Speedcuber Spotlight: Lukas Noel

lukas-noel-spotlight

Vem är Lukas Noel?

Lukas Noel är en 15-årig speedcuber och cubing-youtuber från Södertälje. Han fick först upp ögonen för cubing i 2016 och har nu löst kuber i nästan fem år. Idag är han rankad nummer 27 i Sverige på snabblösning av Rubik’s Kub.

Utöver sina prestationer i kubtävlingar driver han även sin egen YouTube-kanal med fokus på speedcubing. Med sin passion för skapande lägger han stor vikt på kvalité, vilket återspeglas i kanalens innehåll som varje vecka växer och förbättras.

Vi på Cuboss har samarbetat med Lukas på olika sätt sedan 2019 och vi är även sponsor för YouTube-kanalen. Här vill vi ge en inblick i hur det kan se ut när man blir en speedcuber.

Hur började allt?

Lukas fick upp ögonen för Rubik’s kub genom att en kompis tog med kuben till skolan. Efter att ha införskaffat sin första Rubik’s kub lärde han sig hur man löser den via YouTube. Lukas berättar i en video att det tog honom ca fyra timmar att lära sig att bemästra kuben. Den första lösningen tog fem minuter, och sen var han igång! Nu började den roliga utmaningen att börja slipa ned lösningstiderna.

Tävlingar

Det tog inte lång tid innan Lukas började lösa kuben kompetitivt. Fler kompisar i skolan blev inspirerade och började också lösa kuben. Bara några månader senare hölls en inofficiell kubtävling på skolan där Lukas nu snittade under en minut i sina lösningar.

Nästa naturliga steg var att gå på en officiell kubtävling. På dessa tävlingar ska det finnas minst en WCA-delegat, en person som ser till att allt går rätt till och att de officiella reglerna efterföljs. För att bli rankad och slå officiella kubrekord krävs att man gör det på en officiell kubtävling. Just denna tävling hölls på Nacka Gymnasium i Stockholm i April 2017. Tävlingen hade 117 registrerade tävlande, så det var ett utmärkt tillfälle att träffa likasinnade kamrater.

I introduktionsvideon till kanalen berättar Lukas att han har träffat två av sina bästa vänner på just kubtävlingar, och vi vet att han är långt ifrån ensam om det. Lukas har nu tävlat i 14 olika officiella kubtävlingar och rankats i 14 av 17 officiella grenar. Han löser alltså inte bara 3×3-kuben, utan även en mängd andra pussel!

lukas-noel-competition

Pussel

Ganska snart efter att Lukas lärde sig att lösa 3×3-kuben skaffade han sig också en 2×2-kub, en Megaminx och en Pyraminx. Idag har samlingen vuxit sig bra mycket större än så!

I skrivande stund är Lukas rankad bland de 50 bästa i Sverige inom alla 11 WCA-pussel, varav hans bästa placering är plats 19 i Skewb med ett snitt på fantastiska 4.59 sekunder. När det kommer till 3×3 har han ett officiellt singelrekord på otroliga 6.96 sekunder och ett snitt på 9.74. Det placerar honom på plats 27 i Sverige.

Lukas Noels favoritkub är en MoYu Weilong WR M 2020. Det är en toppenkub i sin ursprungliga form, men vi har tillsammans med Lukas tagit fram en modifierad version av kuben med förbättrad prestanda som vi kallar Lukas Noel WR M 2020. Utöver optimerad smörjning har den även Lukas egna logga som klistermärke på kuben, perfekt för de som vill visa att de tittar på och supportar kanalen.

Träning

För att ligga i topp gäller det att man håller igång med träningen. Motivationen ligger ofta i att slå sina egna tider, men man vill så klart också ranka bättre på de officiella listorna och kanske även ta hem pallplatser på sin nästa tävling.

Anledningen till att jag fortsätter träna är just kubtävlingarna berättar Lukas. Det är superkul att slå nya rekord och träffa nya människor med samma intresse.

Framtiden

Några stora milstolpar för Lukas har varit att lyckas få en lösning på under 7 sekunder på officiell kubtävling, att få ett snitt på under 10 sekunder och att få vara med i TV-programmet Vem Kan Vad och visa upp sina färdigheter.

Nu finns det lite olika mål på kartan, varav något nära förestående är att nå 1000 prenumeranter på YouTube-kanalen. Mer långsiktigt strävar Lukas efter att bli Sveriges största cubing-youtuber och dessutom att slå ett nationellt rekord, eller varför inte flera!

Vi ser fram emot att följa Lukas i hans resa, både som YouTuber men självklart också som speedcuber. Ta gärna en titt på hans YouTube-kanal här. Vi hoppas att denna inblick inspirerar fler som är intresserade att gå samma väg. Kanske är du Sveriges nästa stjärnskott?

Ett videoexempel från Lukas kanal

NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *