Måste man vara smart för att lösa Rubik’s kub?

Du kan lösa Rubik’s kub!

När Rubik’s kub år 1974 kom ut under namnet “Magic Cube” så trodde många att kuben var omöjlig att lösa. Även långt efter att den hade blivit väldigt populär så var många frustrerade över att den inte gick att lösa. Man försökte öppna den och kolla inuti för att hitta något hemligt trick för att lösa den, men inget sådant fanns. Det tog Ernő Rubik (skaparen av kuben) över 1 månad att lösa kuben för första gången.  Men idag är det helt annorlunda. Det finns hundratals guider vilket gör kuben relativt enkel att lösa. Det finns många olika metoder att lösa kuben på, både enkla för nybörjare och mycket avancerade för proffs (speed cubers). Dessa metoder använder algoritmer som är drag-serier gjorda för att flytta en specifik bit till rätt plats utan att förstöra det man redan har löst. Detta gör i princip att du inte behöver tänka så mycket på vad som görs. Istället följer du bara olika algoritmer som du memorerat.

Vad behöver jag vara duktig på? Många tror att man måste vara bra på matematik, vilket är helt fel. Med en guide kan du lära dig att lösa den även om du inte är bra på matematik eller problemlösning. Det du behöver är ett minne. Har du ett bra minne kommer du med hjälp av en guide kunna lära dig att lösa kuben väldigt snabbt. Men ett bra minne är heller inget krav för att kunna lösa kuben, bara en fördel.

Hur lång tid tar det att lära sig? – Det varierar väldigt mycket, men med hjälp av en bra guide kan det ta ca 2-5 timmar.
Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *