Vanlig eller magnetisk kub?

Magnetisk speedcube kub

Varför vi magnetiserar kuber

Själva grundtanken med magnetiska kuber är ganska simpel. Målet ligger i att slippa låsningar på grund av att lagren på kuben inte ligger i linje med varandra. Vi vill alltså att kuben ska hålla sig i formen av en kub så länge man inte är mitt i en vridning. Hur gör vi det? Jo – vi gör så att lagren låser fast sig i varandra när man vridit klart sitt lager. Problemet nu är att lagren kommer att hacka sig fram eftersom de ska låsa sig fast efter varje vridning. Vi behöver alltså något som drar fast lagren på ett mjukt sätt. Därmed har den genialiska idén av magneter inuti kuber uppstått. Magnaterna ger ingen märkbar friktion när man är mitt i en vridning, men när man avslutar vridningen kommer lagret mjukt att dras på plats då den drar sig mot magneterna i bitarna intill.

Fördelar

  • Kuben hjälper dig att dra lager på plats
  • Kuben känns mer stabil då kubens bitar hålls ihop med hjälp av magneter
  • Vikten av magneter i bitarna gör att du får mer “sving” i dragen och kuben blir marginellt snabbare

Nackdelar

  • Om du vrider långsamt kommer du att känna tydliga hack när magneterna dras mot varandra
  • Magnetiska kuber är vanligtvis något dyrare än sina motparter

Övriga effekter

Kuben kommer att bli marginellt tyngre. Om det är en för- eller nackdel beror på personlig preferens. Magneterna väger dock väldigt lite och blir nästan inte märkbara när det gäller den totala vikten.

Hjälp att välja

Om du läst ovanstående och fortfarande tycker att det känns svårt att välja: För nybörjare spelar det inte någon större roll. Vi ser att vissa nybörjare föredrar magneter och andra nybörjare föredrar icke-magnetiserade kuber. När det kommer till mer erfarna speedcubers som har mycket fart i sina vridningar så är magneter att föredra. På kubtävlingar är det magnetiska kuber som dominerar. Alla världens snabbaste speedcubers använder magnetiska kuber.

Rekommenderade magnetiska kuber

269 kr319 kr

Rekommenderade icke-magnetiska kuber

189 kr

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *