Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det är dock en mindre djungel av olika 3×3-speedcubes på marknaden, så det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja av de hundratals som går att köpa.

För att göra det lite lättare för dig så återupplivar vi idag ett gammalt koncept, genom att lista de fem bästa 3×3-kuberna år 2023! Alla kuber har olika fördelar, nackdelar och egenskaper, vilket gör att den perfekta kuben kan variera från kund till kund. Därför presenteras dessa kuber utan inbördes ordning.

-8%
109 kr209 kr

MoYu Super RS3M

MoYu är fortsatt en av kubvärldens giganter. Ända sedan starten för drygt 10 år sedan har de konkurrerat både i klassen om mest prisvärda budgetkub, samt i att helt enkelt producera den bästa speedcuben på marknaden. När det gäller just prisvärd budgetkub så kommer få kuber i närheten av denna. MoYu Super RS3M kommer i tre modeller där alla presterar på toppnivå. Dessutom var detta den första MoYu-kuben med “ball-core”, alltså kärna till hörn-magneter för extra stabilitet.

– Snabb och stabil med härlig känsla
– Justerbar fjäderstyrka
– Magnetisk (“ball-core”-versionen har även kärna till hörn-magneter)
– Riktigt prisvärd

-8%
239 kr509 kr

X-Man Tornado V3

X-Man Tornado V3 tog hela kubvärlden med storm när den släpptes i slutet av 2022 och var detta års överlägset mest hypeade släpp. Det i sig är inte särskilt konstigt eftersom det är en riktig proffskub till en rimlig peng. Även denna kommer i tre modeller: Standard, Flagship samt Pioneer. Standard har vad man förväntar sig av en proffskub år 2023, medan Flagship har ökad stabilitet med sina kärna till hörn-magneter och Pioneer är riktigt snabb med sitt MagLev-system.

– Snabb
– Justerbar fjäder- och magnetstyrka
– Lätthanterlig
– Max Parks nuvarande världsrekordkub

-7%
Nu med Ball Core UV!
99 kr199 kr

Qiyi M Pro

Här har vi ett sprillans nytt släpp från Qiyi, tänkt att konkurrera direkt med MoYu och deras RS3M (Super) serie. För endast 99 kr har den justerbar fjäderstyrka, som du justerar med ett enkelt handtag, helt utan verktyg. Känslan är härlig, och påminner kraftigt om bästsäljaren Tornado V3 ovan. Mycket talar för att detta blir 2023 års bästa släpp i budgetkategorin.

– Extremt prisvärd
– Härlig och snabb känsla
– Justerbar fjäderstyrka
– Påminner om Tornado V3 M

-40%
Nya
119 kr509 kr

MoYu WeiLong WR M V9

Enligt många är detta den bästa kub som släppts på marknaden hittills. Kuben kommer i tre välbyggda modeller där alla kommer imponera på dig. Särskilt är det dock versionen “Ball Core UV” som blivit populär. Inte särskilt konstigt det dock, med tanke på att den starka magnetiska känslan från kärna till hörn-magneter och repellerande kantmagneter i basen ger dig den stabilaste kuben på marknaden. Kuben är nästan lite för snabb, men det är något som kan lösas med lite tyngre silikonbaserat smörjmedel, exempelvis Cuboss Weight 6. UV-coatingen är också stilig, så kubens enda riktiga problem är att den är rätt dyr, där Ball-Core UV-varianten går för 479 kr i skrivande stund.

– Enormt snabb
– Justerbar fjäderstyrka
– Stark magnetisk känsla för extra stabilitet
– UV-coating

Dayan Tengyun M

Sist men inte minst vad vissa skulle se som en skräll från Dayan. För ett drygt decennium sedan var Dayan totalt dominerande på marknaden och det var först under 10-talets andra halva som alla andra märken vi idag lärt oss älska (tänk Moyu, Qiyi och GAN) blev populära. I samma veva föll Dayan under en tid i glömska, så när Dayan under 2019 släppte Dayan Tengyun M så var ett släpp som imponerade på många. Kuben må ha några år på nacken nu, men har fortfarande kvalitéer som ingen annan modell kan matcha än idag. Kuben är naturligt snabb och lätthanterlig direkt ut ur lådan. Dess corner cutting är antagligen bäst på marknaden, och kuben har gjort sig känd för att ha ovanligt bra “slice-drag”, vilket alltså drastiskt minskar chansen för låsningar när man gör M, E eller S-drag. Visserligen har den inte justerbar fjäder- eller magnetstyrka, men med de extra inkluderade fjädrarna så kan du byta själv om du vill. Allt som allt så finner jag mig själv rekommendera Dayan Tengyun M mer än fyra år efter släpp, lite beroende på vilka egenskaper just du letar efter i din speedcube.

– Naturligt mjuk och snabb
– Lätthanterlig
– Magnetisk (svagare magneter)
– Den kanske tystaste kuben på marknaden

Några fler alternativ

Innan jag avslutar vill jag nämna några kuber som nästan kom med på listan. Dessa är också riktigt bra! Moyu RS3M 2020, Moyu Huameng YS3M, Dayan Guhong V4 M, GAN 12 M och MoreTry TianMa X3 M.

Tack för mig! Har du några favoriter? Skriv gärna en kommentar! 🙂

NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

7 kommentarer på “Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

  • Daniel Wallin skrev:

   I våra ögon är svaret faktiskt ett självklart nej! V2 och V3 är visserligen mer avancerade i designen, men det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är en bättre speedcube.

  • Brummellur skrev:

   Jag håller fullt med dig. Den är smooth, tyst och helt fantastisk.
   Saknar bara ajustable magnets och corner to core magnets

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *