Fridrich F2L – Snabb metod för att lösa de två första lagren!

Fridrich F2L är den populäraste metoden för att lösa de två första lagren så snabbt som möjligt. Metoden används av de flesta speedcubers i kubtävlingar runt hela världen. F2L står för first two layers och är en del av CFOP-metoden, klicka här för att läsa mer. Vill du lära dig de andra delarna i denna metod kan du klicka här.

Denna del kan vara ganska klurig och den är nästan omöjlig att lära ut via text så vi har valt att göra en video istället. I videon får du lära dig grunderna i metoden. Uppstår det frågor under videons gång så rekommenderar vi att du ser klart hela videon först eftersom de flesta frågor vi har fått besvaras senare i videon. Lycka till!

Postades

9 tankar om “Fridrich F2L – Snabb metod för att lösa de två första lagren!

 1. Fredrik skrev:

  Hej, tack för grymma guider!

  Har en fråga, vet inte om den går att förstå men, det är liksom en tanke jag har bara…

  När man jobbar med F2L och har en hörnbit, säg vit blå röd. Bör jag fokusera på att lösa det paret även om kantbiten blå röd befinner sig i en knepig position? Eller bör man i första hand försöka göra ’lätta’ par?
  …och därmed hoppas att fler ’lätta’ par dyker upp?

  Jag fixar F2L utan stöd, men det går inte fort ännu =)
  Stort tack igen, riktigt bra videos…

  • Viktor skrev:

   Hej! Bra fråga!

   Ofta är det smart att lämna svåra par till slutet, så finns det en chans att de blir lättare. Men när du börjar bli snabbare och lär dig look ahead så är det oftast smart att köra på det paret som du har sett ut medan du gjorde ditt förra par och därmed spara tid genom att slippa en paus i lösningen. För att detta ska vara effektivt bör du ha smarta lösningar för alla situationer som uppstår.

   Tack, och kul att du kommit igång med speedcubing!

 2. William skrev:

  Tjena, jag kan nybörjarmetoden hyfsat bra men behöver tjuvkika på algoritmerna ibland. Vill nu lära mig att lösa kuben snabbare men har väldigt svårt att hänga men i denna video. Har du några tips för hur jag enklare kan lära mig detta för att kunna lösa kuben med CFOP

  • Viktor Strindell skrev:

   Hej! Jag tror att det bara är mer övning som gäller då. Jag skulle faktiskt fokusera på att lära mig nybörjarmetoden till 100% innan jag går vidare till detta. Det finns också genvägar till nybörjarmetoden som kan vara kul att lära sig innan man går vidare till F2L.

 3. Selma skrev:

  Innan man gör ett block måste man ju flytta kantbiten till rätt ställe, men ibland när jag ska flytta den förstörs ett annat block. Det funkar inte fastän jag vrider till baka de vita till bottnen, hur ska jag göra?!

  • Viktor Strindell skrev:

   I slutet av videon går jag igenom hur man gör för att tidigare F2L-par som man gjort inte ska förstöras. Jag rekommenderar att bara titta igenom hela videon innan du ger dig på F2L på egen hand, för att få en bättre förståelse för hela metoden.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *