Avancerad f2l

Nedan följer lösningar på de olika F2L-fallen som kan uppstå. Innan du lär dig avancerad F2L så rekommenderar vi starkt att du lär dig intuitiv F2L. Du kan göra det genom att klicka på länken här. När du lärt dig grunderna kan du fortsätta på den här sidan. Notera att vi fortfarande rekommenderar att du faktiskt tittar på- och följer bitarna som ska paras ihop, istället för att memorera dessa fall som algoritmer. Det har många fördelar, till exempel kan du applicera samma metod för att lösa fallen på vänster sida eller baksidan utan att du behöver lära dig nya algoritmer.

  • Varje rad är en separat lösning för fallet. Den översta är standard, oftast lättast att lära sig. Sedan kommer alternativ som du kan prova på, vissa av alternativen är bättre för specifika fall.
  • För att använda den här guiden behöver du kunna notationerna, se här.

Här har du samma guide i videoformat, för dig som föredrar det. 🙂

Grundläggande fall

3x3-f2l-r1
U (R U’ R’)
3x3-f2l-r1b
y U’ (L’ U L)
y’ U’ (R’ U R)
(R U R’)
y (L’ U’ L)
y’ (R’ U’ R)

Separerade bitar (Uppe)

y’ U (R’ U2 R) U2′ (R’ U R)
U’ (R U2′ R’) U2 (R U’ R’)
y’ (U R’ U’ R) U2 (R’ U R)
(U’ R U R’) U2 (R U’ R’)
y U2 (L’ U’ L)  U’ (L’ U L)
y’ U2 (R’ U’ R) U’ (R’ U R)
F’ L’ U2 L F
U2 (R U R’ U) (R U’ R’)
(R U’ R’) U2 (R U R’)
y U’ (L’ U2 L)  U’ (L’ U L)
y’ U’ (R’ U2 R) U’ (R’ U R)
U (R U2 R’) U (R U’ R’)
U’ (R U R’ U) (R U R’)
U’ (R U’ R’ U) y’ (R’ U’ R)
y’ U (R’ U’ R U’) (R’ U’ R)

Intilliggande bitar (Uppe)

(R U’ R’ U) (R U’ R’) U2 (R U’ R’)
R’ U2′ R2 U R2′ U R
U’ (R U2′ R’ U) y’ (R’ U’ R)
y’ (R’ U R U’) (R’ U R) U2 (R’ U R)
y’ U (R’ U R U’) (R’ U’ R)
U’ (R U’ R’ U) (R U R’)
U (R U’ R’ U’) (R U’ R’ U) (R U’ R’)
(R U R’ U2′) (R U R’ U’) (R U R’)
y (U’ L’ U L U) (L’ U L U’) (L’ U L)
y’ U’ (R’ U R U) (R’ U R U’) (R’ U R)
F (U R U’ R’) F’ (R U’ R’)
(R U R’) U2 (R U’ R’ U) (R U’ R’)
y’ (R’ U R) U2′ y (R U R’)
(R U’ R’ U2) y’ (R’ U’ R)
(LW R) (U’ R’ U LW’) U2 (R U’ R’)
y’ (R’ U2 R) U (R’ U’ R)
(R U2 R’) U’ (R U R’)

Hörnbiten nere, kantbiten uppe

y (L’ U L U’) (L’ U L)
y’ (R’ U R U’) (R’ U R)
(R U’ R’ U) (R U’ R’)
(R U R’ U’) (R U R’)
y’ (R’ U’ R U) (R’ U’ R)
(R’ F R F’) U (R U’ R’)
U (R U’ R’) U’ (F’ U F)
U (R U’ R’) y’ U (R’ U R)
U (R U’ R’) (F R’ F’ R)
U’ F’ (R U R’ U’) R’ F R
R’ F’ R U (R U’ R’) F
R U’ R’ U’ (R U’ R’ U) (R U R’)

Kantbiten nere, Hörnbiten uppe

U (R U R’) U2 (R U R’)
(U’ R U’ R’) U2 (R U’ R’)
Avancerad F2L
U (F’ U’ F) U’ (R U R’)
(U’ R U R’) U y’ (R’ U’ R)
U M’ (U R U’ Rw’) (R U R’)
(R U’ R’ U) y’ (R’ U R)
U’ (R’ F R F’) (R U’ R’)
(U R U’ R’) (U R U’ R’) (U R U’ R’)

Båda nere

(R U’ R’ U) (R U2′ R’) U (R U’ R’)
(R U R’) U2′ (R U’ R’ U) (R U R’)
(R U’ R’ U’) R U R’ U2 (R U’ R’)
(R U R’ U’) R U2 R’ U’ (R U R’)
(R U R’ U’) (R U’ R’) U2 y’ (R’ U’ R)
(R U’ R’) (Rw U’ Rw’)  U2 (Rw U Rw’)
(F’ U F) U2 (R U R’ U) (R U’ R’)
(R U’ R’) F (R U R’ U’) F’ (R U’ R’)
(Rw U’ Rw’) U2 (Rw U Rw’) (R U R’)
(R U’ R’ U) y’ (R’ U2 R) U2′ (R’ U R)
(R’ F R F’) R’ U2′ R2 U R2′ U R
(R’ F R F’) (R U’ R’ U) (R U’ R’) U2 (R U’ R’)
f2l-completed
Paret är redan löst

Bästsäljande 3x3-kuber

259 kr309 kr
239 kr509 kr
129 kr169 kr
Tillfälligt slut

28 kommentarer på “Avancerad F2L

  1. Road to sub 10 skrev:

    Hej cuboss, hoppas ni har en bra dag!!!
    Jag har några funderingar kring det snabbaste sättet att utvecklas.
    Jag vill komma från 11->9 sekunder på 3x3men har svårt att knäcka sub11 barriären helt fins det några enklare justeringar man kan gjöra för att komma över denna barriär eller måste man lära sig jättemycket algoritmer för att utvecklas, är det lock ahead som är det viktigaste och cross+1 och om så, fins det några bra drillar för dem momenten.
    Tack för all hjälp och jag uppskattar det verkligen mycket!!!

    • Daniel Wallin skrev:

      Hej igen! Jag tror faktiskt fortfarande att Cross+1 och förbättrad F2L och look ahead är lösningen. Ge dig själv obegränsad inspektionstid (i början) och försök att alltid planera cross+1, det kommer efter hand att göra det enklare att göra det under 15 sekunder oftare. I F2L vill du fortsätta lära dig nya och smarta lösningar – antingen genom F2L-videor online, eller att kolla på sidor som denna efter nya tricks, särskilt tricks som löser par andra än de vanliga 41 lägena. Gällande look ahead så handlar det mest om att fortsätta att aktivt tänka på detta under lösningarna och prioritera bra flyt över snabba tider, det kommer gynna dig i längden.

      Lycka till!

    • Daniel Wallin skrev:

      Hej! Grunden är att helt enkelt bestämma sig för att vrida långsammare (inte ta tid på sina lösningar) och istället fokusera enbart på att göra smartare lösningar med bättre look ahead och färre pauser. Exakt hur man når dit är lite olika, så mitt bästa tips för vidare instruktioner får tyvärr bli att leta på Youtube, vet att det finns mängder med bra guider där.

  2. Viktor Bergstedt skrev:

    Hur kan jag bli sub 20/17.Mina splits kors 2-3 sekunder f2l 7-12 sekunder OLL 2.50-3.50 sekunder PLL 3-5 sekunder vad behöver jag öva på och hur kan jag öva/practice techniques.

    • Daniel Wallin skrev:

      Jag skulle rekommendera att fokusera dels på F2L och förbättra din effektivitet och look ahead där (det är alltid det viktigaste steget). Baserat på dina splits så tror jag också det finns potential att utveckla dina PLLer lite grann. Lär dig full PLL om du inte redan gjort det, sedan kan det vara bra att gå igenom allihopa och nöta dem (kanske en per dag) för att se till att du har bra fingertricks samt kan utföra alla snabbt och med få lockups.

    • Viktor Bergstedt skrev:

      Kan du snälla ge mig några träningstekniker för att öva på F2L det svåraste steget och jag undrar också hur man får alla F2L kombinationer i muskelminnet då kommer säkert mina tider åker ner i sekunder det är det som tar mig mest tid av träningen.

      Ps jag har bara hållt på med Cubing i tre månader!!!

    • Daniel Wallin skrev:

      Hej! Jag skulle säga att det viktigaste i början är att använda sig av olika guider (på YouTube oftast) för att lära sig fler tricks för intuitivt F2L. Du vill kolla så att du tillslut har koll på en bra och smart lösning för alla de 41 standardfall som kan uppstå i lösningarna. Därefter handlar det mest om att träna look ahead (kolla guide på YT igen) samt att fortsätta lära dig fler F2L-tricks vartefter, den kombinationen kommer sänka dina tider månad för månad. Att sätta algoritmerna i muskelminnet tror jag dock inte du behöver oroa dig så mycket för, utan det brukar komma automatiskt när du gjort varje fall ett par gånger oavsett om du tänker på det eller ej 🙂

  3. SVG skrev:

    Tjenare Cuboss, jag försöker lära mig att bli sub 12 och att det är mitt vanligaste avridge, jag fattar att två av de viktigaste delarna är Cross+1 och Look ahead men jag vet inte riktigt hur jag ska öva upp det, vet ni några träningsmetoder att öva upp dessa så att jag kan snitta 11- hela tiden.
    Ps jag kan full CFOP och är säker på de flästa algoritmerna

    Ha en trevlig dag och jag är taksamm för att ni gör ett så bra jobb,
    Hej SVG

    • Daniel Wallin skrev:

      Hej igen! Jag tror att det viktigaste sättet att träna upp det är att göra många lösningar där tidtagningen inte är det viktigaste, utan kvalitén på lösningarna. Ett exempel på en sådan lösning är att du först ger dig själv så mycket inspektionstid du än behöver för att lyckas planera cross+1. Sedan under lösningen så vrider du långsammare, men fokuserar istället på att alltid försöka göra smarta och effektiva par, samt dessutom alltid vara på utkik efter nästa par medan du löser ditt nuvarande (look ahead alltså). Även under LL kan det vara värt att fundera på om det finns förbättringsmöjligheter, exempelvis att se om du kan implementera nya algs eller känna igen din PLL utan rotation (2-sided PLL recognition). Sedan är det viktigt att varva sådana lösningar med vanliga timeade lösningar, men där du även under dem försöker se till att faktiskt använda dig av de trick som du lärt dig under dina slow solves.

  4. Varför stannar jag skrev:

    Jag har stannat i min utväckling och sitter fast på 13 och innan fick jag regelbundet 12 snitt m. Vad beror detta på?

    • Daniel Wallin skrev:

      Hej! Platåer i utvecklingen är inte alls ovanligt, men det är ett bra tillfälle att fundera på hur man tränar och hur man kanske kan snabba på utvecklingen med smarta träningsmetoder. Överlägset viktigast är nästan alltid look ahead, vilket jag kan rekommendera att du fokuserar lite extra på i sådana fall 🙂

  5. Ni kommer gå långt Cuboss skrev:

    Hej, för inte så länge sedan så frågade jag om hur jag skulle kunna nå snitt nere på 12 till 13 sec och ”Sim Sala Bim” så sitter jag här med ungefär ett sub13 snitt per dag. Det första jag vill säga är tack så mycket, era lock ahead tips var riktigt bra och de andra jag vill säga är att jag har några andra frågor till kontoret.., så här kommer dom.

    1. Min main är gan 11 m PRO och jag undrar om jag skulle bli en bättre kubare eller att mina lösningar skulle bli mer bekväma och lock up friar med te.x en super Weilong lite eller wrm v9 BC.

    2. Jag vill utvecklas så snabbt som möjligt så jag undrar om ni har tips för att bli ännu snabbare på kort tid (om detta inte framgår är mitt vanligaste avridge 13,50 typ)

    Jag väntar spänt på svar och tack åter för att ni gör erat jobb helt utmärkt

    • Daniel Wallin skrev:

      Hej!

      Kul att höra att utvecklingen går raskt framåt! Ska försöka besvara frågorna så gott som möjligt:

      1: Det är inte helt omöjligt faktiskt att en kub med färre låsningar kan hjälpa dig att skala av upp emot en halv sekund i dina tider. GAN är ju kända för att göra lyxiga kuber, men mitt största problem med GAN 11-14 har varit just låsningarna, det är därför jag aldrig funderat på att tävla med en personligen. Istället kan jag varmt rekommendera WR M V9 Special Edition. Det är en hyfsat prisvärd kub som kombinerar modern teknik (Ball Core som magnetisk kärna), men samtidigt har fjädrar istället för MagLev för att göra kuben lite mer kontrollerbar. I mina ögon den bästa kuben man kan köpa på Cuboss just nu. Vad det gäller Super Weilong så är det i princip samma kub fast med lite annorlunda känsla och fler låsningar (till typ dubbla priset), så den är inte värd det enligt mig.

      2: Kul även att look ahead-träningen ger framsteg. Detta kommer alltid att vara det viktigaste steget för att fortsätta utvecklas, så det rekommenderar jag att du fortsätter träna då och då. För att ge några ytterligare specifika tips kring lösningarna:

      – Korset: Här vill du till att börja med alltid kunna planera hela korset på max 8 drag. Misstänker att du redan är bekväm med det dock, så därefter så vill man börja träna på att även försöka förutspå det första F2L-paret under inspektionen. Det är inte helt enkelt (särskilt på svårare blandningar), men när du väl lyckas så kommer du kunna göra kors + F2L 1 utan paus, vilket kan spara förvånansvärt mycket tid.
      – F2L: Fortsätt med look ahead-träning. Se till att du har en effektiv intuitiv lösning på alla de 41 F2L-par du kan råka ut för. Därefter så kan du med fördel börja kika på ännu mer nischade F2L-tricks att väva in i dina lösningar. Mängder av tips och tricks-videor på detta ämne finns på YouTube.
      – OLL: Räknar med att du även kan full OLL, så därefter kan det vara intressant att titta på lite fler algoritm-set. Winter Variation och COLL är populära sådana, som du visserligen inte kommer få användning av varje lösning, men som kommer spara mycket tid när du väl råkar få ett sådant läge.
      – PLL: Se till att du kan förutspå ditt absolut sista drag (AUF) redan innan du påbörjar din PLL-alg. Det kommer spara några viktiga tiondelar, samt drastiskt minska chansen att du får +2.

      Hoppas även dessa tips kan komma till hjälp!

  6. Cuboss är bäst skrev:

    Tjena Cuboss, jag vill bli snabbare på f2l och vill undvika onödiga rotationer genom att komma på smarta sätt att sätta in dem på smarta sätt istället för att lära mig 77 andra sätt som ändå är svåra att se, är det något som kommer göra mig snabbare.
    Något jag också undrar är om en rs3m v5 är bättre än en gan 11 m pro.

    • Viktor Strindell skrev:

      Hej! Börja med att titta på den här videon: https://www.youtube.com/watch?v=UViAbPh5A1I Det är en bra start för att göra dig snabbare samt att intuitivt lära dig F2L. Sen när du tränat en hel del F2L kommer du att upptäcka att vissa fall tar lång tid, då kan du lära dig fallen ovan.

      Oklart om den är bättre, men den är i alla fall mer prisvärd. Nu pratar jag om Ball core versionen. GAN 11 M Pro är bättre än de billigare V5-versionerna. Vi har precis börjat göra djupgående recensioner av alla populära speedcubes, så om du följer oss på t.ex Facebook eller instagram så missar du inte när vi recenserar kuberna 🙂 Ett exempel här: https://www.facebook.com/cuboss.se

  7. ? Anonym skrev:

    Har (nyss) igår köpt gan skewb m hoppas den är i mina förväntningar.
    Detta är min första skewb och jag älskar gan så det blir nog bra

  8. Sebban skrev:

    Kan ni ladda upp en guid på ”Sunnov f2l” där man gör två f2l’s samtidigt genom att insetts både en hörn och kantbit. Cuboss är bästa Cube hemsidan.
    Hej

    • Daniel Wallin skrev:

      Hej!

      Jo det låter onekligen rätt intressant, men faller just nu på att ingen här på kontoret har koll på vad “Sunnov F2L” faktiskt är 😛

      Kan du kanske förklara / länka till någon guide som visar vad det går ut på?

  9. F2l lärling skrev:

    Okej men när jag använder dem i mina lösningar så åker tiden ned på en minut.
    Jag antar att jag blir snabbare med tiden och jag kan typ 16 nu.
    Jobbar vidare.
    Hej

  10. f2l lärling skrev:

    hej cuboss, hur ska jag börja när man vill lära sig avancerad f2l.
    jag kollade på eran handrörelser och inte på bokstäverna.
    Blir glad för svar.
    (Ps jag kommer att närvara på eran tävling).

    • Daniel Wallin skrev:

      Hej! Jag skulle rekommendera att börja med att lära sig ett nytt F2L-par och dess lösning (helst intuitivt, alltså att du förstår varför bitarna rör sig som de rör sig och inte bara lär dig en dragserie) och implementerar dem i dina lösningar. Sedan kan du lära dig ett nytt läge och göra på samma sätt. Tillslut har du byggt upp din F2L-kunskap så pass att du kan “full avancerad F2L”.

    • Daniel Wallin skrev:

      Hej!

      Nu vet jag inte riktigt om det är din allra första tävling, men personligen så var jag rätt nervös inför min första. Egentligen handlar det bara om att inte tänka för mycket på att det faktiskt är tävling, utan låtsas om att det bara är som vilka hemmalösningar som helst. Ta ett par djupa andetag, hitta lugnet och gör sedan en normal lösning, precis som vilken som helst. Och tänk inte alltför mycket på vilka resultat du drömmer eller hoppas på, utan fokusera på det roliga i att faktiskt delta på en speedcubingtävling. Lycka till!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *