Vad betyder “pop”, “popping”?

Vad händer när en kub poppar?

pussel
När en en kub poppar så betyder det att bitar faller ut ur kuben. Detta är inte farligt, kuben går inte sönder. En Rubik’s kub eller speedcube är uppbyggd av en mängd små bitar som sitter ihop med hjälp av trycket från de andra bitarna i kuben. Likt ett vanligt pussel så krokar bitarna fast i varandra för att bygga upp hela pusslet. Allt du behöver göra med din kub är att sätta tillbaka bitarna på sin plats så går den att använda igen. Hur bygger man ihop en kub som poppat? (artikel och video)

Så här gör du för att din kub inte ska poppa

Om din kub poppar ofta så beror det på att kuben är löst justerad. Alla dagens speedcubes är justerbara. Det vanligaste är att det sitter en skruv på mitten av varje sida på kuben. När du drar åt skruvarna så blir kuben tajtare och bitarna sitter fast hårdare. Detta betyder att du kan vara mer hårdhänt med kuben utan att den poppar. OBS! Om du skruvar åt kuben för hårt kommer den att bli trög och prestera dåligt. Det bästa sättet att hitta en perfekt balans är att skruva ett eller ett halvt varv på varje skruv och sedan testa kuben. Känns det som att kuben fortfarande är för lös kan du skruva ett varv till på alla skruvar. Det är viktigt att du skruvar lika mycket på varje skruv, annars blir kuben ojämn och kommer att kännas väldigt konstig, prestera dåligt och kanske även poppa på de sidor som är mindre åtskruvade än de andra.

2 kommentarer på “Vad betyder “pop”, “popping”?

    • Viktor Strindell skrev:

      Hej! Det beror lite på vad som gått sönder. Men troligtvis har själva kärnan gått sönder och då går det inte att laga. Är bara någon bit trasig så kan man byta ut den/de trasiga bitarna.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *