget innan du byter till nästa hörn.

 36. Kub skrev:

  Varje gång jag är på steg sju så lyckas jag alltid att få två sidor “klara” så när jag kommer till 8 förstörs allting. Vad ska jag göra?

  • Viktor Strindell skrev:

   Om allt förstörs på steg 8 gissar jag att du missar att göra sista draget i algoritmen (steg 8). Alltså att du inte gör D innan du byter till nästa hörnbit.

 37. Pontus Jonäll skrev:

  Hej! Mycket intressant att du använder andra algoritmer än Youtube profilen jag lärt mig från. Försöker klura ut hur man löser kuben med så några drag som möjligt. Tänkte höra om du vet något om vad som är snabbast, tänker att världsrekordet är 4,72 om ja minns rätt, detta är ju inte bara snabbhet utan mest teknik. Så vad är den snabbaste vägen?
  Mvh Pontus

 38. Ronja skrev:

  Jag gör allt till steg 7. Men i steg 8 förstörs allt. Vad gör jag för fel? Jag har sett att det jag kan ha vridit min kub men jag förstår ej hur jag ska kunna vrida tillbaka den

  • Viktor Strindell skrev:

   Det verkar inte som att du har gjort sista steget då. Alla hörnbitar ska vara på rätt plats i steg 7. I steg 8 får du lära dig hur man permuterar dem.

 39. Karin skrev:

  Hej!
  Jag har löst allt till sista steget och när jag får upp alla gula så är det andra sabbat…varje gång jag kommer till sista steget har jag alla gula upp utom 2.
  När jag får upp de två är allt annat borta.. vad gör jag för fel.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Karin,
   Min gissning är att du missar sista draget i algoritmen (R’ D’ R D). Det gula klistermärket kommer att peka uppåt på det tredje draget i algoritmen, men alla fyra drag måste ändå utföras för att de andra två lagren inte ska blandas om.

 40. Dagus skrev:

  Hej! Jag har gjort allt till steg sju men jag lyckas bara få ett hörn rätt och det gjorde jag när jag gjorde om dragserien två ggr så som du sagt i de tidigare kommentarerna men sedan kommer jag inte vidare, De hörnen ligger på fel plats. ver du hur jag ska göra jag har försökt i ungefär 40min nu

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej. Om du har ett hörn rätt så ska du inte alltid göra algoritmen två gånger. Gör algoritmen en gång, sedan kollar om allt är rätt, om det inte är det så gör du algoritmen en gång till. Gör du algoritmen tre gånger så har du gått ett varv runt och kuben kommer se exakt likadan ut som tidigare.

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Astrid. Det går att sakta ner videoklippen om du skulle vilja göra det. Nere till höger på videon så finner du ett kugghjul, klicka på det och sedan på snabbhet. Där kan du välja hastigheten.

 41. ida skrev:

  tror det är något fel på min kub för jag gör steg 7 exakt som det står och sen på steg 8 så jag jag den där korta algoritsen tills den gula är uppåt men då är hela resten av kuben förstörd 🙁 gör jag något fel????

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Om resten av kuben blir blandad så gör du något fel. Det är lite svårt för mig att säga vad som går snett just i ditt fall, men ett vanligt misstag på sista steget är att man skippar det sista draget i algoritmen. Hörnet som du ska vända på kommer att bli vänt så att gult är uppåt när det är ett drag kvar i algoritmen. Se till att du gör det sista D-draget innan du går vidare till nästa hörn.

 42. Alma Lindqvist skrev:

  Allt gick bra till steg 8 och nu är det bara den gula sidan som är löst och alla andra är utspridda. Måste jag börja om nu?

 43. Catarina skrev:

  Jag har försökt flera gånger men får inte till det, allt går fint till sista steget. Nu sitter jag med en kub som i princip är löst men fyra bitar sitter fel. Hela vita och gula lagret är korrekt men gul/röd och gul/orange samt gul/blå och gul/grön kantbit skall byta plats. Är det bara att göra om?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej Catarina. Kantbitarna ska redan vara lösta sen steg 6. Du måste ha gjort något fel. Du behöver inte göra om hela kuben, gå tillbaka till steg 6 bara och se till att du får kantbitarna på rätt plats. Sen kan du gå vidare som vanligt. Lycka till!

 44. Lisen skrev:

  Hej!
  Tack för bra instruktioner!
  Jag lyckades redan i steg 7, och var inte alls beredd på det – visste ju att steg 8 väntade när jag plötsligt såg att kuben var löst!

  • Viktor Strindell skrev:

   Vad roligt, kul att du lyckats lösa den! Jag hade faktiskt också lite tur och behövde inte göra alla steg när jag löste kuben första gången, blev riktigt förvånad jag med 😉

  • Lisen skrev:

   Ja, jag är superglad att jag grejade den! Ska göra flera gånger. Kul att du varit med om samma sak.

 45. trd skrev:

  Hur vänder du på en bit i korset på sista lagret om den ligger mot rätt centerbit,hittar ingen beskrivning för detta moment!

  • trd skrev:

   Jag igen! jag missade ett moment,såg nu hur man sulle göra.det är 35 år sedan man gjorde kuben sist så jag lite ringrostig.

 46. Omöjligt! skrev:

  Jag gör rätt och allt stämmer tills sista steget. Där blir alla färger på kuben i en röra och det går inte att lösa. Jag tror att jag gör rätt hela tiden.
  Är det något litet steg som jag kanske råkar missa?

  • Viktor Strindell skrev:

   Om du gör allt rätt fram till sista steget så är det troligtvis kuben det är fel på. En Rubik’s kub kan bli olöslig om bitarna inte ligger på rätt plats. Att bitarna har hamnat fel kan bero på att man råkat vrida på ett hörn eller att kuben fallit isär och att man sedan byggt ihop den i fel position. Om du klarar det näst sista steget så är det troligtvis bara ett hörn som har vridit på sig. Så när du kommer till sista steget kan du bara ta tag i hörnen och vrida om dem så att kuben blir löst. Sedan kan du blanda om den och nästa gång ska det gå bra att lösa den.

 47. Tjej som undrar? skrev:

  Hej har fått en kub från Kina i julklapp. Jag har kunnat lösa kuben ett bra tag nu och slog mitt rekord på julafton med kuben jag fått. Dagen efter lyckades jag inte lösa den hur jag en gjorde. Gick in på flera sidor och följde stegen långsamt men alltid på det sista steget så blir det fel. Är det jag som gör fel eller kan det vara fel på kuben?

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Kuben är troligtvis olöslig då. Att du får problem vid sista steget beror troligen på att en hörnbit har vridit på sig. När du kommer till sista steget så kan du bara ta tag i hörnbitarna och vrida på dem med fingertopparna. Det är troligtvis ganska lätt att göra på din kub eftersom det redan har hänt dig utan att du märkt det.

 48. Jiri Selegård skrev:

  Helt otroligt hur lätt det går med rätt guide! Att ha haft KUBEN i några decennier med omöjligt uppgift att få till det? Det ska till barnbarn innan man tänker till med hjälp av Internet och rätt sida med eldsjälar. Stor TACK!
  Jiri

 49. Sanna skrev:

  Hej! Finns det någon kurs, workshop eller liknande i Stockholmsområdet som du vet om om man vill få en mer hands-on-genomgång av att lösa kuben? Jag är ganska bra på det “vanliga” sättet att lösa den och skulle vilja lära mig de mer avancerade sätten, men vill ha mer än en video till hjälp.

  Tack på förhand!

  • Viktor skrev:

   Hej Sanna. Vad jag vet så finns det inget sådant. Du skulle kunna fråga i facebook-gruppen “Speedcubing Sweden”. Det kanske finns någon där som kan hjälpa dig.

 50. Jonas skrev:

  Jättebra guide. Nu har jag lärt mig stegen utantill och börjar klara kuben utan att göra fel. Vad är en bra tid med denna metod? 2 min 18 sek är mitt rekord nu. Ska börja med speed-lösningar snart.

  • Viktor skrev:

   Hej! Tack, och bra jobbat! Med en bra kub och med lite fingertrick så kan man faktiskt komma ner under 1 minut med denna metod. Men jag ser ingen nackdel i att gå vidare till nästa metod när man känner att man kan allt som denna metod har att erbjuda.

  • Viktor skrev:

   Det finns genvägar till nybörjarmetoden som du kan ta en titt på först. När du kan dem så skulle du kunna gå vidare till keyhole. Kubskolan har bra guider på detta.

 51. Robin skrev:

  Fantastisk guide! Efter 4 dagars hårt och frekvent jobbande löste jag äntligen min första kub! Att förstå det andra lagret var svårt framtill idag! Tack Cuboss och tack för er suveräna leverans. Ligger i sängen med displayen som lyse och följer algoritmer med min första kub : Moyu Aolong V2 (stickerless). Kysst trodde aldrig att jag skulle lyckas! Å kan jag så kan vem som helst. Lycka till å ge inte upp! Mvh Robin

 52. En glad nybörjare skrev:

  Har alltid trott att man måste vara super-smart för att kunna lösa en rubiks kub, tack vare denna jättebra guide så kan jag nu äntligen lösa själv! 🙂 Tack så mycket, bra jobbat!

 53. Hossein skrev:

  Hej.
  Jag gör allt rätt till sista steget men oavsett hur noga jag upprepar sista steget blir ändå inte rätt. Vad gör jag för fel?

  • Viktor skrev:

   Videoguiden är anpassad för alla olika slags blandningar. Kuben kan blandas i 43 252 003 274 489 856 000 olika positioner, så det är troligen ingen som har exakt samma blandning som den i videon.

  • Andreas skrev:

   Det är helt omöjligt att bua tex gul mitt bit mot grön mitt bit. Eller Gul i en hörn bit med vit. Så hur många kombinationer finns det???

 54. Rikard A skrev:

  Nu har jag kollat igenom alla guider och kan lösa kuben. Tack så EXTREMT mycket! Letade efter bra guider i typ 4 timmar och hittade denna som var riktigt riktigt bra! Ännu en gång TACK!

 55. Liza skrev:

  Jag har börjat om allt 🙂 men nu är jag fast vid 7an igen, jag behöver hur man ska veta att det man har gjort är rätt. Alltså jag väljer först en hörna som har rätt färger men ändå sitter fel alltså tex grön orange och gul som sitter omringad av samma färger men fel ordning, men när jag gör algoritmen så blir det som sagt inga problem/fel på vita sidan samt de två raderna över men hur ska jag veta när biten sitter fel? Alltså om jag behöver göra om algoritmen eller inte?

  • Viktor skrev:

   När du har en som är rätt precis som du beskriver så är det bara att vända på kuben så att du har den på höger sida. Sen är det bara att göra algoritmen. Om de andra inte blir lösta då så får du göra det en gång till, annars är du klar och kan gå till steg 8.

 56. Liza skrev:

  Jag började helt enkelt om från steg ett och nu är jag över steg 4 men nu är jag fast vid steg 7 vilket folk oftast gör. Jag gör om det ni säger och det blir aldrig någon hörna som blir rätt, sen förstörs inte de andra raderna (vita sidan och de två raderna över). Vad ska jag göra, och vad är mitt misstag?

  • Viktor skrev:

   Om ingen hörnbit är på rätt plats och du utför algoritmen kommer alltid minst en av hörnbitarna att hamna på rätt plats. Det spelar ingen roll hur det översta lagret är vridet första gången du gör algoritmen.

   Eftersom de första två lagerna som du löst inte blir omblandade när du utför algoritmen så antar jag att du gör den korrekt. Därför är det enda jag kan tänka mig att du missar biten som är på rätt plats.

 57. Liza skrev:

  Hej! Jag har gått efter dina beskrivnings och kom ända fram till steg 4 sedan när jag vände cuben och skulle köra nästa drag osv så insåg jag att i eran kub hade ni redan ett rad alltså att hela vita sidan var avklarad sedan driekt under fast det också 4 rader klarade ( 3rutor längst upp av samma färg på alla 4 sidor) fråga är, behöver jag börja om och se till att jag har dessa rader eller kan jag fortsätta med detta steget alltså steg 4?

 58. Steve skrev:

  Tack för en mycket bra beskrivning! Bra och pedagogiskt upplägg. Det svåraste tyckte jag var det sista steget, där gick jag bet några gånger! Jag var väl för ivrig, men att vrida det övre lagret i det läget missade jag. jag roterade hela kuben istället…

  • Viktor skrev:

   Du har nått ett omöjligt fall på kuben. Troligen har du råkat vrida på ett hörn någon gång eller så har du byggt ihop den inkorrekt efter att den har poppat. Ta bara tag med fingrarna runt hörnet och vrid till det.

 59. esey skrev:

  hur gör man om man får en röd bit över den orangeacenterbiten, en orangeabit över den blåacenterbiten, en blåbit över den röda centerbiten, men grön blev rätt.
  snälla hjaälp mig.eller måste jag börja om

  • Anton skrev:

   Om jag har förstått dig rätt så är det precis det problemet som man fixar i steg 6, fixa korset. Jag kanske har missförstått, vilket steg är du på?

 60. Theo skrev:

  Hej! Vi har problem med den sista algoritmen. Alla hörn bitar ligger rätt utom en. Får inte till det ändå!!

  • Viktor skrev:

   Hej! Det fall du beskriver kan inte uppstå på en 3×3 kub. Anledningen till att ni har ett omöjligt fall är troligen att ni någon gång har råkat vrida på ett hörn (det är ganska lätt hänt med en speedcube). Ta bara tag i det sista hörnet och vrid till det.

 61. Fru Ketchup skrev:

  På order av sonen (7,5 år) inköptes en kub igår och vi började direkt göra ett tappert försök att lösa den. Med gemensamma krafter och hjälp av denna suveräna beskrivning lyckades vi. Tusen tack!

 62. Karin skrev:

  Jag har gjort steg 3 och hela vita sidan är klar, det stämmer även med dom blå och orangea bitarna. Problemet är att på den gröna och röda sidan sitter bitarna i ett schackrutsmönster, alltså
  [grön][röd][grön]
  [röd][grön][röd]
  Hur ska jag göra för att lösa det?

  • Karin skrev:

   Mönstret ser ut så här:
   [grön] [röd] [grön] [röd] [grön] [röd]
   [ … ] [grön] [……] [……] [ röd ] [……]

  • Viktor skrev:

   Hej Karin! Om jag har förstått det rätt så ser din kub ut i stil med det här: http://prntscr.com/a7o636
   Om så är fallet så har du gjort korset fel från början. Då behöver du gå tillbaka till steg 1 och göra om korset så att det blir rätt. Eftersom blå och orange redan är rätt så kan du låta det vara. Byt bara plats på vit-röd och vit-grön kantbit i korset.

 63. Olof skrev:

  Hej jag är på steg 4 men jag har ingen blå och orange kantbit påmdet översta lagret. Den mellern de grön orange lägret

  • Viktor skrev:

   Hej! Lägg ner en annan bit mellan det grön-orangea lagret. Då kommer kantbiten som ligger där att flyttas upp till det översta lagret. Om du lägger ner den grön-orangea kantbiten mellan det grön-orangea lagret så får du två flugor i en smäll 😉

 64. Peter skrev:

  Nu har jag alla bitar utom en på plats i 3×3 kub. En hörnbit i det översta lagret är fel orienterad . Jag behöver vrida det gula klistermärket uppåt. Hur gör jag det?

  • Viktor skrev:

   Hej! Om du bara har en hörnbit som är felorienterad så är din kub i en omöjlig position. Detta kan bero på att du har plockat isär den och sedan byggt ihop den inkorrekt. Om du har en speedcube så är det inte så svårt att vrida på ett hörn, ta bara fingrarna och vrid till den. Du kan ha råkat vrida på ett hörn under din lösning.

 65. Heidi skrev:

  Jättebra videos!!! Nu har jag löst sonens kub två gånger efter att pappa varit och pillat på den Tack för hjälpen!

 66. ÖUlf skrev:

  Jag har nu lärt mig hela rasket utantill men råkade ut för en ganska farlig fälla. Efter ett 20-tal lyckade lösningar hamnade jag i en situiation då det helt enkelt inte gick att lösa kuben. Jag började allt långsammare och långsammare gå igenom stegen och insåg, efter 14 misslyckade försök att något var fel i det sista steget.
  Det visade sig att jag hade fått en “corner twist”. Något jag verkligen trodde bara drabbade speed-cubers och inte folk som mig, som löser den enligt denna nybörjar-guide på 3 minuter.
  Så tag varning nybörjare. Corner twists kan tydligen drabba oss med 🙂

 67. Ulf skrev:

  Hej. Jag håller just på att nöta in algoritmerna i huvudet och kom på mig själv med att inte ha en aning om vad de egentligen gör. Alltså vad som egentligen får “fru ruf” att skicka upp alla bitar i undre korset. Skulle du rekommendera att man försöker sätta sig in i det eller är denna guiden mest en språngbräda mot de snabbare metoderna som beskrivs i speed cubingavsnitten? Lustigt att min 35 år gamla kub plötsligt blev intressant igen. Har dock beställt en bättre av er nu ☺

  • Viktor skrev:

   Kul att du börjar komma igång med kuben! 🙂 Den här guiden är konstruerad för att vara den simplaste metoden att lösa kuben på. Att förstå allt som händer som nybörjare kan vara riktigt svårt. Jag tycker inte att du behöver lägga ner någon energi på att förstå algoritmerna ovan om du ändå har tänkt lära dig mer avancerade metoder i framtiden. När man lär sig CFOP löser man kuben mer intuitivt och lösningen blir inte längre beroende av memorerade algoritmer. Oftast använder man bara algoritmer för det sista lagret.

  • Ulf skrev:

   Tack så mycket för svaret då fortsätter jag på min inslagna kurs. Märkligt svårt att få algoritmerna för andra lagret att fastna

  • Viktor skrev:

   Din orangeblåa kantbit ligger nog på det andra lagret i så fall. Kolla från tiden 3:10 och framåt i videon för att se hur man får upp en kantbit från andra lagret till det översta lagret.

 68. Lisa skrev:

  Jättebra guide. Nu har både jag och sonen lyckats lösa kuben. Nu är det på kortast tid som gäller. Tack för hjälpen.

 69. Jonathan skrev:

  Ni säger att alla bitar ligger på rätt plats i slutet av avsnitt 7 men det är bara en av dom fyra hörnbitarna som ligger rätt och jag har gjort som i videon vad ska jag göra?

 70. fattar ingenting!!! :( skrev:

  spelar det någon roll om kuben istället för att ha fyra bitar på rad har fem altså 5*5 kub?
  hur vet man vilket som är en kantbit när min kub har en extra kub på varje rad eller vad man ska säga…
  ps: behöver hjälp för jag fattar inte äns steg ett… 🙁

  • Viktor skrev:

   Det är inget fel på din kub, gör bara algoritmen utan att ha ett hörn på rätt plats så kommer något hörn att hamna rätt. Därefter kan du göra som i videon. 🙂

  • Richard skrev:

   Men snälla uttrycket motsols vad fasen är det? och viljen vetenskaplig organisation har myntat det, förutom er lågstadie lärarinna.
   Jag har sjöbefäls grad och utbildar och ber dig förklara var motsols är om jag står med nosen mot söder och med nosen mot norr… då får du två vittskilda riktningar. vilket inte är din mening eller? Om du hade hänvisat till uttrycket moturs hade du och alla fått rätt riktning.

  • Anton Strindell skrev:

   Hej Richard!
   Uttrycken med-och motsols refererar ju till hur solen rör sig på himlavalvet sett från det norra halvklotet. Jag håller med om att det inte är den optimala benämningen, men så konstigt är det väl inte ändå. Medsols = medurs, motsols = moturs. Man kan ju tänka sig ett solur, om man har svårt att hålla koll på dem 🙂

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *