Vad betyder “corner twist”?

Corner twist

När du fått en corner twist så betyder det att ett hörn vridit på sig runt sin egen axel (se gif i artikeln). Det vill säga att den inte bytt plats, bara orientering. När ett hörn vrider på sig på detta sätt går kuben inte längre att lösa med hjälp av vanliga vridningar. Du måste greppa runt ett hörn och vrida tillbaka det för att kuben ska bli löslig igen.

Hur undviker man corner twists?

Om du ofta får corner twists så kan det bero på att kuben är för löst justerad. Om du drar åt skruvarna på din speedcube så ska det bli bättre! Se till att du drar åt alla sex skruvar på kuben lika mycket. Mer om justering av kuben och hur det påverkar den kan du läsa här.

Köp rätt kub!

Vissa speedcubes tenderar att få corner twists oftare än andra. Om du ofta stöter på corner twists så kan det vara dags att leta reda på en ny speedcube. I allmänhet så har kuber med rundade hörn lättare att få corner twists än kuber med kantiga hörn. Se skillnaden på hörnen på första versionen av thunderclap (v1) mot andra versionen (v2). Vill du vara helt säker på att den kub du köper inte “corner twistar” rekommenderar vi att du läser i produktbeskrivningarna här i shoppen på Cuboss eller kollar på recensioner. Det finns väldigt många kubrecensioner på Youtube!

Min kub är blandad, hur vet jag vilken bit som ska vridas?

Egentligen behöver du inte vrida på samma hörnbit för att problemet ska lösa sig. Det kanske låter lite underligt, men du kan vrida på vilket hörn som helst för att lösa problemet. Frågan är hur många steg biten ska vridas. Som du ser i GIF:en (videon) i artikeln så kan hörnet ligga i tre olika positioner. Detta betyder att om du vrider ett slumpmässigt antal varv på biten så är den 1/3 chans att biten hamnar i en sån position att kuben går att lösa. Om du redan upptäckt att din kub är olöslig så är det bara två positioner till som hörnet kan ligga i, och en av dem är korrekt. Därmed kan du bara vrida på ett hörn ett steg och testa igen. Om kuben fortfarande inte går att lösa så är det bara att vrida hörnet ett steg till och då går kuben att lösa. Det gäller alltså bara att testa sig fram. Var noga med att du alltid vrider hörnet åt samma håll så att du inte vrider biten fram och tillbaka i samma två positioner varje gång. Alternativt om du inte vill sitta och testa dig fram så kan du lösa kuben ända fram till sista steget, när du väl kommit fram till sista steget kan du bara vrida till hörnen så att kuben blir löst. Från löst position är kuben lösbar igen.
NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

5 kommentarer på “Vad betyder “corner twist”?

 1. Laila wahlman westby skrev:

  Jag tog ut glädjen i förskott!
  Kuben var inte löst, hur går jag till väga?
  När jag hade gjort färdigt det gula korsett och tills ovansidan blev helt gult. Tog jag ut glädjen i förskott, kuben var inte färdig.
  Frågan är nu, vad skall jag göra nu?
  Felet är
  Kantbiten i högra fram hörn i färgen grön/orange/gul med sin mittbit orange/gul ligger nu granne med röd och blå sida. Dessa två bitar skall vara granne med kubens färgsida grön och orange, som blir vänster ovansidas bak hörn. De skall byta plats med nuvarande fel kantsbit i färgen blå/röd/gul med sin mittbit röd/gul.
  vad skall göras?

 2. Lukas Holmgren skrev:

  Hej cuboss jag har set att på youtube att person er på rubiks kub tävlingar har en bricka runt Halsen vad är det för något och kommer jag också få en sådan bricka när jag börja på rubiks kub tävlingar

  • Viktor Strindell skrev:

   Ibland kan man få en lapp med sitt schema, alltså en liten lapp där det står vilka tider du ska tävla. Jag tror att det är det du menar! På världsmästerskapen hade man en sådan runt halsen, det visade också att man hade anmält sig till tävlingen och fick gå ut och in ur lokalen fritt. Men på mindre tävlingar brukar man inte få något sådant.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *