Smörjning av 3×3-kuber

Lubes, Tools and Cubes

I slutet av augusti la vi till en ny tjänst som går att välja till som extraval till 3×3-kuber, nämligen smörjning. Hittills har det blivit mycket populärt, och ungefär en tredjedel av alla som beställer en 3×3-kub väljer till smörjning, vilket är mer än vi väntade oss!

Tanken bakom smörjningstjänsten är i grund och botten att den som köper en kub ska få en bättre upplevelse av kubens prestanda. Utöver det så blir kuben oftast tystare, och känns lite bättre i händerna under lösningar. En annan fördel är att den som inte har provat på smörjmedel till kuber enkelt kan testa det. Då kanske det blir lättare att bestämma sig för om man vill skaffa sig eget smörjmedel till sin kub eller inte.

Det vi har gjort är att vi har testat olika kombinationer av smörjmedel i olika kuber för att komma fram till vilka kombinationer av smörjmedel som passar bäst till olika kuber. Testerna har varit mycket intressanta! Till att börja med kan man ju tänka sig att det borde räcka med bara ett smörjmedel, varför behöver man flera olika? Svaret på frågan är helt enkelt att alla smörjmedel har olika egenskaper, och då kan man behöva kombinera dem för att uppnå resultatet man är ute efter. Till exempel är Lubicle Silk ett smörjmedel som gör kuben väldigt len i känslan, och Luboss Drive är ett smörjmedel som räcker länge i kuben och gör den snabb. Tillsammans får man en bra kombination av prestanda och en skön känsla i kuben.

Nästa fråga vi ställde oss är, kan man köra med samma kombination av smörjmedel till alla kuber? Vi testade. Svaret är nej! I alla fall om man vill få optimal prestanda och känsla i kuberna, och det är vi så klart ute efter!

Det finns några anledningar till varför man kan behöva olika smörjmedel till olika kuber, här är några av dem:

  • Kuber tillverkas i olika typer av plast, och den inre strukturen i kuberna varierar. Till exempel har många av GAN’s kuber så kallade “honeycomb-ytor”, vilket gör att smörjmedel beter sig på ett annorlunda sätt.
  • Ljudnivån på kuber varierar stort. Till exempel så är Tengyun-serien från Dayan väldigt tysta och mjuka i känslan direkt ur lådan, medan GAN 356 XS klickar lite mer. Då behöver man inte smörjmedel som gör kuben mjukare och tystare till Tengyun, snarare vill man bara göra kuben snabbare. Och till GAN XS som är en väldigt snabb kub kanske man bara vill få den lite tystare och mjukare.
  • Många kuber har redan lite smörjmedel i sig direkt ur lådan. Om det är ett dåligt smörjmedel kanske man vill torka bort det helt och applicera något annat. Eller så kanske det smörjmedlet som redan finns i kuben passar bra med vissa smörjmedel, och sämre med andra.

Så vi har helt enkelt testat oss fram och hittat kombinationer som fungerar bra. Vi har inte testat på alla kuber i hela vårt sortiment ännu (vi har i skrivande stund 67 olika 3×3-kuber!), men utvecklingen fortsätter.

Nästa steg är att erbjuda smörjning även på 2×2-kuber, och i framtiden blir det nog tillgängligt till fler pusseltyper.

P.S: Ordet “smörjmedel” förekommer 16 gånger i det här inlägget!

Cuboss Open 2023 & resultat

Hej allesammans! Nu har några dagar gått sedan Cuboss Open 2023, så det är dags...

Tillbakablick i Black Week & Julklappsprojektet 2022

I vårt specialprojekt “Cuboss Mosaic” placerades det ut totalt 1 570 pixlar av 83 användare....

Cuboss Julklappsprojekt 2022

Vad roligt att du har hittat vårt julklappsprojekt! Kuber är perfekta julklappar till barn i...

Dagen efter SM i Speedcubing 2022

I helgen gick 2022 års Svenska Mästerskap i speedcubing av stapeln! Det blev en intensiv...

Daniel Wallin börjar på Cuboss

Vi är glada att berätta att Daniel Wallin har anslutit till teamet här på Cuboss!...

6 Comments

Ett nytt sätt att träffa andra Speedcubers

Vill du hitta nya kubintresserade vänner? Idag släpper vi en plattform där du kan socialisera...

2 Comments

Vi ombildar företaget till Cuboss AB

Tack för ännu ett fantastiskt år! 2021 har varit ett starkt år för oss och...

Bästa kuberna (Speedcubes) 2021/2022

Vi har haft ännu ett bra år med många nya fantastiska Speedcubes. Nedan följer vår...

En kommentar på “Smörjning av 3×3-kuber

  1. Elliot Carl Edvin Johnsson skrev:

    Hej! Jag köpte en dayan TengYun M ungefär i januari någon gång, den kändes väldigt skön och speciell i början men med tiden har den blivit väldigt torr och låter väldigt mycket nu, har smörjet den men det hjälper inte, vet du något som kan hjälpa mig att få tillbaka den till den bra kuben den va förut? Mvh Elliot Johnsson

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *