SM i Rubiks kub 2024 nu avklarat!

rubiks-kub-sm-2024-final

Den gångna helgen gick SM i Rubiks kub av stapeln i Sala, Västmanland. Det blev tre hela tävlingsdagar fullspäckade med tävlande i de 16 officiella WCA-grenar som arrangerades, samt massor av trevlig gemenskap däremellan.

Vi på Cuboss hade återigen chansen att sätta upp en pop-up-shop och sälja kuber i olika modeller och storlekar. Det är alltid lika kul att träffa er och vi är glada över uppskattningen som visats från de som fått prova på olika speedcubes, något som annars inte är helt lätt när vi i grunden driver e-handel. Vi vill därför särskilt tacka alla som kikade förbi vårt bord under helgens gång!

Rent tävlingsmässigt bjöd årets SM upp till väldigt spännande tävlingar i olika grenar. De 179 närvarande deltagarna tävlade i allt från att lösa den klassiska Rubiks kub (3×3) till att lösa en 5×5-kub med ögonbindel. Inkluderat tävlingen i att lösa Rubiks kub med minst antal drag (som hölls på flera platser i landet redan söndagen innan) delades 17 SM-titlar ut under söndagens prisutdelning. Ett särskilt grattis riktar vi till William Jensen, som för andra året på raken vann medaljligan med sina 8 SM-medaljer!

SM-helgens höjdpunkt är dock alltid finalen i Rubiks kub. Den hålls i så kallat “head to head”-format, där två deltagare åt gången får göra alla sina fem lösningar framför publiken tills alla kvalande 16 finalister har tävlat klart. Årets SM-final blev den överlägset jämnaste vi någonsin sett. Hela fem deltagare slutade med en snittid inom 0.23 sekunder från varandra. På pallen var det ännu jämnare, där Emanuel Schelin knep tredjeplatsen med ett snitt på 7.85 sekunder över fem lösningar. Tvåa blev förra årets vinnare, Dante Wallin Arvidsson, med ett snitt på 7.78 sekunder.

Det räckte dock inte för att slå årets Svenska Mästare, Alve Carlqvist! Han lyckades hålla nerverna i styr och slog till med ett personligt rekord i finalen med hans snitt på 7.77 sekunder – en ynka hundradel blev alltså skillnaden mellan 1:an och 2:an. Vi graturlerar Alve till segern, och SveKubs storvinst på 7500 kr! Hela finalen stremades på Youtube och finns att titta på här.

alve-carlqvist-intervju Alve Carlqvist (höger) intervjuas av Linus Thyberg (vänster) efter vinsten.

Mer om SM kan du läsa exempelvis på tävlingens WCA-sida. Om du också blir sugen att tävla i Speedcubing (att lösa Rubiks kub och liknande pussel på tid) så kan du se en lista över alla kommande kubtävlingar i Sverige här på vår hemsida.

SM i Rubiks kub 2024 nu avklarat!

Den gångna helgen gick SM i Rubiks kub av stapeln i Sala, Västmanland. Det blev...

Eryk Kasperek krossar världsrekorden i Clock!

Efter lång tid av tight kamp så krossade Eryk Kasperek världsrekorden i speedcubing-grenen Clock i...

Han blev först i världen med 2×2-snitt under 1 sekund – för att sedan bli av med det igen

Yiheng Wang blev först i världen med ett snitt på under en sekund - för...

1 Comment

Svenskt rekord i blindlösning – 15 sekunder!

Rivalerna Jakob Gunnarsson och Daniel Wallin slåss återigen om hundradelarna för det svenska rekordet i...

Cuboss Open 2024 är nu annonserad!

Cuboss Open 2024 Efter den succé som den senaste upplagan blev har det alltid varit...

Yiheng Wang sänker sitt egna världsrekord till 4.48 i Rubiks kub snitt!

Endast nio år gamla underbarnet Yiheng Wang har lyckats sänka sitt egna världsrekord i Rubiks...

Max Park krossar världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder!

Max Park har lyckats krossa världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder....

Rubik’s Kub-SM 2023 i Kalmar

Årets kub-SM gick av stapeln i helgen i försommarvarma Kalmar. Tävlingarna pågick i dagarna tre...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *