Fridrich F2L – Snabb metod för att lösa de två första lagren!

Fridrich F2L är den populäraste metoden för att lösa de två första lagren så snabbt som möjligt. Metoden används av de flesta speedcubers i kubtävlingar runt hela världen. F2L står för first two layers och är en del av CFOP-metoden, klicka här för att läsa mer. Vill du lära dig de andra delarna i denna metod kan du klicka här.

Denna del kan vara ganska klurig och den är nästan omöjlig att lära ut via text så vi har valt att göra en video istället. I videon får du lära dig grunderna i metoden. Uppstår det frågor under videons gång så rekommenderar vi att du ser klart hela videon först eftersom de flesta frågor vi har fått besvaras senare i videon. Lycka till!

Lös kuben snabbare med dessa!Se hela vårt utbud

479 kr549 kr
Europamästerskapen i Rubiks Kub 2024 – Pamplona, Spanien

Foto från fredagens invigningscermoni, med lokal traditionell dans av gigantiska dockor. Foto: Daniel Wallin Europamästerskapen...

NY Världens största Rubiks kub (antal lager)

Pusselbyggaren och kubentusiasten Matt Bahner är tillbaka med ännu ett världsrekord – denna gång för...

Cuboss Open 2024 – Tillbakablick och resultat

Nu har det gått ett par veckor sedan vår alldeles egna kubtävling, Cuboss Open. Vi...

2 Comments

Historien om Rubiks kub

Historien om Rubiks kub Rubiks kub uppfanns redan år 1974 av ungraren, arkitekten och professorn...

Topp 10 vanliga frågor och missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing

Vanliga missförstånd om Rubiks kub och Speedcubing Få saker är omgärdade av lika många missförstånd...

Speedcubing på liten budget

Speedcubing på en budget: Mest utrustning för pengarna Vi ser en trend i samhället att...

Världsmästerskapen i Rubiks Kub 2023 – Incheon, Sydkorea

Under fyra långa dagar i augusti pågick VM i speedcubing i den Sydkoreanska staden Incheon....

Topp 5 Bästa 3×3 Speedcubes 2023

Den klassiska Rubiks kub (3×3) är vår överlägset mest populära produkt här på Cuboss. Det...

7 Comments

17 kommentarer på “Fridrich F2L – Snabb metod för att lösa de två första lagren!

    • Daniel Wallin skrev:

      Fortsätt träna! F2L kan mycket väl vara det mest komplicerade steget att lära sig och på riktigt förstå, men tillslut så lovar jag att det går. Om du behöver vidare hjälp så finns det hundratals andra tips och tricks-videor för F2L på youtube, både på svenska och engelska.

    • Daniel Wallin skrev:

      Tack för de fina orden! Intressant metod du länkar för övrigt. Som nybörjarmetod kan den vara rätt intressant, men för att bli så snabb som möjligt så är den inte att rekommendera. “Klassisk” F2L blir med tiden mycket snabbare än Zeta i samma takt som man lär sig nya tips och tricks, detta eftersom “klassisk” F2L också i genomsnitt innebär många färre drag. Som exempel så är ett genomsnittligt F2L-par i snitt ungefär 7-8 drag från löst läge, men ska man först lägga ner kanten och sedan lägga ner hörnet med 8-12 drag så blir det totalt för många drag.

  1. ville skrev:

    Hej jag har en dum fråga men när jag har löst f2l ska jag då göra korset med vissa algoritmer eller ska man lösa hela gula sidan direkt? Ps ja kan f2l och nybörjar metoden

    • Viktor Strindell skrev:

      Hej! Båda metoderna används. Oftast gör man korset i ett steg, och sedan hörnbitarna till att börja med (2 Look OLL) Länk: https://cuboss.se/2-look-oll-algoritmer/. Sen när man lärt sig PLL så kan det vara värt att gå över till att göra hela toppen gult med endast en algoritm (full OLL). Men det sparar inte supermycket tid. Så lägg fokus på PLL först.

  2. Calle skrev:

    Jättebra guider, men jag kör fast på 2:a lagret. Två kantbitarna på orangea sidan sitter på rätt plats, men är felvända.
    Dvs: på min orangea sida så ligger blå/orange bit tillvänster, med blåa klisterlappen bredvid orangea centrumbiten. Så den ligger på rätt plats, men behöver vridas.
    Vad finns för algoritm för att vända på dem?

  3. Fredrik skrev:

    Hej, tack för grymma guider!

    Har en fråga, vet inte om den går att förstå men, det är liksom en tanke jag har bara…

    När man jobbar med F2L och har en hörnbit, säg vit blå röd. Bör jag fokusera på att lösa det paret även om kantbiten blå röd befinner sig i en knepig position? Eller bör man i första hand försöka göra ‘lätta’ par?
    …och därmed hoppas att fler ‘lätta’ par dyker upp?

    Jag fixar F2L utan stöd, men det går inte fort ännu =)
    Stort tack igen, riktigt bra videos…

    • Viktor skrev:

      Hej! Bra fråga!

      Ofta är det smart att lämna svåra par till slutet, så finns det en chans att de blir lättare. Men när du börjar bli snabbare och lär dig look ahead så är det oftast smart att köra på det paret som du har sett ut medan du gjorde ditt förra par och därmed spara tid genom att slippa en paus i lösningen. För att detta ska vara effektivt bör du ha smarta lösningar för alla situationer som uppstår.

      Tack, och kul att du kommit igång med speedcubing!

  4. William skrev:

    Tjena, jag kan nybörjarmetoden hyfsat bra men behöver tjuvkika på algoritmerna ibland. Vill nu lära mig att lösa kuben snabbare men har väldigt svårt att hänga men i denna video. Har du några tips för hur jag enklare kan lära mig detta för att kunna lösa kuben med CFOP

    • Viktor Strindell skrev:

      Hej! Jag tror att det bara är mer övning som gäller då. Jag skulle faktiskt fokusera på att lära mig nybörjarmetoden till 100% innan jag går vidare till detta. Det finns också genvägar till nybörjarmetoden som kan vara kul att lära sig innan man går vidare till F2L.

  5. Selma skrev:

    Innan man gör ett block måste man ju flytta kantbiten till rätt ställe, men ibland när jag ska flytta den förstörs ett annat block. Det funkar inte fastän jag vrider till baka de vita till bottnen, hur ska jag göra?!

    • Viktor Strindell skrev:

      I slutet av videon går jag igenom hur man gör för att tidigare F2L-par som man gjort inte ska förstöras. Jag rekommenderar att bara titta igenom hela videon innan du ger dig på F2L på egen hand, för att få en bättre förståelse för hela metoden.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *