Yiheng Wang sänker sitt egna världsrekord till 4.48 i Rubiks kub snitt!
Yiheng Wang sänker sitt egna världsrekord till 4.48 i Rubiks kub snitt!

Kubvärlden har knappt hämtat sig från Max Parks enorma sänkning av världsrekordet i 3×3 singel när det nu var dags igen, bokstavligt talat bara en vecka senare. Endast nio år gamla Yiheng Wang har vi dock lärt känna sedan tidigare, så denna gång var kubvärldens ögon redan riktade mot Singapore när det stod klart att han skulle delta på tävlingen i Singapore.

Kubtävling ombord på ett kryssningsskepp!

Själva tävlingen gick faktiskt av stapeln ombord på ett kryssningsskepp! För att kunna delta på tävlingen hade alla deltagare även köpt biljett till den kryssning som avgick Singapore söndag den 18:e juni, i riktning mot Thailändska Phuket. Skeppet var minst sagt magnifikt, så bara upplevelsen med en 72 timmars kryssning i Sydostasien lockade säkert många av de 81 deltagare från åtta länder som deltog på tävlingen. Själva tävlingslokalen och det storslagna auditoriet där tävlingarna hölls blev dessutom den perfekta inramningen för vad som komma skall, i tävlingens avslutande “head to head-final” i 3×3.

Yiheng Wang gick ut mot Malaysiern Tee Kai Yang som sista par i 3×3-finalen. I en head to head-final gör deltagarna sina fem lösningar på en fast plats på scenen, en lösning i taget, allt för att maximera spänningen. Den bästa och sämsta tiden tas bort och ett medelvärde beräknas på de mellersta, vilket utgör en deltagares sluttid. Inget ont sagt om Malaysiern, men med tanke på att han rankade in med ett 6.50 PR-snitt i 3×3, jämfört med Yihengs världsrekord på 4.69, så bestod dock spänningen denna eftermiddag inte i vem som skulle vinna tävlingen, utan om Yiheng skulle kunna utmana världsrekordet. Och om han gjorde det.

3×3-finalen

I båda de första två lösningarna lyckades Yiheng faktiskt få exakt 4.724 sekunder. Med tanke på att minst en av dem kommer att räknas i hans slutgiltiga snitt så var det också en väldigt bra start om Yihengs mål var att sänka världsrekordet. Men det bästa hade vi inte ens sätt än. På den tredje lösningen satte han den otroliga tiden 3.99 sekunder. Världsrekordet hängde bokstavligt talat i luften. Det var dock inget som verkade bekomma den (får man väl ändå säga oerfarne) Yiheng, som i den fjärde lösningen drämmer till med tävlingens allra bästa tid, 3.95 sekunder.

Redan här var faktiskt världsrekordet klart, trots att han hade en lösning kvar. Detta då han även om han blev tvungen att räkna de sämsta tre av hans dittills fyra lösningar skulle få snittet 4.48 sekunder. Skulle han på något sätt lyckas få sin bästa tid på den sista lösningen hade hans snitt landat så lågt som 4.22 sekunder, vilket var hans BPA inför sista lösningen (best possible average, bästa möjliga snitt). Detta blev dock för galet även för Yiheng, som tyvärr fick sin sämsta tid på det sista försöket, 5.99 sekunder. Det fastställde därmed faktumet att det nya världsrekordet i 3×3-snitt numera lyder 4.48 sekunder, av den kinesiske 9-åriga speedcubern Yiheng Wang.

-25%
499 kr739 kr

Kuben som Yiheng Wang använde

Kuben som Yiheng Wang använde för att slå världsrekordet i Rubik’s kub snitt var en GAN 12 M Maglev. GAN har gjort sig kända för att producera riktigt lyxiga speedcubes för användning på tävling. GAN 12 M MagLev är inget undantag, och om det är någon av GANs kuber som kan leva upp till den minst sagt saftiga prislappen så är det just GAN 12 M MagLev. Självklart kan du också köpa kuben här på Cuboss.

Han blev först i världen med 2×2-snitt under 1 sekund – för att sedan bli av med det igen

Yiheng Wang blev först i världen med ett snitt på under en sekund - för...

1 Comment

Svenskt rekord i blindlösning – 15 sekunder!

Rivalerna Jakob Gunnarsson och Daniel Wallin slåss återigen om hundradelarna för det svenska rekordet i...

Cuboss Open 2024 är nu annonserad!

Cuboss Open 2024 Efter den succé som den senaste upplagan blev har det alltid varit...

Yiheng Wang sänker sitt egna världsrekord till 4.48 i Rubiks kub snitt!

Endast nio år gamla underbarnet Yiheng Wang har lyckats sänka sitt egna världsrekord i Rubiks...

Max Park krossar världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder!

Max Park har lyckats krossa världsrekordet i Rubiks kub med en tid på 3.13 sekunder....

Rubik’s Kub-SM 2023 i Kalmar

Årets kub-SM gick av stapeln i helgen i försommarvarma Kalmar. Tävlingarna pågick i dagarna tre...

Nytt världsrekord i 3×3 snitt: 4.69 från Yiheng Wang!

För första gången på nästan 1,5 år så heter inte världsrekordhållaren i 3x3-snitt Max Park...

Jakob Gunnarsson från Team Cuboss slår Europarekord i 3×3 med ögonbindel!

Precis som titeln avslöjar så har Jakob Gunnarsson varit i farten igen. Denna gång handlar...

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *