Avancerad speedcubing metod – CFOP

CFOP? – Den snabbaste metoden att lösa Rubik’s kub på! CFOP står för Cross, F2L, OLL och PLL. Här får du veta hur hela metoden går till.

Cross - Korset

3x3-cross

Detta första steg går ut på att lösa fyra kantbitar på en sida för att bilda ett kors. Vanligast är det att börja med den vita sidan på grund av att de flesta guider på nätet börjar med vit, vilket gör det lättare att hänga med. Detta steg är det mest intuitiva steget. För att lösa korset brukar man inte använda algoritmer på grund av den otroliga mängd fall som kan uppstå. Därmed löser man korset olika varje gång, beroende på utgångsläget. Korset går alltid att lösa på 8 eller färre drag.

Avancerat kors - guide

F2L - First two layers

f2l-completed

Detta steg går ut på att lösa de två första lagren samtidigt. Det gör man genom att para ihop en hörnbit och en kantbit och sedan lägga ner paret mellan rätt centerbitar. När man har lagt ner alla fyra par har man bildat två lösta lager tillsammans med korset i det första steget. Denna del tar längst tid att göra, men kan även ses som det roligaste steget eftersom man oftast löser det intuitivt. Men det går att lära sig algoritmer och olika tricks för F2L också. 

F2l guide Avancerad f2l

OLL - Orientation of Last Layer

3x3-oll

Detta steg går ut på att orientera alla bitarna på det översta lagret så att rätt färg pekar uppåt. När man gör detta ignorerar man de andra färgerna på översta lagret. Det finns 57 olika algoritmer för att orientera det sista lagret. På grund av att det finns så många olika OLL-algoritmer brukar speedcubers börja med att lära sig 2 look OLL vilket betyder att man gör det i två steg. Med den metoden behöver man lära sig 7 till 10 algoritmer. Det betyder dock att man behöver utföra två algoritmer för att lösa detta steg, något som tar aningen längre tid.

2 Look guide OLL guide

PLL - Permutation of last layer

3x3-pll-full

Det sista steget går ut på att byta plats på bitarna på det översta lagret medan man behåller bitarna orienterade. Det finns 21 PLL algoritmer, men även detta steg går att lära sig i två delar – 2 look PLL. Det finns 6 stycken 2 look algoritmer. Notera att man inte förlorar på att lära sig 2 look-versionerna av OLL och PLL eftersom 2 look-algoritmerna ingår i fulla versionerna på 57 och 21 algoritmer. 

2 Look guide PLL guide

Vill du se fler guider? Klicka här.

9 kommentarer på “Avancerad speedcubing metod – CFOP

  1. Hugo Wall skrev:

    Jag är fast och har väldigt svårt att lära mig 2 look oll & pll. Hur lär man sig algoritmer på ett bra sätt?

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *