Speedcubing för mig just nu – Viktor Strindell

Jag skrev en bloggpost den 7 februari 2014 där jag pratade lite om speedcubing för mig. När jag skrev den posten hade jag slagit nästan alla mina rekord och höll aktivt på med att sänka dem. Sedan dess har jag inte varit speciellt aktiv när det gäller speedcubing – fram till för en månad sedan. Jag har nyligen återfått intresset för att bli snabbare. Precis som i förra posten jag skrev så har jag nu slagit nästan alla mina tider. Här kommer de:

2×2

Singel – 1.59

Genomsnitt ~ 4 sekunder

2×2 är en gren som jag aldrig tränar på. Jag brukade ta fram den innan tävlingar bara för att värma upp. Personligen tycker jag inte det är den roligaste kuben att hålla på med eftersom det ingår så mycket tur i lösningen. Men för någon vecka sedan hade en kompis med sig en 2×2 till skolan och jag löste den ett tag. Då fick jag tiden 1.59 med last layer skip. Jag lyckades även få en tid på cirka 4 sekunder. Tyvärr skrev jag inte ner tiden så jag är inte säker exakt. 4 sekunder är extremt lågt för mig eftersom jag inte kan någon bra 2×2 metod (jag kör vanlig cfop och snittar kanske 6-7 sekunder). Under de 5 lösningarna som jag gjorde när jag snittade 4 hade jag 2 pll skips och 1 last layer skip (1.59 sekunder singeln).

3×3

Singel – 11.19

Genomsnitt – 15.58

3×3 löser jag allra mest nuförtiden. Den senaste veckan har jag bestämt mig för att träna på riktigt igen och lära mig nya saker. Det är snart 2 år sedan som jag lärde mig alla OLLs och därmed kunde hela CFOP metoden. Sedan dess har jag egentligen inte lärt mig något nytt när det gäller algoritmer. Jag har heller inte aktivt tränat på att bli snabbare sen förra blogposten den 7 februari 2014. Men nu är jag igång igen på riktigt. Jag har lärt mig 11 algoritmer hittills och jobbar just nu på att lära mig Winter Variation. Genomsnittet 15.58 är jag riktigt stolt över, för mig är det ett väldigt lågt snitt. När jag gjorde förra posten låg jag på runt 20 sekunder snitt – nu ligger jag på runt 17-18. Singeln är med PLL skip. Jag börjar komma ner i 12 sekunder rätt ofta nu och förväntar mig ett ännu lägre rekord inom ganska snar framtid. Som main använder jag Moyu Aolong V2.

4×4

Singel – 50.33

Genomsnitt – 57.32

4×4 är en riktigt rolig gren. Just nu lägger jag fokus på 3×3, men innan dess var det 4×4 som jag höll på med mycket. Jag använder en egen variant av Yao som jag har kommit på själv. Jag såg en video för länge sedan där någon visade hur Yao funkade (alltså att man löser två centers sedan korset). Efter det satt jag och klurade själv hur man skulle göra det på bästa sätt och det gick bra för mig. Jag borde kanske kolla på lite tutorials för att bli ännu snabbare, men tar det vid ett senare tillfälle. Det var ett tag sedan jag slog det här rekordet och just nu ligger jag lite över 1 minut. Som main använder jag Moyu Aosu.

5×5

Singel – 2:08

Genomsnitt – 2:27

Tiden på 5×5 har jag sänkt väldigt mycket sedan min förra post. Genomsnittet sen sist har gått ner en hel minut. Sist jag skrev hade jag 2:50 som singel, det är ganska mycket förbättring. 😉 Jag ser mig ändå inte som en speedcuber i 5×5. Det är en gren som jag inte alls lagt ner särskilt mycket tid på egentligen. Men jag blir snabbare och snabbare. Nästa tävling kommer jag troligen delta i 5×5 – något som jag aldrig gjort förut. Jag har ingen main just nu utan använder två stycken, Shengshou 5×5 och Moyu 5×5.

3×3 med ögonbindel

Singel – 5:33

Genomsnitt – 6:11

Äntligen har jag lärt mig att lösa med ögonbindel! Det tog riktigt lång tid för mig att lära mig det. En stor anledning till det var att jag hade en dålig memoreringsmetod. I förra posten skrev jag att jag höll på att lära mig blindsolve – men jag lyckades inte på ett bra tag. När det inte gick så gav jag upp och tiden gick… För några månader sedan så hittade jag en video där någon lärde ut en metod för att memorera kuben. När jag såg den videon fick jag upp intresset igen och lärde mig lösa med ögonbindel. Mitt mål har varit att komma ner i 5 minuter snitt och jobbar på det för tillfället. Att lösa Rubik’s kub med ögonbindel har länge varit en dröm för mig – riktigt glad över att jag tog tag i det och lärde mig det till slut! Längtar efter att få en officiell tid i tävling nästa gång det kommer en tävling i närheten av Uppsala.

NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *