Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

rubiks kub myter

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Få saker är omgärdade av lika många missförstånd och frågor som Rubiks kub. Har man aldrig löst en Rubiks kub någonsin så verkar det som en helt omöjlig utmaning (även om var och varannan person påstår sig ha löst två sidor på sin kub för en massa år sedan). Om en Rubiks kub någonsin syns på på TV eller liknande så brukar det användas för att visa att personen i fråga är oerhört smart. Så hur svårt är det egentligen att lösa en Rubiks kub? Måste man vara ett geni för att lyckas? Vilka är de vanligaste missförstånden kring Rubiks kub (och Speedcubing)? Och hur stavar man ens till “Rubiks kub”? Det och mycket annat ska vi reda ut i detta blogginlägg.

Hur kommer det sig att det heter Rubiks kub (och hur stavar man ens till det)?

Kuben är döpt efter dess skapare, ungraren Ernõ Rubik.

Rubiks kub uppfanns år 1974 av den ungerska arkitekturprofessorn Ernõ Rubik. Tanken med kuben var från början att träna hans studenter i tredimensionellt tänkande. Själva kuben kallade han själv dock för “the Magic Cube”. Det var dock inte föränn lite senare, på 1980-talet, som kuben populariserades som “the Rubik’s Cube” och slog igenom på riktigt och blev en internationell världskändis, såld i miljontals exemplar. Den långa och spännande historien om den drygt 50-åriga kuben sparar vi dock till en annan gång.

Som ni säkert förstått så heter alltså kuben just “Rubiks kub” efter dess skapare Ernõ Rubik. Det gör också att vi med säkerhet kan fastställa att det ska stavas just Rubiks kub. Alla andra former, såsom exempelvis Rubix kub, Rubriks kub eller Rubiks kubb är således felaktiga.

Rubiks kub är faktiskt helt omöjlig att lösa utan att fuska…

Nejdå! Det är däremot viktigt att du lär dig en bra metod.3x3 Rubiks kub Speedcube - Moyu RS3 M Svart

Att lösa en Rubiks kub helt utan hjälp och strategi är helt omöjligt. Du kan använda vilken liknelse du vill: det är lättare att hitta en nål i en höstack, ett sandkorn i öknen eller liv i rymden. Om du gör ett drag i sekunden på måfå kommer det ta miljarders miljarder år att råka snubbla på en löst kub. Därför behövs en bra metod och ett par användbara algoritmer för att kunna lösa kuben. Från att omöjligt kunna lösa kuben så kan du med lite träning gå till att alltid kunna lösa din Rubiks kub, oavsett blandning.

Men hurdå då? 🤔 Läs vidare för att få fler tips…

Måste man vara smart för att kunna lösa Rubiks kub?

Nej!

Detta är kanske det allra största missförståndet av dem alla. Du behöver inte alls vara smart (eller ha hög IQ) för att lösa Rubiks kub. Det handlar snarare om att ha motivation och tålamod när du försöker lära dig hur man gör. Motivation och tålamod är det däremot inte alla som har, så kanske är det därför som det sägs att drygt 1% av världens befolkning någon gång har löst en Rubiks kub.

Nähä, men matte måste jag väl ändå vara bra på om jag vill lösa Rubiks kub? 🏫

Nej!

Även detta är en väldigt utbredd missuppfattning, men du behöver inte vara bra på matte för att kunna lösa en Rubik’s kub. Det går visserligen att gräva ner sig i de olika typer av matematik och sannolikhetslära som ligger till grund för hur kuben kan blandas och lösas, men det är inget du behöver lära dig om du bara vill lära dig hur man löser din Rubiks kub för första gången. Att lösa en Rubiks kub handlar snarare om att känna igen mönster och veta vilka drag man ska applicera beroende på vilka mönster man ser, inga uträkningar är däremot nödvändiga. Hade man behövt vara ett mattegeni så hade vi förstås inte sett att killar och tjejer i alla åldrar har lärt sig hur man löser kuben. Vissa kublösare är till och med så pass unga som 3 år!

Min farbror är bäst i släkten, han har löst 3 sidor på kuben en gång…

Jag är ledsen att behöva säga det, men din farbror ljuger. 🤦

Om man inte vet hur en Rubiks kub fungerar så kan det låta rimligt, men alla som någonsin har lärt sig lösa kuben vet att detta är en lögn. För det första så kan man inte lösa olika sidor separat. Detta då bitar på olika sidor sitter ihop och måste lösas tillsammans. Det finns inte heller något magiskt trick som man kan lära sig, utan allt handlar om att lära sig en bra metod som man kan använda för att lösa kuben varje gång.

De flesta börjar därför med att lösa det nedersta lagret. När det är klart har man gjort hela den understa sidan enfärgad, men även sett till att hela den första raden är löst (så att varje sida har samma färg runtom det första lagret). Därefter löser man det andra lagret, så att varje sida blir enfärgad även i detta lager. Slutligen så ligger utmaningen i att även lösa alla bitar i det sista (översta) lagret, utan att förstöra de bitar som redan ligger på plats i de två första lagren.

Detta kan förstås låta helt omöjligt, så därför tar de allra flesta hjälp av en guide för att lära sig hur man gör. Vi på Cuboss har en utmärkt videoguide till hur man löser Rubiks kub, den hittar du här.

Min faster säger att hon lyckades lista ut hur man löser Rubiks kub helt själv, ljuger hon också?

Inte nödvändigtvis. Även om det är oerhört klurigt så är det möjligt att komma på en lösning helt själv.

Alla som någonsin har provat att försöka komma på hur man löser en Rubiks kub helt själv vet att det är ofattbart svårt. Så pass svårt att kubens skapare, Ernõ Rubik, själv inte visste om det någonsin skulle gå att lösa en blandad Rubiks kub. Det tog honom flera månader att lista ut den allra första lösningen (utan hjälp), så det är en bra indikation på hur svårt det är.

När kuben på 1980-talet för första gången blev populär så måste man också komma ihåg att internet och YouTube inte var en grej än. Även om det gick att köpa instruktionsböcker i hur man löser Rubiks kub så ledde det till att de allra flesta just fick använda sin problemlösningsförmåga för att komma på ett eget sätt att lösa den på. Det gör att det ändå är ganska många som på lärde sig själva på den tiden, och kanske än idag kommer ihåg sin egna metod.

Numera tar dock nästan alla hjälp av någon form av instruktion för att lära sig hur man gör. Våra olika guider här på Cuboss.se är mycket bra hjälpmedel.

Jag har en Rubiks kub “orginal” från min lokala leksaksaffär, för det är väl den bästa kuben på marknaden?

Verkligen inte, det du behöver är en så kallad “speedcube”! 💨

Den Rubiks kub originalet du köpte i leksaksaffären är egentligen samma variant som den som blev populär på 1980-talet. Den är robust, och kommer aldrig gå sönder. Men känner du igen dig om jag beskriver det som att du behöver ta i med hela handen om du vill göra ett drag på den? Att kuben sitter så tight ihop så att friktionen gör att det känns som om det är superlim i kuben? Det är förstås inga egenskaper som passar bra om du vill bli snabbare på att lösa Rubiks kub, eller kanske till och med åka på din första tävling. Det du behöver är en speedcube.

Precis som namnet antyder så är en “speedcube” en snabb Rubiks kub. Dessa kuber är specialdesignade för att minska friktionen mellan bitarna, så att lagren ska glida lättare mot varandra. Det gör att du kan vrida mångdubbelt mycket snabbare och använda fingrarna istället för handlederna när du vill göra ett drag. Visste du förresten att de allra bästa i världen kan vrida snabbare än 10 drag per sekund när de löser Rubiks kub på tävling?

Att köpa en bra speedcube behöver inte ens vara dyrt, vi på Cuboss har massor av modeller som är både billigare och bättre än de kuber du köper i din leksaksaffär. Du kan surfa in till hela vårt sortiment av populära 3×3 Rubiks kub speedcubes här. Eller får vi kanske fresta med våra två populäraste och mest prisvärda speedcubes i budgetkategorin? Båda är utmärkta val som din första speedcube!

Min bror har nyss lärt sig lösa Rubiks kub, men om jag blandar kuben tillräckligt länge så blir det väl ändå svårare?

Absolut inte. Så länge du blandat om kuben tillräckligt (minst ungefär 20 drag) så kommer alla blandningar vara ungefär lika svåra.

Detta kan låta helt vrickat om man aldrig funderat på hur en kub egentligen fungerar. Som tur är så har forskare tagit hjälp av superdatorer för att räkna ut hur många drag som egentligen krävs för att lösa kuben. Deras resultat kan vara förvånande: alla blandningar på en Rubiks kub kan lösas på som allra mest 20 drag. Detta nummer brukar i kubkretsar kallas för “Gods number” (guds tal). Det kan tolkas som att en oändligt smart person alltid kan lösa en Rubiks kub på 20 drag, oavsett hur blandad den är.

Detta innebär också att det är totalt meningslöst att göra hundratals drag i hopp om att göra utmaningen svårare för någon som vill imponera på dig med sina kublösar-skills. Har personen lärt sig en bra metod för att lösa Rubiks kub kommer hen helt enkelt alltid lyckas lösa kuben, alldeles oavsett vilken blandning man får.

En bit har hoppat ut från min kub. Betyder det att den har gått sönder? 💔

I de allra flesta fall så har kuben inte gått sönder, utan bara “poppat”, och kan byggas ihop igen.

poppad-rubiks-kubMan kan bli skraj om ens nya kub hoppas isär, det är helt förståeligt. Men bitarna på vridbara kuber och pussel kan inte helt sitta fast med varandra, då skulle de inte gå att vrida på. Dessa pussel är designade så att bitarna bara hakar i varandra på insidan. Lite beroende på vilken modell du har så är det dock mer eller mindre sannolikt att pusslet någon gång hoppar isär. Alldeles oavsett så behöver du inte rädd, utan det går nästan alltid bra att sätta ihop ditt pussel igen och fortsätta använda den som vanligt. Vi har tagit fram guider på hur du sätter ihop ditt pussel på enklast sätt, dessa hittar du här.

Om du nu skulle råka ut för en sådan här popp så vill man gärna förstås undvika att det händer igen. Därför kan det vara bra att skruva åt de skruvar som ser till att pusslet är lagom tajt ihopsatt. På en vanlig Rubiks kub så sitter en av dessa skruvar under centerlocket på varje sida. Har du ett annat pussel kan skruvarna antingen vara synliga direkt, eller gömda på något annat ställe, men du hittar dem garanterat om du letar lite. Lyft av detta lock så kommer en skruv att visa sig, som du kan justera med en vanlig stjärnmejsel. Se också till att du öppnar och justera alla skruvar lika mycket på varje sida. Det säkerställer att inget lager blir lösare än något av de andra.

Inte kan man väl tävla i Rubiks kub?!

Jo då! Det anordnas massor av tävlingar i Rubiks kub (Speedcubing) i Sverige varje år, och tusentals över hela världen. 🏎️

rubiks-kub-tävlingFör många kub-lösare (speedcubers) är det viktigaste med tävlingar inte själva tävlingsmomentet. Istället så innebär tävlingarna en av få möjligheter att fysiskt få träffa andra som också råkat fastna för speedcubing som hobby. Dessa tävlingar i speedcubing är ändå inte på blodigaste allvar, utan är ändå mestadels en möjlighet att få tävla mot sig själv och slå sina personliga rekord. Du kan se alla uppkommande tävlingar runt om i Sverige här på vår hemsida.

Med det sagt så finns det definitivt många passionerade speedcubers som tränar hårt och satsar på att vinna tävlingar, slå svenska rekord och tävla internationellt. I Sverige så är årets självklara höjdpunkt alltid de Svenska Mästerskapen i Rubiks kub. Detta är en tävling som hålls någonstans i Sverige varje år (vanligtvis runt Kristi Himmelsfärd), och som lockar drygt 200 deltagare till en fullspäckad långhelg med tävlingar i alla 17 (!) officiella tävlingsgrenar. Med information om kubtävlingar finns på World Cube Associations hemsida.

Förutom att lösa den klassiska 3×3-kuben (Rubiks kub) så snabbt som möjligt så finns det på tävlingar som sagt en mängd andra tävlingsgrenar. Det tävlas i mindre kuber (exempelvis 2×2-kuben), större kuber (hela vägen upp till 7×7-kuben) och pussel som inte ens är kubformade (exempelvis Pyraminx). Det tävlas till och med i att lösa Rubiks kub på andra sätt än med två händer, exempelvis med en hand eller till och med med ögonbindel! Oavsett vilken pussel eller gren det handlar om så har vi förstås allt du behöver för Speedcubing här på Cuboss.se, kika gärna in på vår shop för att hitta din nästa speedcube!

Bonus: Min pappa lyckas bara lösa kuben om han byter ut alla klistermärken…

Må så vara, men det är dumt på alla sätt och vis. 🙄

De som löst Rubiks kub länge har stött på detta skämt hundratals gånger, ofta är det det första man får höra när någon ser att man löser kuben! Men att göra det förstör själva kuben och tar nästan lika lång tid som att faktiskt lösa den. Bättre istället att lära sig hur man löser en Rubiks kub på riktigt! Vi har både guider och kuber här på Cuboss.se. Det är det enda sättet att på riktigt imponera på dina vänner.

NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

2023 års mest prisvärda (underskattade) Speedcubes

Denna vecka riktar vi om fokus mot vad vi tycker är de mest underskattade eller...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *