Nytt världsrekord i 3×3 snitt: 4.69 från Yiheng Wang!

Nytt världsrekord i 3×3 snitt: 4.69 från Yiheng Wang!

Världsrekordet i 3×3-snitt har växelvis varit i Max Park eller Tymon Kolasińskis ägo sedan slutet av 2021. Under de senaste månaderna har rekordet till och med delats mellan de två, efter att de båda lyckats uppnå ett snitt av fem lösningar på exakt 4.86 sekunder. De har helt enkelt varit på en egen nivå den senaste tiden, så när Yiheng Wang började tävla igen i början av 2023 efter Kinas corona-nedstängning så sändes chockvågor över hela speedcubing-världen. Endast nio år gammal, och närmast från ingenstans, så slog han i sin comeback till med ett asiatiskt rekord med sitt 4.91-snitt på Singapore Championship 2023. Endast fem hundradelar sämre än världsrekordet, och med tre ytterligare chanser att slå det på Hanoi Super Brain Zyo 2023 redan efterföljande helg så var alla blickar riktade mot Vietnam.

Mycket riktigt, Yiheng lyckades slå världsrekordet med ett 4.75-snitt! … Innan världsrekordet drogs tillbaka bara några timmar senare. Anledningen var att en av kuberna i de fem lösningarna visade sig vara felblandad. Eftersom det upptäcktes på plats under tävlingen medan blandningarna dubbelkollades så fick Yiheng ett så kallat extraförsök som ersatte tiden som uppnåtts på den felblandade kuben. Hela situationen blev för mycket för Yiheng, som istället för den ursprungliga tiden för den andra lösningen (4.76) fick en tid på 6.21 sekunder, vilket samtidigt sänkte snittet till 5.23. Hela situationen skapade mycket uppståndelse och debatt i sociala medier eftersom den felblandade kuben endast påverkade ett enda drag i Yihengs lösning, men extraförsöket har fått stå kvar.

Med all denna uppståndelse bakom sig så reste Yiheng och hans mamma (som också verkar agera tränare) till Malaysiska Kuala Lumpur för tävlingen Yong Jun KL Speedcubing 2023 den gångna helgen. Efter de senaste helgerna kände nog var och varannan kubare världen över till Yihengs namn, och många var vi nog som unnade honom att äntligen få lyckas efter tidigare bakslag. Och mycket riktigt var det äntligen dags, när Yiheng i tredje rundan fick slå till med det nya världsrekordet i snitt på 4.69 sekunder. Dessutom hade allt denna gång gått rätt till, och resultatet kommer förevigas på hans WCA-profil och i historieböckerna.

Det är inte bara Yihengs snabba tider och unga ålder som imponerar på oss dödliga. Han har oerhört effektiva lösningar med få antal drag, som i sin tur utförs med oerhört hög TPS (antal drag per sekund), och nästan helt utan pauser. Allt detta är egenskaper som varje speedcuber strävar efter, men som Yiheng lyckats ta till nästa nivå. Allt för att numera kunna kalla sig för världens snabbaste speedcuber någonsin.

Vill du se videon där Yiheng Wang slår världsrekord i 3×3 så finns den att se här. Vill du köpa den nya världsrekordkuben så finns den att köpa här på Cuboss.se.

SM i Rubiks kub 2024 nu avklarat!

Den gångna helgen gick SM i Rubiks kub av stapeln i Sala, Västmanland. Det blev...

Eryk Kasperek krossar världsrekorden i Clock!

Efter lång tid av tight kamp så krossade Eryk Kasperek världsrekorden i speedcubing-grenen Clock i...

Han blev först i världen med 2×2-snitt under 1 sekund – för att sedan bli av med det igen

Yiheng Wang blev först i världen med ett snitt på under en sekund - för...

1 Comment

Svenskt rekord i blindlösning – 15 sekunder!

Rivalerna Jakob Gunnarsson och Daniel Wallin slåss återigen om hundradelarna för det svenska rekordet i...

Cuboss Open 2024 är nu annonserad!

Cuboss Open 2024 Efter den succé som den senaste upplagan blev har det alltid varit...

Yiheng Wang sänker sitt egna världsrekord till 4.48 i Rubiks kub snitt!

Endast nio år gamla underbarnet Yiheng Wang har lyckats sänka sitt egna världsrekord i Rubiks...

Max Park krossar världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder!

Max Park har lyckats krossa världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder....

Rubik’s Kub-SM 2023 i Kalmar

Årets kub-SM gick av stapeln i helgen i försommarvarma Kalmar. Tävlingarna pågick i dagarna tre...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *