Max Park krossar världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder!

Max Park krossar världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder!

Världsrekordet i Rubiks kub har varit 3.47 sekunder sedan 2018. Det sattes på Wuhu Open 2018 av Yusheng Du och gav chockvågor över hela kubvärlden när det slogs. Världsrekordet innan det hade den gamla kublegendaren Feliks Zemdegs på 4.22 sekunder, och spekulationerna på den tiden cirkulerade mest kring om det slutligen var dags för en lösning på under drömgränsen fyra sekunder. Att Yusheng Du bokstavligt talat lyckades krossa det rekordet och sänka det hela vägen till 3.47 var det få som ens trodde var sant, och dessutom av en speedcuber som ännu inte var ett välkänt namn hemma i stugorna. När chocken väl lagt sig och folk insåg att det nya rekordet faktiskt var på riktigt så enades man snabbt om att detta var ett rekord som skulle stå sig mycket mycket länge…

Under de senaste åren har resten av världseliten långsamt knappat in på Yusheng Dus 3.47-singel, där just Max Park och Tymon Kolasiński varit närmast efter med sina resultat på 3.63 respektive 3.85 sekunder. Att det var just under söndagens tävling i Long Beach, Kalifornien det slutligen var dags för det 4,5 år gamla rekordet att slås var däremot ingen förberedd på.

Efter en normal start på rundan satte sig Max ner för sin tredje lösning, och noterar direkt att det finns bra potential om han börjar på det vita korset. Två av korsbitarna ligger redan i rätt lager och i rätt position gentemot varandra. Dessutom ligger rätt vita hörn bredvid den sista korsbiten, vilket gör det lätt att se möjligheterna till ett x-cross. Max Park ser dock längre än så, och lyckas med ett par extra smarta justeringar av bottenlagret sätta in bitarna så att hela två stycken F2L-par färdigställs samtidigt som korset, ett så kallat dubbelt x-kryss (xx-cross).

Fortsättningen av lösningen är ganska uppenbar och Max löser F2L-par 3 (som turligt skapats av sig själv) in i den bakre vänstra positionen, och löser sedan det sista F2L-paret som förväntat. Noterbart är dock att han väljer att göra ett Dw-drag (de två nedersta lagren samtidigt) istället för en rotation innan det sista F2L-paret placeras i rätt position, något som ovetandes gynnar honom inför avslutningen av lösningen och det sista lagret.

Antagligen hinner han notera det samtidigt som han snabbt skannar av vilken OLL-algoritm som han ska göra för att orientera alla bitarna i det sista lagret. Kombinationen av färgerna tillsammans med de två röda och blåa klistermärkena på ovansidan kommer göra att alla bitar hamnar på rätt plats automatiskt när OLL-algoritmen är klar. För oss inbitna kallas detta en “skip”, och innebär att Max har haft tur och inte behöver genomföra det sista steget, att flytta runt bitarna i det översta lagret (PLL). Detta sparar för Max i genomsnitt en dryg sekund, och är alltså något han inte hade haft tid att göra för att säkra världsrekordet. Max spenderar dock inte många hundradelar på att fundera över detta faktum, utan utför snabbt de 7 fjuttiga drag som behövs för att hela överlagret ska bli gult på hans kub. Mycket riktigt så hamnar då också alla överlagrets bitar i rätt position gentemot varandra, och Max avslutar med ett sista drag för att lägga det översta lagret i rätt läge så är kuben blir löst.

Det tar nog någon sekund innan Max (och publiken den delen) inser exakt vad som har hänt. Sen är dock världsrekordet ett faktum och vilt firande utbryter, inte bara hos Max Park själv, utan i hela publiken och alla som befann sig i tävlingslokalen. Med gratulationer utdelade och foton tagna var dock diskussionen snart snabbt igång igen. Hur länge står detta världsrekord? Slår nästa världsrekord den nya drömgränsen på tre sekunder? Det är frågor som framtiden får utvisa.

Genomgång av lösningen (se videogenomgång längre ner)

Blandning: D R’ U2 F2 D U’ B2 R2 L’ F U’ B2 U2 F L F’ D’
Inspektion: x2
Dubbelt x-kryss (xx-cross): R’ D2 R’ D L’ U L D R’ U’ R D
F2L 3: L U’ L’
F2L 4: U’ R U R’ Dw R’ U’ R
OLL: Rw’ U’ R U’ R’ U2 Rw
PLL-skip(!): U

-8%
239 kr509 kr

Kuben som Max Park använde

Kuben som Max Park använde för att slå världsrekordet i Rubik’s kub var en X-Man Tornado V3. Det är en tävlingskub, en så kallad Speedcube, som tagit Speedcubing-världen med storm. Kuben är helt klart en favorit och ses i händerna på många av världens bästa Speedcubers. Nedan kan du se en videorecension på den. Självklart kan du också köpa kuben här på Cuboss.

Videogenomgång av lösningen samt tävling du kan delta i!

Yiheng Wang slår till igen – Nytt världsrekord i Rubiks kub (och 2×2)!

Yiheng Wang förbättrar hans egna världsrekord i både 3x3 och 2x2 - vem ska kunna...

SM i Rubiks kub 2024 nu avklarat!

Den gångna helgen gick SM i Rubiks kub av stapeln i Sala, Västmanland. Det blev...

Eryk Kasperek krossar världsrekorden i Clock!

Efter lång tid av tight kamp så krossade Eryk Kasperek världsrekorden i speedcubing-grenen Clock i...

Han blev först i världen med 2×2-snitt under 1 sekund – för att sedan bli av med det igen

Yiheng Wang blev först i världen med ett snitt på under en sekund - för...

1 Comments

Svenskt rekord i blindlösning – 15 sekunder!

Rivalerna Jakob Gunnarsson och Daniel Wallin slåss återigen om hundradelarna för det svenska rekordet i...

Cuboss Open 2024 är nu annonserad!

Cuboss Open 2024 Efter den succé som den senaste upplagan blev har det alltid varit...

Yiheng Wang sänker sitt egna världsrekord till 4.48 i Rubiks kub snitt!

Endast nio år gamla underbarnet Yiheng Wang har lyckats sänka sitt egna världsrekord i Rubiks...

Max Park krossar världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder!

Max Park har lyckats krossa världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder....

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *